Kamaszok második szeretetnyelve: az érintések

Ismered a kamasz gyermeked szeretet-nyelvét?

Sikeres gyermek Hírlevelek

Kamaszok második szeretetnyelve: az érintésekA serdülők nevelése talán soha nem volt olyan bonyolult, mint manapság. A kamaszkori nyugtalanságtól a kamasz agresszióig széles skálán mozog a problémák sora. Kábítószer fogyasztás és terjesztés, alkohol, nemi betegségek és terhesség…, hol van már a valaha egységes értékrend és világkép?

Sok esetben a kamaszok nem érzik a szülők szeretetét, és ez nem azért van, mert a szülők nem szeretik a gyermekeiket, hanem azért, mert nem a kamasz számára fontos szeretetnyelven szólnak hozzá. A kamaszok hatalmas változásokon mennek keresztül, s emiatt a szülőknek is módosítaniuk kell a szeretet kifejezésének formáit.

Érintés a kamaszoknál

Érintés a kamaszoknálAz emberi test és lélek egységes egészet alkot. A kamaszkorban is így van ez, a gyermeket érő külső fizikai és pszichikai hatásokat az idegrendszer dolgozza fel. Az idegrendszer feladata, hogy az érzékszervek útján információkat szerezzen a külvilágról, és magáról a testről, ezeket ingerületté változtassa, a megfelelő központokban feldolgozza, majd tudatos vagy tudattalan viselkedési módokat váltson ki.

A kamasz már nem kisgyermek, és a legtöbb szülő kétségbe esik, amikor az eddig ölbe simuló gyermekét már nem érintheti meg úgy, ahogyan eddig tette. A kamaszok is igénylik az érintést, az ölelést, de nem mindegy, hogy hol, mikor és hogyan érintjük meg. Ha a barátai előtt próbálkozunk, ne csodálkozzunk, ha egy vicsorgó „hagyj már végre békén”-t kapunk. De egy foci után a talp- és lábmasszázsra engedélyt kaphatunk, főleg, ha nincs szemtanú.

Mikor érinthetjük meg?

Mikor érinthetjük meg?A gyermeknek talán soha nincs annyira szüksége a szeretetünk „csekkolására”, mint kamasz korban. A fizikai kontaktus, az érintés mindenki számára szükséges ahhoz, hogy érezze: szeretve van.

Azonban minden az időzítésen múlik. Azt, hogy mikor jó az időzítés, a kamasz aktuális hangulata határozza meg. Ha rossz az időzítés, akkor szembe találhatjuk magunkat a kamasz gyermekünk emberevő arcával. Érdemes megjegyezni egy alapszabályt: ha haragszik a kamasz, akkor tilos megérinteni, vagy megölelni. Ha ilyenkor próbálkozunk közeledni hozzá, el fog taszítani magától, ugyanis a harag fizikailag is eltávolítja egymástól az embereket.

Kamasz korban a gyermek gyakran haragszik a szülőre is. Ha a kamasz haragszik, engedjük, hogy kikiabálja a haragját, és hallgassuk végig. Egyrészt, ezzel megtudhatjuk, mi bántja, másrészt így nem reked benne az indulat, és nem fokozódik robbanásig. Ha a szülő is indulatba jön, biztosan veszít. Ilyenkor a legjobb végig hallgatni a dühös gyermeket, aztán összefoglalni, amit megértettünk az indulatos szavaiból. „Ha jól értem, azért vagy dühös, mert…” Ez a mondat kezdete lehet egy olyan beszélgetésnek, aminek a végén talán kapunk engedélyt arra is, hogy megölelhessük a lázongó serdülőnket.

Jó alkalom lehet azonban az érintésre, ha a kamasz gyermeket éppen valamilyen siker érte. Nyertes valamilyen sporteseményen, ha játszik valamilyen hangszeren, akkor egy jól sikerült szereplés alkalmával, vagy a sikeres KRESZ-vizsgája után valószínűleg a kamasz vevő lesz az ölelésünkre. Ilyenkor a teljesítmény öröme nyitottá teszi a szeretet öleléssel való kifejezésére, és fogadására.

Hol érinthetjük meg?

Hol érinthetjük meg?A kamaszt megérinteni azt jelenti, hogy bebocsátást nyerünk a személyes terébe, az intim szférájába. A szeretet kimutatásának már magzati kortól eszköze az érintés, a simogatás. A kismama és a születendő gyermek apukája, közeli rokonok már a mama pocakjában is érintéssel, simogatással fejezik ki a kicsihez való kötődésüket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az intimitás megélésének az eszköze az érintés, a megfogás, a simogatás, az ölelés.

A társas kapcsolataiban a kamasz is megtapasztalja, hogy hozzáérnek egymáshoz, megveregetik egymás hátát, összeér a válluk. A testi érintés azonban nem csak a szeretetet, hanem más, akár ellenséges érzelmeket is kifejezhet. Kellemetlen érezni, amikor a tömegben összepréselődik a kamasz más utasokkal, vagy amikor egy bizalmaskodó nagynéni megcsipkedi az arcát. Ezekben a helyzetekben a kamasz joggal érzi azt, hogy nem tartják tiszteletben az intim szféráját.

A társas kapcsolataiban a kamasz is megtapasztalja, hogy hozzáérnek egymáshoz, megveregetik egymás hátát, összeér a válluk.Ellenséges érzelmeket kelt a kamaszban (szerintem életkortól függetlenül mindenkiben) az is, amikor megütik, megcsavarják a kezét, belebokszolnak, vagy bármilyen módon testi fájdalmat okoznak a serülőnek. Nem csak a teste fog fájni, hanem lelki kínt is okoz az ellene irányuló agresszió. Sajnos a családokban is jelen van, és egyre több iskolai közösségben terjed a bántalmazás, ami súlyos károkat okoz a kamaszok pszichés fejlődésében. A bántalmazott gyerekek lelkébe mélyen befészkeli magát a félelem.

Vannak tevékenységek, amelyeknek velejárója az érintés. Például tánc közben, amikor előírt szabályok szerint érintik meg egymást, vagy amikor felsegítenek egy kabátot valakire.

S azután megjelenik a kamaszkorban a szerelem, és a szexualitás. Amikor egy kamasz akár csak egy újjal is megérinti a szerelmét, az egész testét átjárja a bizsergés, a gondokról megfeledkezik, az örömei a fellegekbe repítik. A kedves megérintése felébreszti a kamaszban a szexuális vágyakat.

Hogyan érinthetjük meg?

Hogyan érinthetjük meg?Elsősorban úgy, hogy ne legyenek szemtanúk. Másodsorban úgy, hogy az érintésünk szeretetteljes legyen.

Ha a kamasz gyermekünket társaság előtt ölelgetjük, azt a függetlensége elleni támadásnak veszi, és vissza fogja utasítani a szeretet-megnyilvánulásunkat. Az otthon jótékonyan takaró falai között azonban a kamasz elfogadja az ölelésünket, főleg, ha ez az elsődleges szeretetnyelve.

Nagyon sok szülőtől hallottam olyan aggályokat, hogy azért nem érintik meg a kamasz gyermeküket, mert már nagylány, vagy nagyfiú lett. Ilyen esetekben megjelenik az a félelem, hogy nehogy bárki azt gondolja, hogy a testi érintésnek szexuális tartalma van.

Az apa, aki eddig minden gond nélkül az ölébe ültette a lányát, most tartózkodóvá válik, az anya, aki eddig úgy ébresztette a fiát, hogy végig masszírozta a testét, most csak beszól a szobába, hogy „ébresztő!” Változnak a kamasz méretei, változik a teste, egyre inkább felnőtté válik, és ezzel együtt más bánásmódot igényel.

Ha egy apuka eddig birkózott a fiával, akkor most, kamaszkorban szkanderezhetnek, mint férfi a férfival.A babusgatások a kamasz gyermekben a szülőtől való függés érzését keltik. Ezért a fizikai érintésnek is alkalmazkodnia kell a kamasz igényeihez, a „gyerekes” dajkálást, ölbe vevést már csak a méretei miatt is visszautasítja a gyermek. Ha a kamasz tréfás kedvében van, inkább ő ülteti az ölébe az anyukáját, mint fordítva.

Tréningcsoportban összegyűjtöttünk néhány kamaszok számára is „elfogadható” testi érintés formát. Az a tapasztalat, hogy amit gyermekkorában használtunk, azt most, kamasz korában meg kell változtatnunk.

Ha egy apuka eddig birkózott a fiával, akkor most, kamaszkorban szkanderezhetnek, mint férfi a férfival. Ha az apuka eddig az ölébe ültette vagy felkapva cipelte a lányát, most mellette ülve védelmezőn átölelheti a vállát, vagy felajánlhat egy frissítő talpmasszázst edzés után.

Amikor a testi érintés a bántalmazás eszköze

Bárcsak soha ne kellene ezzel foglalkozni! Sajnos azonban igen nagy számban bántalmazzák a szülők a gyermekeiket. Sokkal gyakoribbak a szexuális bántalmazások is, mint gondolnánk. A bántalmazások túlnyomó többsége titokban marad, a legtöbb serdülő némán szenved, és szégyenérzete, valamint a félelmei és a reménytelenség miatt nem kér segítséget.

Amikor a testi érintés a bántalmazás eszközeA gyermekkorban elszenvedett ütlegek, és a szexuális abúzus felnőtt korban is hatnak. A felnőtt páciensek elbeszéléseiben gyakran hallani, hogy akkor maradnak abba a bántalmazások, amikor a serdülő fizikai ereje megnő, és képessé válik megvédeni magát vagy más bántalmazott családtagot. Az apa, aki eddig magabiztosan verte a családtagjait, a verekedést (szerencsére) már nem vállalja fel.

Gyakori szülői magatartás, hogy idegesen, feszülten hazamegy a szülő, és valami semmiségen „felkapja a vizet”, s tehetetlen haragjában megüti a gyermekét. A rángatás, a megrázás, a megszorítás, a lökdösés, a pofon, a fojtogatás, a verés hatalmas károkat okoz a kamasz lelkében. Egy ilyen eset után nem elég a bocsánatkérés, mindenképpen arra volna szükség, hogy a szülő tanuljon meg megfelelően bánni az indulataival. Gyakran szükség van szaksegítségre az indulatok kezeléséhez.

Nem elhanyagolható a másik szülő felelőssége sem, hiszen ha az egyik szülő bántalmazó, akkor a másik szülő kötelessége megvédeni a gyermekét. Ha ezt nem teszi, a gyermek úgy érzi, hogy mindketten ellene vannak, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”. Milyen szeretet az, ami eltűri, hogy a szeretteit bántalmazzák?

Kamaszok második szeretetnyelve: az érintések - Ismered a kamasz gyermeked szeretet-nyelvét?

Milyen más kamasz szeretetnyelvek vannak?

Szeretetnyelvek

Kamasz asszertív kommunikáció tréning - Önérvényesítés, asszertivitás kamaszkorban

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Kamasz asszertív kommunikáció tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz asszertív kommunikáció tréningre.

Az alapozó tréning 1 x 7 órás foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő tréningek követhetnek.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning
Jelentkezz Kamasz asszertív kommunikáció tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

A könyvespolcra ajánljuk

Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!

Gary Chapman

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!Sohasem volt izgalmasabb és nehezebb feladat kamasznak lenni és kamaszt nevelni, mint napjainkban, a globális társadalom új távlatai és veszélyei közepette.

A világ nagyot változott, de - minden látszat ellenére - továbbra is a szülők lehetnek a legnagyobb hatással kamasz gyermekeik életére. Ehhez pedig mindössze azt a szeretet-nyelvet kell megtanulni, melyet a tinédzser legjobban megért.

Gary Chapman könyve választ ad a legégetőbb kérdésekre, melyek a mai kamaszok szüleit foglalkoztatják. Ha betöltjük kamasz gyermekünk szeretet-szükségletét, mindennél nagyobb befolyással lehetünk az életére, és hatékonyan segíthetjük őt a „nehéz évek” átvészelésében.

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva »

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek