A hasonlítgatás

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

A hasonlítgatásAhhoz, hogy tudjuk, hogy okosak, szépek, menők vagyunk-e, állandóan összehasonlítgatjuk magunkat másokkal. Ettől aztán olyan lesz a hangulatunk, mintha hullámvasutaznánk. A kétségbeesésből ugrunk a „nálam nincs is boldogabb” hangulatba, aztán zuhanórepülésben érkezünk a béka feneke alá.

Mert mindig találunk nálunk jobbakat, szebbeket, okosabbakat, és nálunk rosszabbakat, csúnyábbakat, butábbakat. Ezért semmi jóra nem vezet a folytonos hasonlítgatás.

Amikor saját magadat egy barátoddal vagy osztálytársaddal hasonlítod össze, az olyan, mintha egy almát és egy körtét hasonlítanál össze. Mindkettő gyümölcs, mindkettő fán terem, mindkettő ízletes, mégis egészen más ízű, amikor megkóstolod. Te is más vagy, mint bárki más. Hasonlítgatás

Már csak azért is haszontalan dolog a hasonlítgatás, mert vagy hiú leszel tőle, vagy elkeseredetten kishitű.

Te vagy saját magad legjobb mércéje!Ne felejtsd el, hogy minden ember egyedi, különleges, megismételhetetlen, mindenkinek van legalább egy olyan tulajdonsága vagy tudása, amilyen másnak nincs. Ezért nem is lehet igazán összehasonlítani magadat másokkal. Ráadásul minden ember életében más és más időpontban történnek események, és az, hogy valami fontos vagy érdekes dolog megtörtént a barátoddal vagy a barátnőddel, az még nem jelenti azt, hogy ő okosabb, ügyesebb vagy szerencsésebb nálad. Lehet, hogy ő meg arra vágyik, ami veled történt meg.

Te vagy saját magad legjobb mércéje!

A hasonlítgatás csapdájából úgy tudsz legkönnyebben kilépni, ha nem másokhoz hasonlítod magad, hanem saját korábbi önmagadhoz. Nézd meg, mennyit fejlődtél, mit értél el az elmúlt évek alatt, jól csináltad-e, amit csináltál, vagy másképp kell folytatnod? Ha nem másokhoz hasonlítod magad, akkor nem is kell félned, hogy alul maradsz velük szemben. Ha saját megítélésednél nem az számít, hogy te mit gondolsz róluk, akkor az sem lényeges, hogy ők mit gondolnak rólad, és ebben a pillanatban szabad emberré válsz, nem függsz többé másoktól!

Saját fejlődésed vizsgálatakor gondold végig azt is, mit tettél meg magadért? Ne várd a javulást, ha semmit sem tettél azért, hogy jobb legyél! Ha ez a helyzet, akkor itt az ideje a tettek mezejére lépni és kezedbe venni a saját sorsodat!

A hasonlítgatás

Tanácsok sikeres gyerekeknek

Miért olyan fontos, hogy rend legyen körülötted? » Hogyan legyen minden nap jó napod? »

Hogyan fogadd el magad? » Hogyan legyen önbecsülésed? » Tanácsok az önbecsülésed növeléséhez »

Miért fogadd el magad MOST? » Az első menstruáció » Az első magömlés » A barátságról »

Hasonlítgatás » Hogyan legyél sikertelen? »

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Kamasz önbizalom növelő tréning

Kamasz önbizalom növelő tréning

Ha szeretnéd, hogy könnyebb kamaszkorod legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesíts a megnövekedett követelmények között is, ha szeretnéd, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolataid, akkor gyere el a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Rendezvénynaptár:

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz kamasz önbizalom növelő tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Kamasz önbizalom növelő tréning »

Csehák Hajnalka pszichológusSzia, Csehák Hajnalka vagyok. Amikor kislány voltam, folyton iskolást játszottam. Volt egy ajtó a házunkban, ami olyan zöldre volt festve, mint az iskolai táblák. Ez az ajtó volt a tábla, amire krétával írtam, rajzoltam, a babáim, mackóim voltak a gyerekek, én pedig a tanító néni voltam.

Később csendes és szégyenlős kamasz lettem. Kíváncsi voltam, de nem mertem a felnőttektől kérdezősködni, ezért a barátnőimmel összesúgva, tiltott könyveket olvasva próbáltam „felvilágosodni”. Akkor elhatároztam, hogy ha nekem gyerekem lesz, nálunk nem lesznek kényes kérdések.

Amikor felnőttem, először tényleg tanító néni lettem, azután pedig pszichológus. Most az a munkám, hogy válaszoljak a kényes kérdésekre és a szomorú felnőttek és gyerekek arcára mosolyt varázsoljak. Hogy közösen kitaláljuk, hogyan lehetnek boldogabbak.

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Kérdésed van? Tedd fel bátran!

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek, boldog felnőtt

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek