Tudástár

Sikeres gyermek, sikeres élet

Sikeres gyermek, sikeres élet tudástár

Tudástárunkban olyan a gyermekkora vonatkozó ismereteket tartalmazó írásokat gyűjtöttünk össze, amelyek hasznosak lehetnek.

Kérjük olvasd át a gyermekkor problémáira vonatkozó írásainkat, hátha találsz bennük számodra is érdekeset.

Ha ötleted van a gyermekkor problémái tudástár bővítésére, kérjük oszd meg velünk.

Gyermek problémák

Asperger szindróma

Az Asperger szindróma (AS) egy fejlődési zavar, amely az egész személyiségre kiterjed, az autizmus enyhe formája.

Szindrómáról akkor beszélünk, amikor egy tünet együttest szeretnénk jellemezni. Az Asperger szindróma az autizmus előszobája. Az Asperger szindrómás gyerekek különös gyerekek. Nincsenek tisztában a társas viselkedés íratlan szabályaival, és nem szándékosan, de olyan dolgokat tesznek vagy mondanak, amelyekkel megbántanak vagy bosszantanak másokat. Amit mondanak az igaz, mégis zavarba ejtő. Hiszen 7 évesen nem szoktunk egy koncerten a társaságunkban lévő emberhez csak úgy odafordulni és azt mondani neki: „Neked nagy hasad van. Nagyon nagy. A mamának is nagy hasa van. Mindig mondja, hogy le kellene fogyni. Te kövér vagy.”

Asperger szindróma »

Autizmus spektrum zavar

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.

Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.

A tünetek 3 területen jelentkeznek. A szociális készségek területén, a kommunikáció területén és az úgynevezett rugalmas viselkedésszervezés területén. Nagyon jellemző az autizmus spektrum zavarra, hogy a tünetek rendkívül színes és változatos módon jelentkezhetnek. Ahány gyermek, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetőek.

Autizmus spektrum zavar »

Gyermeked gyászban van?

Haláleset történt a családban. Szereted a gyermeked, és szeretnél segíteni neki. Teljesen tanácstalan vagy, mert a gyermeked

 • elutasító, nem kell neki az ölelés?
 • nem beszél, „befordult” lett?
 • kedvetlen, lelassult, gyakran csak néz maga elé?
 • agresszív, gyakran dühös, rosszkedvű?
 • nemtörődömmé vált, hanyag, elhagyja a tárgyait?
 • romlik a tanulmányi eredménye, nem akar edzésre menni?
 • semmi nem látszik rajta?

A gyermekek gyásza »

Hiperaktív a gyermeked?

A Te gyermekedre is azt mondják, hogy

 • égetni valóan rossz?
 • olyan, mint a fékevesztett gyorsvonat?
 • elviselhetetlenül izgága?

Szeretném rögtön leszögezni: a hiperaktivitás nem betegség, hanem működési zavar.

A hiperaktivitásnak vannak pozitív tünetei is: A gyermekek új ingerre, kalandra éhesek, kreatívak, aktívak, gyorsan átlátják a helyzeteket, azonnal képesek döntést hozni, dolgosak, önállóak, praktikusan ügyesek.

Hiperaktív gyermek a családban »

Hiperaktivitás: a szülő szerepe

A szülők részéről a helyes hozzáállás, hogy minden helyzetben segítünk gyermekünknek. A fejlődéshez ilyenkor a gyermeknek szüksége van arra, hogy elfogadjuk az impulzusait, a mozdulatait olyannak amilyenek, és lehetőséget biztosítsunk számára, hogy ha elfáradt, egy-egy pillanatra megpihenhessen a közelünkben. Persze ezt könnyű elméletben, de valójában nagyon nehéz elviselni egy állandóan nyugtalan gyereket.

Hiperaktivitás: a szülő szerepe »

Hiperaktív gyermek viselkedési tünetei

Hiperaktív gyermek viselkedési tünetei: Mik a hiperaktivitás kiváltó okai? Milyen is az átlagtól jócskán eltérő, ténylegesen hiperaktív gyermek? Hogyan lehet a hétköznapi rendkívül kellemetlen helyzetek kialakulását megelőzni, és segíteni a gyermeknek megtalálni helyét az életben?

Hiperaktív gyermek viselkedési tünetei »

Testvérek szerepe

A testvérek jelentős szerepet játszanak a személyiség alakulásában. Az 1982-ben megjelent „Testvéri kötelék” című könyv volt az első, ahol a klinikai gyakorlat oldaláról közelítette meg a testvérek közötti dinamika problémakörét. A szerzők (Stephen Bank és Michael Kahn) egy pszichoterápiás rendelőben több évtizedes anyagát tekintették át, kifejezetten a testvérkapcsolatokra fókuszálva: Az emberek önmaguk meghatározásakor nagyon gyakran testvérükhöz való viszonyukat használták. Ez ellentétben állt a korábbi elképzeléssel, amely kimondta, hogy az azonos nemű szülővel való azonosulás (vagy ellenazonosulás) képezi az identitás alapját.

Testvérek szerepe a személyiség fejlődésében »

Dadog a gyermeked?

Tudnunk kell, hogy az a folyamat, amely során a dadogás elmúlik, nem könnyű és gyors folyamat. Elképzelhető, hogy hirtelen alakult ki, de ez alapján nem következtethetünk a tünetek gyors múlására. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

Gyakran a gyermeknek arra van szüksége, hogy a lelkének egyensúlya helyre billenjen, több odafigyelést, szeretetet igényel, még több dicséretet, önbizalmának növelését és a biztonságérzetének fokozását.

Dadog a gyermeked? »

Agresszív a gyermeked?

Agresszív a gyermeked? Megoldás mindig létezik. Engedd kérlek, hogy segítsek ebben! A személyes találkozó alkalmával fényt deríthetünk arra, hogy a gyermekednek mire van szüksége. Beszéljünk a problémáról, találjunk a nehézségben együtt megoldást, hogy a gyermeked újra felszabadult, boldog kis ember lehessen, te pedig büszke szülő!

Agresszív a gyermeked? »

Nem beszél a gyermeked?

Nem beszél a gyermeked? Mutizmus. Tudnunk kell, hogy a gyermek szóra bírása nem feltétlenül könnyű és gyors folyamat. Elképzelhető, hogy hirtelen alakult ki, de ez alapján nem következtethetünk a tünetek gyors múlására. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

Nem beszél a gyermeked? »

Éjszakai felébredés

Éjjel felébred, sír a gyermeked? Fontos, hogy a gyermek biztosan tudhassa, szeretik őt, és fontos a szüleinek. A nyugodt alváshoz fontos, hogy biztonságban érezhesse magát. Elalvás előtt kiemelt szerepe van az esti mesének, éneklésnek, jóéjt-pusziknak és öleléseknek. A játék állatok, babák, tárgyak is segíthetnek a megnyugtatásban.

Éjszakai felébredés »

Bepisilés

Bepisilés. Az okokra mindenképpen egyénileg érdemes fényt deríteni. Vannak például olyan esetek, amikor játszmáról van szó, amely során a gyermek megtanulta, hogy a szülőnél az esetek többségében eléri azt, amit szeretne, több figyelmet kaphat akkor, ha a kisebb gyermekekhez hasonlóan viselkedik.

Bepisilés »

Körömrágás

Körömrágás: Miért rágja a körmét, haját a gyermeked?. Ha csemetéd rágja a körmét, vagy a haját, akkor ez az óvodában, iskolában vagy társaságban is újra, meg újra megtörténik, így ez másokra is hatással lehet.

Körömrágás »

Hazudik a gyerek

Sokszor nyilvánvalóan nem mond igazat. Nem a hazugság ténye zavarja a szülőt, hanem az érzés, hogy elvesztette gyereke bizalmát.

Hazudik a gyerek »

Szülői szerepek

Az anyai szerep

Az anya viselkedése rendkívüli jelentőségű a gyermek fizikai és lelki jólléte szempontjából. Az anyák arra törekednek, hogy nagyon jó, szinte tökéletes anyák legyenek. Az anyák többsége magától is „elég jó anya”, az anyai viselkedés lényege a fizikai körülmények biztosítása, valamint a fizikai-érzelmi összetartozás hangsúlyozása. Nagyon fontos az anya tükröző funkciója, ahogyan megérti és értelmezi a gyermek jelzéseit, hozzájárul a gyermek én-képének alakulásához.

A gyermekeket életszerűen érdemes nevelni, hiszen az életre készítjük fel őket. Nevelhetünk a saját ideáljainknak és álmainknak megfelelő gyermeket is, csak hol találja meg azt az ideális álomvilágot, amelyre felkészítettük?

Az anyai szerep »

Az apai szerep

Az elmúlt 50 évben nagy változás indult el az apa-gyermek viszonyban, s egy 1983-ban Daniels – Weingarten által végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a hetvenes években született gyermekek esetében az apák kétszer annyi időt töltöttek a gyermekekkel kapcsolatos teendőkkel, mint a 20 évvel előbbi apák. Ez azt mutatja, hogy a családokon belül tendenciaszerűen nő az apák involváltsága (bevonódása) a gyermeknevelésbe.

Nem lehet csodálkozni tehát, ha az apák számára komoly feladat a megfelelő apai modell megtalálása.

Az apai szerep »

A nagymama és a nagypapa

A nagymama és a nagypapa: Nagyszülőnek lenni vasárnapi feladat. A bölcs nagyszülők tudatában vannak annak, hogy a szerepük nem hétköznapi szerep, és ha nem akarnak a szülők helyére beállni, hanem megmaradnak az „ünnepi státuszukban”, akkor az unokák is különleges ajándékként fogják megélni a nagyszülőkkel töltött időt.

Nem kell feltétlenül szigorúan elkülöníteni a nagypapi és a nagymamai feladatokat. Vannak családok, ahol ezek a határok összemosódnak, más családokban élesebben elkülönülnek. Akkor is más a helyzet, ha az egyik nagyszülő már nincs, és a másik esetleg átveszi a szerepét.

A nagymama és a nagypapa »

A nagyszülők

Nagyszülők: Nagyszülőnek lenni eredetileg magától értetődő szerep. A nagyszülő másképpen látja a gyermeknevelés vesződségének az értelmét, mint ahogyan fiatal szülőként látta.

A nagyszülőnek az unokával kapcsolatban nem kell viselnie a mindennapi felelősséget, hiszen arra ott van a szülő. A nagyszülői szerepkör vállalása magával hozza a megkönnyebbülés érzését is. A nagyszülő zavartalanul élvezheti az unoka által nyújtott örömöket, nem kell „nevelnie” az unokát. Ha a helyzet túlterheli a nagyszülőt, akkor van lehetősége, hogy kilépjen a helyzetből, távozzon az unokától. Nem kell beavatkoznia, dönteni, őrködni, kitartani. Ha elfáradtak, visszavonulhatnak. Aztán később visszajöhetnek, ha kipihenték magukat vagy megszűnt a kényes helyzet.

A nagyszülők »

Az első unoka

Az első unoka: A nagyszülők többsége rendkívül boldog és büszke, amikor az unokája világra jön. A legtöbben rajongással szeretik a kis unokát, és a boldog rajongás sok esetben túlbuzgóságot is jelent egyben.

A jól megélt nagyszülői szerep alapja a fiatalok örömében való kiváró jellegű, figyelmes osztozás. Ha a leendő nagyszülők kezdetben visszafogottan viselkednek, és megkérdezik a fiatalokat, hogyan képzelik el az életüket a kisbabával együtt, és nem tolakodnak az ötleteikkel, de jelzik, hogy bármikor kérhetnek és kaphatnak a fiatalok segítséget, akkor megnő az esélyük arra, hogy teljes mértékben kiélvezhessék a nagyszülő szerepet.

Az első unoka »

Szülők iskolája

A szűlőnek is szüksége van segítségre: A legtöbb szülő számára még ma is kudarcot jelent, ha az óvodában vagy az iskolában elhangzik: talán meg kellene mutatni ezt a gyermeket egy pszichológusnak. Amint ez a mondat elhangzik, a szülő gyomra gombócba ugrik, s megjelenik a bűntudat érzése: mit rontottam el? Az anyák rossz anyaként gondolnak magukra, ostorozzák magukat, az apák többnyire hallgatásba burkolóznak. Arra bátorítok minden szülőt, hogy szorongások nélkül forduljon szakemberhez, ha úgy érzi, vagy arra kap jelzést az óvodából, iskolából, hogy a gyermeke viselkedése eltér az elvárt viselkedéstől. Teljes nyugalommal feltárhatja az otthoni helyzetet, hiszen a pszichológus nem fog ítélkezni felette, nem fogja kritizálni, hanem a legjobb tudása szerint abban fogja segíteni, hogy megtalálják a baj okát, és megszűntessék a tüneteket.

A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Szülő problémák

Szülővé válni: Elég jó szülő vagyok?

A gyermekvállalás nem alapvető biológiai késztetés.

Gyermekeink érzéseit és igényeit sem csecsemőkorban, sem kisgyermekkorban nem könnyű megérteni, és nem könnyű kiszolgálni. Serdülő korban pedig majdnem lehetetlen. A legjobb szülők is elbizonytalanodnak időnként, és tehetetlennek érzik magukat.

Ha kérdéseid vagy kétségeid támadtak, kérdezz tőlünk, vagy jelentkezz tanácsadásra.

Szülővé válni: Elég jó szülő vagyok? »

A pszichológus és a rokon szakmák

A pszichológus és a rokon szakmák, amelyek különféle végzettséget jelentenek, és ennek megfelelően különböző mélységét végzik az emberi viselkedés, érzékelés, észlelés, gondolkodás segítésének. A pszichológus, a pszichiáter és a mentálhigiénés szakember, hivatások végzéséhez hasonló habitus kell, ám mivel ezekben a szakmákban mindenki a személyiségével dolgozik, az egyéni vonások is nagy jelentőséget kapnak a munkavégzésben.

A pszichológus és a rokon szakmák »

Ismered a gyermekedhez vezető utat?

Ha szeretnél hatékony segítséget kapni a sikeres gyermekneveléshez, hozd el a gyermekedet állapot felmérésre!

Ismered a gyermekedhez vezető utat?

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

  Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

  Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

  Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
  Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

  Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

  Elég jó szülő vagyok? Tanácsadás szülők részére
  Jelentkezz Elég jó szülő vagyok? tanácsadásra!

  Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a tanácsadás időpont egyeztetése érdekében!

  Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

  További információ
  Kérdezz tőlünk!

  Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

  Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

  Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

  S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

  Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek