A szülő, a gyermek és a pszichológus

Szülők iskolája

A szülő, a gyermek és a pszichológusAz anyák és az apák a gyermekvárás időszakában, vagy a gyermeknevelés első éveiben szinte soha nem gondolnak arra, hogy „de jó lesz majd a gyermekemet pszichológushoz vinni”. A legtöbb szülő számára még ma is kudarcot jelent, ha az óvodában vagy az iskolában elhangzik: talán meg kellene mutatni ezt a gyermeket egy pszichológusnak. Amint ez a mondat elhangzik, a szülő gyomra gombócba ugrik, s megjelenik a bűntudat érzése: mit rontottam el? Az anyák rossz anyaként gondolnak magukra, ostorozzák magukat, az apák többnyire hallgatásba burkolóznak.

Ki a felelős azért, hogy baj van a gyerekemmel?

S a szülőben azonnal felmerül a kérdés: ki a felelős azért, hogy baj van a gyerekemmel? A szülők számára gyakran elsőrendű kérdés, hogy a gyermek örökölte a bajt, vagy szerezte? Ez a kérdés a szakember számára szakmai kérdés, a szülő számára pedig lelkiismereti kérdés. Hiszen ha a gyermek örökölte a bajt, akkor a szülő nem felelős, hanem a gének, a sors, a véletlen egybeesések tehetnek mindenről. Ha szerzett a baj, akkor a szülő erős bűntudatot érez, hiszen tudja, hogy ő maga is és a gyermek környezete is tevékenyen részt vett a gondok kialakulásában. Persze előfordul, hogy amikor bizonyíthatóan hibás génekkel születik egy gyermek akkor az egyik szülő a másik szülőt vagy annak felmenőit hibáztatja a betegségért.

A szűlőnek is szüksége van segítségre

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Szülők iskolája: A szűlőnek is szüksége van segítségreBárhogy van is, akár öröklött, akár szerzett a rendellenesség, mindenképpen foglalkozni kell a családi körülményekkel, a szülői magatartás mintákkal. Hiszen ha a zavar örökletes, a szülőnek alaposan meg kell ismerni a zavar természetét, következményeit, s a pszichológussal közösen kell kialakítani a zavar elhárításának a módját is. Hiszen egyetlen szülőtől sem szabad olyant kérni, amit nem képes megtenni. Ezért olyan fontos megismerni a szülőt is, és a gyermeket is, s ez a megismerési folyamat szerencsés esetben párhuzamosan zajlik. Sok szülő az első beszélgetés alkalmával megfogalmazza: nekem is szükségem volna segítségre.

Ha a rendellenesség szerzett, akkor meg kell keresni a zavar forrását, hiszen annak kiküszöbölésével a tünetek megszűntethetők, kiküszöbölhetők. A szülők természetes törekvése, hogy a családon belül megoldják a gyermeknél jelentkező gondokat, és sok esetben túl hosszú ideig tolerálják a gyermek rendellenes viselkedését.

A gyermekkori pszichés zavarok elhárítására is érvényes, hogy minél hamarabb kerül szakemberhez a gyermek, annál gyorsabban és annál könnyebben kiküszöbölhető a zavart okozó viselkedés.

Arra bátorítok minden szülőt, hogy szorongások nélkül forduljon szakemberhez, ha úgy érzi, vagy arra kap jelzést az óvodából, iskolából, hogy a gyermeke viselkedése eltér az elvárt viselkedéstől. Teljes nyugalommal feltárhatja az otthoni helyzetet, hiszen a pszichológus nem fog ítélkezni felette, nem fogja kritizálni, hanem a legjobb tudása szerint abban fogja segíteni, hogy megtalálják a baj okát, és megszűntessék a tüneteket.

Elég jó szülő vagyok? Tanácsadás szülők részére
Jelentkezz Elég jó szülő vagyok? tanácsadásra!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a tanácsadás időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem világos számodra mit is kaphatsz az Elég jó szülő vagyok? tanácsadás keretében, és egy ilyen tanácsadás miért hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

A szülő, a gyermek és a pszichológus

Gyermek problémák

Asperger szindróma » Autizmus spektrum zavar »
Autizmus spektrum zavar a gyermek oldaláról » Autizmus: a szülők szerepe »
Hiperaktív gyermek a családban » Hiperaktivitás: a szülő szerepe »
Dadog a gyermeked? » Agresszív a gyermeked? » Hazudik a gyerek » Nincsennek barátai »
Nem beszél a gyermeked? » Éjszakai felébredés » Bepisilés » Körömrágás »
Gyermek gyász, gyermekek egyéni gyászfeldolgozása » A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek