A menstruáció

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

A menstruációVan, akinél tízéves korban jelentkezik, van, akinél tizenöt évesen köszönt be a nemi érés. A nemi érés biztos jele a menstruáció megjelenése.

A menstruáció a lányok kiváltsága. Ezért külön neve van azoknak a napoknak, amikor a lányok nemi szervéből valamennyi vér távozik. Ezeket a napokat hívjuk lányos napoknak, nehéz napoknak, havi vérzésnek, tudományosan pedig menstruációnak. Havonta 3-5 napról van szó.

A menstruációs ciklus (Wikipédia cikk) »

  • Mi történik ilyenkor a testedben?

    A nemi hormonok adják meg a startjelet a petefészeknek, hogy elindíthatja a tüszőfejlődést, majd a petesejt érlelését. A megérett petesejt a ciklus közepe táján leválik a petefészekről. Ezt hívjuk tüszőrepedésnek, és ilyenkor a legtöbben enyhe feszülést éreznek az alhasukban. Az ezt követő négy napban az érett pete a petevezetékben vándorol, végül megérkezik a méhbe, ami ez alatt az idő alatt felkészült a petesejt fogadására.

  • Tudod, hogyan készül fel a méh a petesejt fogadására?

    A méh falán kialakul egy vastag nyálkahártya, mely tápanyagokat tárol arra az esetre, ha a petesejt megtermékenyülne. Ha a petesejt megtermékenyül, akkor kisbaba születik. Erre készül minden hónapban a női szervezet.

  • Mi történik, ha a megérett petesejt nem termékenyül meg?

    A megvastagodott nyálkahártya, amely feleslegessé vált, lassan (kb. 10 nap alatt) lebomlik, és valamennyi vér kíséretében a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből.

Menstruációs ciklus

Igen, jól sejted: az első menstruáció azt jelenti, hogy ettől kezdve lehet kisbabád. De kérlek ne siesd el a dolgot, te is tudod, hogy 10-15 évesen még magad is gyermek vagy, és egyáltalán nem szerencsés, ha egy gyermeknek születik gyermeke.

A menstruáció

Tanácsok sikeres gyerekeknek

Miért olyan fontos, hogy rend legyen körülötted? » Hogyan legyen minden nap jó napod? »

Hogyan fogadd el magad? » Hogyan legyen önbecsülésed? » Tanácsok az önbecsülésed növeléséhez »

Miért fogadd el magad MOST? » Az első menstruáció » Az első magömlés » A barátságról »

Hasonlítgatás » Hogyan legyél sikertelen? »

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Kamasz önbizalom növelő tréning

Kamasz önbizalom növelő tréning

Ha szeretnéd, hogy könnyebb kamaszkorod legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesíts a megnövekedett követelmények között is, ha szeretnéd, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolataid, akkor gyere el a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Rendezvénynaptár:

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz kamasz önbizalom növelő tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Kamasz önbizalom növelő tréning »

Csehák Hajnalka pszichológusSzia, Csehák Hajnalka vagyok. Amikor kislány voltam, folyton iskolást játszottam. Volt egy ajtó a házunkban, ami olyan zöldre volt festve, mint az iskolai táblák. Ez az ajtó volt a tábla, amire krétával írtam, rajzoltam, a babáim, mackóim voltak a gyerekek, én pedig a tanító néni voltam.

Később csendes és szégyenlős kamasz lettem. Kíváncsi voltam, de nem mertem a felnőttektől kérdezősködni, ezért a barátnőimmel összesúgva, tiltott könyveket olvasva próbáltam „felvilágosodni”. Akkor elhatároztam, hogy ha nekem gyerekem lesz, nálunk nem lesznek kényes kérdések.

Amikor felnőttem, először tényleg tanító néni lettem, azután pedig pszichológus. Most az a munkám, hogy válaszoljak a kényes kérdésekre és a szomorú felnőttek és gyerekek arcára mosolyt varázsoljak. Hogy közösen kitaláljuk, hogyan lehetnek boldogabbak.

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Kérdésed van? Tedd fel bátran!

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek