Szereted a gyermekedet?

Ismered a gyermeked szeretet-nyelvét?

Sikeres gyermek Hírlevelek

Szereted a gyermekedet? Ismered a gyermeked szeretet-nyelvét?A legtöbb szülő megrökönyödik a kérdés hallatán:

- Szereted a gyermekedet?

- Persze, hogy szeretem, hogy lehet egyáltalán ilyent kérdezni? – válaszolják.

- No és jól szereted a gyermekedet? – érkezik az újabb kérdés.

- Hát, ebben már nem vagyok olyan biztos. – Halkul el a válasz.

Mindenkinek az a vágya, hogy jól tudja szeretni a gyermekét

Mindenkinek az a vágya, hogy jól tudja szeretni a gyermekétMeggyőződésem, hogy mindenkinek az a vágya, hogy jól tudja szeretni a gyermekét. Minden anyában ott dübörög a kérdés: vajon jól szeretem? Vajon jól nevelem a gyermekemet? Megpróbálunk mindent megadni a gyermekünknek, de vajon a gyermek mindene és a mi szülői mindenünk egyezik-e?

Hétköznapi tények, amelyekről néha elfeledkezünk:

 • A gyermekünk gyermeki módon viselkedik, mivel gyermek.
 • Gyermekeink gyermekes viselkedése gyakran zavaró.
 • Ha feltétel nélkül szeretem a gyermekemet, éretté válik, és elhagyja a zavaró viselkedést (pl: hiszti), képes lesz leküzdeni a szorongásait, tud uralkodni magán.
 • Ha csak akkor szeretem, amikor a nekem megfelelő módon viselkedik, akkor a gyermekem úgy érzi, hogy nem szeretem igazán, bizonytalanná válik, fegyelmezetlen lesz, ügyetlennek érzi magát, hamar feladja a küzdelmet, alacsony lesz az önértékelése, szorongó és könnyen bedühödő, vagy elkeseredő gyermek lesz belőle.

Szeretem, de nem érzi

Szeretem, de nem érziA szeretet jogos szükséglete a gyermeknek és lássuk be, hogy a szülőnek is. gyakran találkozom azzal jelenséggel, hogy a szülő szereti a gyermekét, a gyermek mégsem érzi ezt. A szülő egyre kétségbe esettebben próbálkozik, mégsem következik be az a nyugalom a szeretetkapcsolatban, amit várnak. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy vajon a gyermek igényei szerinti szeretetet tudjuk-e adni?

A szeretet kifejezésének ugyanis több módja van, ezeket a módokat szeretetnyelveknek hívjuk.

Lehet, hogy a szülő minden nap valami „madárlátta” apró ajándékkal tér haza, gyermeke el is fogadja ezeket, ám mégsem alakul ki az összhang. A szülő szándéka az, hogy jelezze a gyermekének: folyton az eszemben jársz akkor is, amikor távol vagyunk egymástól. De ha a gyermeknek nem az ajándék a szeretetnyelve, akkor ez a cselekedet nem éri el a célját. A szeretet ilyen esetekben a legjobb szándék ellenére sem áramlik akadálytalanul a gyermek és a szülő között.

Első szeretetnyelv: Testi érintés

A testi érintés a szülő-gyermek kapcsolat természetes része, hiszen kisbabánkat vagy kisebb gyermekünket fürdetni, etetni, dajkálni, öltöztetni, emelgetni, cipelni szükséges. Aztán telik az idő, és a gondozás feleslegessé válik, s ekkor nagyon sok családban elmaradnak a testi érintések. Egyes szülők feleslegesnek, mások illetlennek tartják, hogy a növekvő gyermeket ölelgessék, puszilgassák, dédelgessék. Néha a gyermekek maguk tiltakoznak a nyilvános ölelések és puszik ellen, hiszen bizonyos életkorban kisgyermekesnek, és ezért „cikinek” számít a szülővel való testi kontaktus.

Ám ilyenkor a legfontosabb, hogy az otthoni körülmények között történjen ölelés, puszi, érintés.

Első szeretetnyelv: Testi érintés

A Testi érintés módjai

 • ölelés
 • puszik
 • simogatás
 • megérintés
 • kisbaba kendőben hordozása
 • a gyermek feldobása
 • kergetőzés, fogócskázás
 • táncolás
 • birkózás
 • ölbe vevés
 • cipelés
 • segíteni beszállni az autóba
 • öltöztetésnél megsimogatni
 • cirógatás, amikor elmegyünk a gyermek mellett
 • kézen fogva sétálni
 • izomláz esetén megmasszírozni

A Testi érintés módjaiA testi érintésre még azoknak a gyermekeknek is szüksége van, akiknek nem ez az elsődleges szeretetnyelve. Érzelmileg egészségesebbek azok a gyermekek, akiket sokat tartanak ölben, akiket ölelgetnek, puszilgatnak, simogatnak a szüleik.

Vannak, akik óvakodnak a gyermekek megérintésétől, mert félnek, hogy szexuális zaklatással vádolják meg őket. Ez különösen gyakori az elvált apák esetében, ha a szülők gyűlölködnek. Sajnos valóban vannak olyan felnőttek, akiknek pedofil késztetéseik vannak. Ezeket ki kell szűrni és meg kell büntetni. Ám aki szeretetből öleli meg a gyermeket, az egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá teszi.

Adjuk meg a gyermekünknek a testi érintést, ám ha rendszeresen jelzi, hogy nem esik jól neki az érintés, akkor ne erőltessük. Ez többnyire kamaszkorban fordul elő, amikor sokféle érzés kavarog a gyermekben. Ha a gyermek visszautasítja a szülői közeledést, mindenképpen járjunk utána, mi lehet az oka. Lehet, hogy a gyermekünknek más a szeretetnyelve.

Kérdések, amelyeket tegyél fel magadnak

 1. A szüleidnek szokása volt-e az ölelés, ölelgetés, érintés?

 2. Te elegendő ölelést, puszit, simogatást, érintést adsz-e a gyermekednek, gyermekeidnek?

 3. A szeretetednek milyen fizikai megnyilvánulásai vannak?

 4. Kérdések, amelyeket tegyél fel magadnakMilyen jeleit ismered a testi érintés iránti vágynak?

 5. Szerinted a birkózás betöltheti-e a testi érintés szerepét?

 6. Milyen jeleit ismered a testi érintés utáni vágynak?

 7. Hol vannak azok a határok, amelyeken túl a testi érintés káros lehet a gyermek számára?

 8. Sorold fel a testi érintés formáit!

 9. Gyűjtsd össze azokat a helyzeteket, amelyek alkalmasak a testi érintés gyakorlására!

 10. A következő napokban kétszerezd meg a testi érintések számát! Figyeld meg, hogyan hat ez a gyermekedre.

Milyen szeretetnyelvek vannak?

Szeretetnyelvek

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Az első interjú díja: 9 000 Ft.

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek