Kamasz önbizalom növelő tábor

Kamaszkori problémák kezelése intenzív tréning

Kamasz önbizalom növelő táborNem ismerek családot, ahol problémák nélkül telne el a kamasz kor. Kamaszokkal együtt élni egyszer könnyű feladat, hiszen a „gyermek” okos, felnőttes viselkedése megnyugtat, és örömmel tölti el a szülőt. Más alkalmakkor nehéz az együttélés, mert a serdülők kíméletlenül megkritizálják, amivel nem értenek egyet, néha csúfolódnak a szülők véleményén, megrekedt szokásain. A kamasz kor talán legnehezebb kérdése a kontroll kérdés. A szülő számára félelmetes veszteség a gyermeke feletti kontroll elvesztése, mert úgy érzi, ha nem ellenőrizheti és nem szabályozhatja a gyermeke életét, akkor a kontroll elvesztésével a gyermekét is elveszíti.

Minden szülőnek van elképzelése arról, hogy milyen gyermeket szeretne nevelni, és arról is, hogy milyen felnőttnek szeretné látni a gyermekét. Minden szülő tudja a saját példájából, hogy az életben való érvényesüléshez önbizalomra, bátorságra, szabálykövetésre, magabiztosságra, kiegyensúlyozottságra, teljesítőképességre, rugalmasságra nagy szükség van.

A kamasz korban felbomlik a gyermekkori egyensúly, és hosszú éveken át alakul ki az új egyensúlyi állapot, amely a felnőttkor egyensúlya lesz már. Mint minden változás, ez hozhat kritikus időszakokat.

Ha a kamasz elveszti az önbizalmát

Vannak gyerekek, akik mindig is félénkek voltak, más gyermekek pedig bátrak, önbizalommal teltek. Amikor azonban beköszönt a kamasz kor, mindkét típusú gyermeknél megjelenhet a gátlásosság, a szülők és a gyerekek lelkét egyaránt nyomja az önbizalomhiány terhe.

Hogyan mutatkozik ez meg az önbizalomhiány a kamaszok esetében?

 • nem mer benevezni különféle tanulmányi versenyekre, mert kevésnek érzi a tudását
 • iskolaváltáskor nehezen találja meg a helyét az új közösségben
 • otthon sokat tartózkodik a szobájában, szeret egyedül lenni
 • úgy érzi, hogy más, mint a többi gyerek, és ezért elhúzódik, vagy a többiek nem fogadják be
 • kerüli a beszélgetéseket, nagyobb családi körben, felnőttek között szótlanná válik
 • komoly és fontos barátságok rövid idő alatt ok nélkül tönkre mennek
 • többnyire saját magát okolja, ha valami nem sikerül
 • aki eddig barátként viselkedett, bántóan viselkedő ellenséggé vált
 • klikkesedés történik az osztályban, a klikkek élesen elhatárolódnak egymástól, és a kamasz semelyik klikkel sem tud teljesen azonosulni, így mindenhonnan kizárják
 • a kamasz gyermek úgy gondolja, hogy kevesebbet ér másoknál, ezért neki sem fut bizonyos feladatoknak
 • nem mer új barátokat keresni, mert önmagát elfogadhatatlannak érzi
 • tétován keresgéli az új barátokat, de nem sikerülnek ezek az új kapcsolatok
 • gyakran szomorú, és értéktelennek érzi magát
 • nincs kibékülve a világgal, inkább csak otthon érzi magát biztonságban
 • nem érdeklődik a másik nem iránt, mert fél a kudarctól
 • a szabályokra fittyet hányó, ellenséges magatartást vesz fel
 • szélsőséges esetben kábítószerhez, alkoholhoz nyúl
 • vegetatív tünetei jelentkezhetnek, ismeretlen eredetű fájdalmak, gyomor problémák, emésztési gondok
 • néha neurotikus tünetek is jelentkezhetnek, kiborulások, nehezen szűnő sírógörcsök, ajtóba, falba ütés formájában
Kamasz önbizalom hiányKamaszkor önbizalom hiányKamaszkori önbizalom hiányKamasz (serdülő) önbizalom hiány

A szülői háttér

Kamasz és a szülői háttérEgyes szülők aggódni kezdenek, elbizonytalanodnak, mások zaklatottá vagy haragossá válnak, ismét mások tehetetlennek érzik magukat, amikor a gyermekük megváltozását látják. A serdülőkor hasonló ahhoz, mint amikor egy szobát átrendezünk. A gyermeki személyiség is egy átrendeződésen megy keresztül, csak sokkal-sokkal hosszabb ideig tart, s közben „felújítás” is történik. Az átrendezett szobában nem találjuk a megszokott helyükön a dolgokat, s így van ez a gyermek esetében is: mintha hirtelen kicserélték volna. Nem tudjuk követni a változásait, s szülő legyen a talpán, aki megpróbál alkalmazkodni a kamasz gyermek hangulatváltásaihoz. A kamasz lelkiállapota hullámzik, s még a rugalmas, alkalmazkodni akaró szülő is tehetetlenül pörög a gyermeke folyton változó lelkiállapota szerint.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A serdülőkor a szélsőségek korszaka. A kamasz gyereknek mindennél nagyobb szüksége van a család biztonságára, mint háttérre, a szülők szeretetére. Ugyanakkor óriásira nő a függetlenség igénye, távolodik a szüleitől, nagyobb személyes teret igényel, ahol önálló tapasztalatokat szerezhet. Eközben alakul, nő az önbizalma, a felelősségérzete, meggyőződik a saját életrevalóságáról.

A kamasz gyereknek meg kell tanulnia az önálló életvitelt, a megfelelő pályaválasztást, a saját, sőt a mások sorsáért felvállalt felelősséget.A serdülők gyakran kíméletlenül kritizálják a szüleiket, s ezzel rá is veszik őket a változásokra. A serdülők mindent megkérdőjeleznek, a család szabályait, kapcsolatrendszerét, értékeit, szokásait, de a legtöbbször csak átmenetileg tagadják azt, amiben felnőttek.

A szülőnek igen nehéz úgy tekinteni az ő „kicsi gyermekére”, mint önálló életre készülő emberre. Nehéz elfogadni, hogy a gyermeke a testi kielégülés forrásának nem az anyu finom főztjét és ölelését, hanem az ellenkező nemű partnerrel történő nemi együttlétet tekinti. Idegen helyzet a szülő számára, amikor gyermeke a családon kívül keres társat, mert ez előre vetíti azt a helyzetet, amikor a gyermek kiválik a családból, és a származási családja elsődlegességét felváltja a választott partner elsődlegessé válása.

A kamasz gyereknek meg kell tanulnia az önálló életvitelt, a megfelelő pályaválasztást, a saját, sőt a mások sorsáért felvállalt felelősséget. Összefoglalóan ezt úgy mondjuk, hogy el kell vállalnia a felnőtt ember társadalmi szerepét. Ezekben az években a serdülőnek ki kell szakadnia a gyermekkor függéséből, amit a szülők gyakran erős aggódással és félelemmel élnek meg. Féltik a gyermeküket, ezért gyakran akadályozzák is ezt a folyamatot.

Kamasz önbizalom növelő tábor

Kamasz önbizalom növelő tábor

Ha szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő táborba.

Mi történik a Kamasz önbizalom növelő táborban?

A kamaszok egy része nyíltan, más részük rejtetten önbizalom hiányos. Nyíltan, mindenki számára első pillantásra is észrevehetően önbizalom hiányos az a kamasz, aki a szűk családi körön kívül elpirul, ha megszólítják, kicsit akadozva válaszol, keresi a szavakat, vagy szívesebben hallgat a társaságban.

Rejtetten önbizalom hiányos az a kamasz, aki nyitottan beszélget, alkalmazkodó, szeretne megfelelni a környezete elvárásainak, de gyakran él meg indokolatlan elbizonytalanodást, szégyen érzetet, és/vagy bűntudatot. Aki ismeri a saját képességeit, de mindig elégedetlen önmagával, és nem tudja elfogadni, hogy néha bizony hibázik, mint mindenki más. (Ezt jól tudják növelni a pedagógus olyan mondatai: Tőled többet vártam…)

Milyen változások várhatók?

A kamasz megismeri a saját, eddig rejtve maradt értékeit. A legtöbb esetben e szülő hiába mondja a kamasz gyermekének, hogy szép, csinos, okos, a gyermek azt gondolja, hogy a szülő elfogult, ezért nem hiszi el a szülői véleményt. No de egészen más, ha idegenektől hallja ugyanezt. Megváltozik az Én-képe, amikor egy kisebb csoportban megtapasztalja, hogy ő maga elfogadható, szerethető, tisztelhető személy.

A táborban a kamaszok ahhoz kapnak segítséget, hogyan boldoguljanak az iskolával, a tanulással, a társakkal, a felnőttekkel. A közös munka során a kamasz gyermek gyakorolja azt a helyzetet, amikor a csoport rá figyel, és mindenki kíváncsi a véleményére. Gyakorolja a „fontos vagyok” élményét, a dicséret elfogadását. Csoportjainkban nem bírálunk, nem kritizálunk, mindenkit elfogadunk és mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. A tréningen nincsenek rossz válaszok, és az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés.

Tréningterv - Kamasz önbizalom növelő tábor

A Kamasz önismereti tábor felöleli a Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning teljes anyagát 5 egymást követő napon. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Rendezvénynaptár:

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tábor
Jelentkezz Kamasz önbizalom növelő táborba!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Kamasz önbizalom növelő tábor

Kamasz problémák

Ki vagyok én, és hol a helyem a világban?

Ki vagyok én, és hol a helyem a világban?Ki vagyok én, és hol a helyem a világban? | Kamaszkori problémák: Kamasz korban különösen nehéz válaszolni erre a kérdésre, hiszen gyors változások történnek, és gyakran a kamasz maga sem tudja, hogy éppen miért viselkedett úgy, ahogy.

Ki vagyok én, és hol a helyem a világban? »

Érzelmi intelligencia, indulatok kezelése

Érzelmi intelligencia és az indulatok kezeléseÉrzelmi intelligencia és az indulatok kezelése | Kamaszkori problémák: Mi emberek érzelmi lények vagyunk. Ha érzed, hogy szeretnek, tisztelnek, akkor jól érzed magad. Ha elfordulnak tőled, káromkodva szólnak hozzád, lekicsinylően néznek rád, vagy kicsúfolnak, rosszul érzed magad.

Érzelmi intelligencia és az indulatok kezelése »

Egyéniség, döntés, felelősség

Egyéniség, döntés, felelősségEgyéniség, döntés, felelősség | Kamaszkori problémák: Amikor az önállóságodért küzdesz, mindig kérdezd meg magadtól, hogy milyen következménye lesz ennek vagy annak a döntésednek. Így a szüleid is belátják majd, hogy okosan gondolkodó, felelősségteljes fiatal felnőtt lett a gyermekükből.

Egyéniség, döntés, felelősség »

A kamasz és a fontos mások

A kamasz és a fontos másokA kamasz és a fontos mások | Kamaszkori problémák: Az, hogy egy gyermek milyenné válik, milyenné alakul, két alapvető tényezőtől függ. Az egyik, hogy milyen genetikai kódokat hoz magával, a másik, hogy milyenné neveli a környezete. Egy gyermek jellemének alakulása csak addig kizárólag a szülői ház döntése, ameddig a gyermekre nem hatnak más felnőttek és gyermekek.

A kamasz és a fontos mások »

Érzelmek a kamaszkorban

Érzelmek a kamaszkorbanAz érzelmi intelligencia tanulható. Ahhoz, hogy a kapcsolatokban jól működjenek a gyere­kek, és ahhoz, hogy szeretni tudjanak má­sokat és mások is szeressék őket, a ma­gasabb érzelmi intel­ligencia nagy segítség. Az érzelmi intelligencia növelésének sokféle eszköze lehet.

Érzelmek a kamaszkorban »

Kreatív kamasz

Kreatív kamaszA kreativitásunk beindítása a jobb agyfélteke erőteljesebb munkába állítását és használatát jelenti. A krea­tivitás tanulható, fejleszthető. A krea­tivitás ugyanis azt is jelenti, hogy amikor egy problémával talál­kozunk, nem rutinszerűen oldjuk meg, az előző ismereteinkre támaszkodva, hanem új utakat keresve oldjuk meg a helyzetet.

Kreatív kamasz »

A kamasz egyénisége

A kamasz egyéniségeTudjuk, hogy a személyiség egyes jegyei velünk szület­nek, más személyiség­jegyek pedig a tanult minták alapján ala­kulnak ki a gyerme­keinkben. Minden szü­lőt foglalkoztat a gondolat, hogy vajon milyen lesz a gyermekem? Valamilyen szempontból minden gyermek különbözik az összes többitől. Érdemes tehát megtanítani a gyermekeinknek ezt a tényt: „Belőled csak egy van”.

A kamasz egyénisége »

Kamasz szerelem, döntések, átalakulás

Kamasz szerelem, döntések, átalakulásA kamaszok szexuális aktivitása mind nagy­ságát, mind jelentő­ségét tekintve világ­szer­te folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlő­désük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamasz szerelem, döntések, átalakulás »

A kamasz és a kamaszkor válságai

A kamasz és a kamaszkor válságaiA legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor, megjelennek a kamaszkor problémái. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek, a kamaszkori problémák. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

A kamasz és a kamaszkor válságai »

Lelki változások kamaszkorban

Kamaszkor megváltoztatja a gondolkodástA kisgyermekeket elnéző jóindulattal támogatjuk, amikor esetlen próbálkozásokat tesznek a fejlődés útján. A kamaszokkal gyakran ingerülten, kurtán bánunk el, amikor a felnőtté válás útján csetlenek-botlanak. A kamasz látható testi változásainál is nehezebb felfogni, hogy belső lényük is nagy mértékű átalakuláson megy át. Felkészültebbé válnak bizonyos dolgokra, megerősödnek, megügyesednek, eddig elképzelhetetlen teljesítményekre képesek. És természetesen a kamasz lány teherbe tud esni, vagy a kamasz fiú teherbe tud ejteni valakit.

Lelki változások kamaszkorban »

Hogyan legyél asszertív, azaz elfogadó szülő?

Hogyan legyél asszertív, azaz elfogadó szülő?Az asszertív kommunikáció békét visz a családi életbe. Megszűnnek a veszekedések, a fel-felcsapó indulatok. A szülő hatékonynak érzi magát, a gyermek sikeresnek. Bár minden családban elkerülhetetlenül ott vannak a konfliktusok, ezek megoldhatóvá, vagy megelőzhetővé válnak. Mindenki jól érzi magát, és ez erőt és tartást ad a hétköznapok kihívásainak a leküzdéséhez.

Hogyan legyél asszertív, azaz elfogadó szülő? »

Kamasz tréningek

Kamasz önbizalom növelő tábor

Kamasz önbizalom növelő táborKamaszkori prob­lémák kezelése intenzív tréning: Ha azt szeretnéd, hogy a gyerme­ked­nek könnyebb kamaszkora le­gyen, ha azt szeretnéd, hogy magabiztosan tel­jesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő táborba.

Kamasz önbizalom növelő tábor »

Kamasz önbizalom növelő tréning

Kamasz önbizalom növelő tréningKamasz problémák: Kamasz önbizalom növelő tréning. Ha szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnöve­kedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Kamasz önbizalom növelő tréning »

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Kamasz asszertív kommunikáció tréningÖnérvényesítés, asszer­tivitás kamaszkorban: Minden szülő álma, hogy magabiztos, boldog, sikeres gyermeke legyen. Az asszertív gyermekek magabiztosak, boldogok, sikeresek. Ha szeretnéd a gyermekedet a sikerekhez hozzásegíteni, küldd el asszertív kommunikációs tréningre!

Kamasz asszertív kommunikáció tréning »

Kamasz önbizalom növelő tábor

A könyvespolcra ajánljuk

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körülAz ifjúkorba futó kamaszkornak életkori sajátossága a kétely. A NORMÁLIS KAMASZ KÉTELKEDIK. Kételyével vitát provokál – ha van kivel vitatkozni. Ha van olyan ember a környezetében, aki fenntartás és megalkuvás nélkül szembeviszi a kamasz kételkedésével A MAGA LEGSZEMÉLYESEBB HITVALLÁSÁT… A kamasz ugyanis ezért kételkedik és azért vitatkozik, mert SAJÁT HITÉT KERESI… Így érik meg majd ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁSRA.

MILYEN IS a kamasz? Hazudik? Lusta? Szemtelen? Szerelmes? Magányos? Vagy éppen: kibírhatatlan? Mit kezdjen magával és a felnőttek mit kezdjenek vele? És MIÉRT OLYAN, amilyen? Meddig marad ez így? Miben más, mint a többiek? Miért és miben TÖBB netán a kamasz, mint a nála kisebbek vagy nagyobbak? És miért és miben kevesebb? Efféle kérdésekre keres választ ez a könyvecske, melyet jó felerészben kamaszok írtak…

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül - tovább a könyvesboltba »

A könyvespolcra ajánljuk

Ranschburg Jenő: Nyugtalan gyerekek

Hiperaktivitás és agresszió a serdülőkörban

Ranschburg Jenő: Nyugtalan gyerekekMagyarországon mindenki tudni véli, mit jelent ez a szó: hiperaktivitás. Nomen est omen - mondják - hiper-aktivitásról akkor beszélünk, ha a gyereket nem lehet leállítani, folyton jár a keze, a lába és a szája is. Ebben a könyvben azt szeretném bemutatni, hogy a hiperaktivitás valójában egészen mást jelent; többek között a figyelem, a koncentráció képességének zavarát. Milne Micimackójában nemcsak Tigris, de Malacka, Nyuszi és most fogódzkodjanak meg Füles és maga Micimackó is hiperaktív! Bemutatom őket. igyekszem rávilágítani legjellemzőbb tulajdonságaikra, és abban reménykedem: a szülök és a nevelők ráismernek azokra a gyerekekre, akikre jól illenek a Százholdas Pagony lakóinak vonásai. A könyv második részében az agresszivitással foglalkozom. Azzal, hogy milyen sokféleképpen lehet egy serdülő agresszív, a kamaszos versengéstől kezdve, a kötekedésen át, egészen az antiszociális magatartásig, a bűnözésig. Választ keresek az ősi kérdésig: amikor a gyermek, vagy a serdülő bűnözővé válik - és nem egyszer szörnyű bűncselekményeket követ el - viselkedése mögött genetikai szabályozást kell-e tételeznünk, vagy a környezet személyiségromboló hatását? Hangsúlyozom: keresem a választ; azt nem állítom, hogy meg is adom. Az olvasónak pedig - aki netán hiányolni fogja a kérdés megoldását - André Gide, francia író megszívlelendő mondatával üzenek: „Bízzál azokban, akik az igazságot keresik - és légy gyanakvó, ha valaki meg is találja”.

Ranschburg Jenő: Nyugtalan gyerekek - tovább a könyvesboltba »

A könyvespolcra ajánljuk

Silvia Franz: A hiperaktív gyerek

Silvia Franz: A hiperaktív gyerekKülönleges érzelmi megnyilvánulások, érzelmi labilitás, a gyermek fáradhatatlanul izeg-mozog, felfokozott állapotban van szórakozott, figyelmetlen, türelmetlen, robbanékony, agresszív, rátámad másokra, de sorolhatnánk a külső jegyeket is - törékeny köröm, száraz foltok az arcon, kényes külső megjelenés, de csak rövid ideig, a szoros ruha zavaró hatása - és még számos, a könyvben leírt tünetek. E kézikönyvben egy olyan doktornő hasznos tanácsait olvashatjuk, aki maga is érintett a kérdésben, ezért tud olyan nyíltan szólni a szülőkhöz és bátorítani, hogy van kiút, bár az göröngyös és hosszú. Részletesen tárgyalja a hiperaktivitás tüneteit. Felteszi a kérdést valójában ez egy rossz természet vagy örökletes tulajdonság, netán környezeti hatás betegség, fertőzés vagy nem megfelelő táplálkozás által kialakult viselkedési forma. A választ is megadja a célirányos kezeléshez, mely nem merül ki a hagyományos orvoslásban, hanem az alternatív gyógymódokat és elsősorban a szülő önálló kezdeményezést is hangsúlyozza. Ezek közül is fontosnak tartja: - a tünetek helyes felismerését, - az okok célratörő megkeresését, - a természetgyógyászatot, - a helyes életvitelt, táplálkozást. Ne feledkezzen meg a legfontosabbról: - a mérhetetlen türelemről és szeretetről. Soha ne adja fel! Valahol még mindig akad tennivaló, próbálkozzon tovább. Tartsa szem előtt azt a nagyon fontos dolgot, hogy minél stabilabbnak látja a gyermek szüleit, annál előbb talál vissza a normális élethez.

Silvia Franz: A hiperaktív gyerek - tovább a könyvesboltba »

A könyvespolcra ajánljuk

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek