Ötödik szeretetnyelv: a szívességek

Ismered a gyermeked szeretet-nyelvét?

Sikeres gyermek Hírlevelek

Ötödik szeretetnyelv: a szívességekMielőtt valaki gyermeket hoz a világra, tudnia kell, hogy a szülői hivatás legalább 20 évre szóló szolgálat. A gyermek fizikai, szellemi és érzelmi kiszolgálása egyaránt igénybe veszi a szülőket. A szülők ennek a szolgálatnak akkor tudnak jól megfelelni, ha ügyelnek a saját testi, lelki, szellemi egészségükre.

A segítőkészség, a különféle szívességek megtétele nem csak a gyermekünk felé hasznos, hanem a házastársunk felé is, hiszen így tudjuk az egész család számára biztosítani a kiegyensúlyozott és biztonságot nyúltó családi miliőt.

Bár folyamatosan a gyermekünk rendelkezésére állunk, ez nem jelenti azt, hogy minden kényét-kedvét ki kell szolgálnunk. Nem akkor szeretjük jól a gyermekünket, ha minden kívánságát teljesítjük, hanem akkor, amikor olyan dolgokat teszünk meg érte, ami a hasznára válik.

A szívességek megtétele, mint minta

A szívességek megtétele, mint mintaMinél kisebb a gyermek, annál inkább elvárja, hogy kiszolgáljuk, és minél több dolgot megtegyünk helyette. Ám, ha túlságosan kiszolgáljuk a gyermekünket, akkor nehezen válik önállóvá, vagy talpraesetté.

Akkor érdemes a gyermek segítségére sietni, amikor abban segíthetjük, amit még nem tud egyedül elvégezni. Ezzel segítőkészségre neveljük. Egyszer egy gyermek azt mondta az anyukájának: amikor nagylelkű akarok lenni, akkor csakis te leszel a példaképem.

Sok szülő inkább megcsinálja a gyermek helyett a feladatot, mintsem megvárja, hogy a gyermek a maga ügyetlen, gyakorlatlan módján csigatempóban elvégezzen egy tevékenységet. Tudjuk, hogy a gyermek lassan tevékenykedik, sok selejttel, vagy rendetlenséggel jár, amikor számára ismeretlen tevékenységbe kezd. Ám így szerzi meg azt a tapasztalatot, amire nagy szüksége van az életében.

Vannak szülők, akik a túlterheltségük és a hajszolt életük következtében rabszolgasorsnak élik meg, ha valamit meg kell tenniük a másikért. Ők azok, akik megkeseredve mondják, hogy nem tudták, mennyire nehéz és fárasztó a gyermeknevelés, és neheztelnek, ha a gyermek bármit kér tőlük. Ezek a szülők fizikailag ellátják a gyermeküket, ám a gyermekük érzelmi fejlődését hátráltatják.

A gyermekünknek adott gondoskodás és szívességek sorozata évtizedeken át tart. Mindenkivel előfordul, hogy elfárad közben, és csak a legszükségesebb gondoskodást végzi el. Nagyon fontos, hogy időnként gondolkodjunk el azon, hogy a gyermeket szolgáló szívességeket a kötelességérzet vagy a szeretet vezérli-e?

A szívességek és az önállóságra nevelés

A szívességek és az önállóságra nevelésVannak szülők, akik akkor sem sietnek a gyermek segítségére, amikor annak szüksége volna rá. Ők azok, akik „bármi áron” önállóságra nevelik a gyermeküket. Ezek a szülők néha túllőnek a célon, és az önállóságra nevelés helyett magukra hagyják a gyermeküket.

Pedig néha át kell vállalnunk a gyermekünktől olyan feladatokat is, amelyeket a képességei alapján meg tud csinálni, de a szívességnek éppen az a lényege, hogy most megtesszük helyette szeretetből, mert fáradt, mert rosszkedvű, vagy mert egyszerűen ki akarjuk fejezni a szeretetünket.

Amikor a gyermek elakad a matek feladattal, és kéri a segítségünket, érdemes felmérni, hogy akkor tesszük-e a legjobbat, ha rámutatunk a könyvben a szabályra, és hagyjuk, hogy magától találja ki a megoldást, vagy megmondjuk, megmutatjuk a megoldó kulcsot. Hogy melyik a jó döntésünk az adott pillanatban, az sok mindentől függ. Ha a gyermekünk azért nem találja a megoldást, mert lusta, és minél hamarabb a számítógépes játékokkal szeretné az idejét tölteni, akkor igazítsuk el, hogy milyen szabályokat kell megtanulnia ahhoz, hogy meg tudja oldani a feladatot. Ha látjuk, hogy nagyon nehéz napja volt, és majd leragad a szeme az álmosságtól, vagy éppen szülinapja van, akkor semmi rosszat nem teszünk, ha kivételesen megmondjuk a megoldást, ezzel megsegítve, hogy aludhasson vagy ünnepelhessen. Természetesen az nem válhat rendszerré, hogy mi csináljunk leckét a gyermek helyett.

A szívességek és az önállóságra nevelésVolt egy apa, aki mozdulatlanul végig nézte, amikor a papírkosár kigyulladt a lánya szobájában, a kislány éppen adventi koszorút készített az iskolában tanult minta alapján. Öntsd le gyorsan vízzel! – kiáltott a gyermekre, ő maga azonban nem mozdult. A 9 éves lánya eloltotta a papírkosarat. A gyermek később így mesélt erről: anya mindig mondja, hogy apa szeret engem, tudom is ezt, de nem érzem. Látnia kellett, mennyire megijedtem, és kegyetlenségnek tartom, hogy meg sem próbált segíteni nekem. Magamra hagyott a bajban.

Az apa így nyilatkozott: ott voltam, láttam, hogy meg tudja oldani maga is a tűzoltást. Azt akartam, hogy ne ijedjen meg, hanem cselekedjen, mert máskor is megtörténhet ilyen, és tudnia kell, hogyan védje meg magát hasonló helyzetben. Az apa jót akart, nem hagyta magára a lányát, de ennek a gyermeknek a szívességek a szeretetnyelve, ezért tudja, hogy az apja szereti, de nem érzi ezt a szeretetet.

Példamutató szívességek

Amikor gyermeket nevelünk, az a célunk, hogy az éretlen, önközpontúnak született gyermekből érett, másokért tenni akaró, őszintén szeretni tudó felnőttet neveljünk. A gyermek életkorától függ, hogy képes-e önzetlenségre. Hiába várjuk el a másfél éves gyermektől, hogy a homokozóban önként átadja a kedvenc lapátját valaki másnak, ő erre még nem képes. Ám 5 éves korában már képes arra, hogy a barátjának kölcsön adja játszani a játékait, így fejezve ki a másik gyermek iránti szeretetét.

Példamutató szívességekA gyermek megfigyeli, hogy a szülei mit tesznek másokért. Megtanulja, hogyan ápolják a beteg családtagot, vagy hogyan támogatják azt, aki nehéz körülmények között él. Amikor képessé válik arra, hogy ő is tegyen valamit, szívesen elmegy a szüleivel együtt élelmet vinni a hajléktalanoknak, vagy bevásárol a szomszédban lakó idős embernek, átadja a helyét a villamoson utazó idős vagy terhes nőnek, vagy szívesen mesél a vendégségbe érkező, olvasni nem tudó kisgyermeknek.

Ha a szülő csak akkor tesz szívességet a gyermekének, amikor az valamilyen elvárásnak megfelel, akkor arra tanítja a gyermeket, hogy haszon reményében segítsen másoknak. Jelenlegi társadalmunkban erőteljesen jelen van a haszonelvű szemlélet, amely minden kérés esetén azt kérdezi: „mi hasznom van belőle”? Ez éles ellentétben áll a segítő szándékú, szolgálatkész viselkedéssel, és önzetlenség helyett önzésre neveli a gyermekeket. Anyagias társadalomban élünk, és sokan „megkérik az árát”, ha szívességet tesznek valakinek. Aki ebben a szellemben nő fel, könnyen számítóvá válik, érzéketlenné mások nehézségei iránt. Erre van is egy kifejezés: érdekember, akit nem a szeretet vezérel.

Ha szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk megbízható és felelősségteljes legyen, akkor mutassunk példát neki. Akkor nevelünk önzetlenségre és segítőkészségre képes személyt a gyermekünkből, ha mi magunk is ilyenek vagyunk. Ha törődünk másokkal, ha a szeretteinknek megteszünk különféle szívességeket, amiért nem nyújtjuk be a számlát.

Sokan attól félnek, ha önzetlenül segítenek másoknak, akkor kihasználják őket. Ez azonban megelőzhető, ha ismerjük a saját határainkat. Teljesen természetes, hogy nem tudunk minden rászorulón segíteni, hogy nem tudunk minden piros lámpánál koldulónak pénzt adni. De ha a saját életünkben ott szerepel a „Tégy jót!” program, akkor ebbe bevonhatjuk a gyermekünket is.

A valódi szeretetből fakadó szívességek a gyermekeinkre nagy hatással vannak. Amikor a gyermek azt kéri, hogy javítsuk meg a biciklijét, vagy varrjunk ruhát a babájának, nem csak a segítségünket, hanem a szeretetünket is kéri. Ha morogva, kelletlenül segítünk, akkor hiába a segítségnyújtás, nem okoz örömöt a megjavított bicikli, vagy a megvarrt babaruha. A gyermek szeretettankja üres marad, mert a gyermek valódi kívánsága az volt, hogy a „szívesen megteszem neked” hangulatban érezhesse a szeretetünket.

Kérdések, amelyeket tegyél fel magadnak

 1. A te életedben megvan-e a fizikai és az érzelmi egyensúly, képes vagy-e odaadással és szeretettel megtenni szívességeket másoknak?
 2. Kérdések, amelyeket tegyél fel magadnakKészítettél-e már „leltárt” arról, hogy a gyermeked életkorának megfelelő dolgokat teszel-e meg a gyermekedért?
 3. Figyelsz-e arra, hogy elegendő önzetlen szívességet tegyél meg a gyermekedért, mégse vidd ezt túlzásba, hogy megtanulhassa az életkorának megfelelő önállóságot is?
 4. Tudatában vagy-e annak, hogy a nem szívesen végzett kötelezettségeid milyen szerepeid megélésében rombolnak? Tudod-e, hogy a kelletlenül nyújtott segítséged mit okoz a másikban?
 5. Bevonod-e a gyermekedet, amikor egy barátodnak, aki nehéz helyzetben van szívességet teszel? Megbeszélitek-e utána a gyermekeddel, hogy kinek mi okozott örömöt ebben az esetben?
 6. Vannak-e konfliktusaid, ha a gyermekedet megkéred valamire? Elég-e egyszer megkérni? Ha nem, mit árul el ez neked a gyermeked munkához, és szívességekhez való viszonyáról? mit árul el ez neked önmagadról?

Ötödik szeretetnyelv: a szívességek

Milyen más szeretetnyelvek vannak?

Szeretetnyelvek

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Az első interjú díja: 9 000 Ft.

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek