Kamaszok első szeretetnyelve: az elismerő szavak

Ismered a kamasz gyermeked szeretet-nyelvét?

Sikeres gyermek Hírlevelek

Kamaszok első szeretetnyelve: az elismerő szavak - Ismered a kamasz gyermeked szeretet-nyelvét?A serdülők nevelése talán soha nem volt olyan bonyolult, mint manapság. A kamaszkori nyugtalanságtól a kamasz agresszióig széles skálán mozog a problémák sora. Kábítószer fogyasztás és terjesztés, alkohol, nemi betegségek és terhesség…, hol van már a valaha egységes értékrend és világkép?

Sok esetben a kamaszok nem érzik a szülők szeretetét, és ez nem azért van, mert a szülők nem szeretik a gyermekeiket, hanem azért, mert nem a kamasz számára fontos szeretetnyelven szólnak hozzá. A kamaszok hatalmas változásokon mennek keresztül, s emiatt a szülőknek is módosítaniuk kell a szeretet kifejezésének formáit.

A tűzszünet eszköze az új típusú kommunikáció

A tűzszünet eszköze az új típusú kommunikációHa a szülő és a kamasz között sok a veszekedés, akkor nagy valószínűséggel a szülő gyakran bírálja a serdülőt. A szülő az eddig bevált módszerekkel akarja tovább nevelni kamaszodó csemetéjét, ám a régi módszerek nem működnek, a kamasz ugyanis másképpen reagál, mint eddig. A kamasz már nem gyermek, de még nem felnőtt. Inkább csak felnőttecske. Átmeneti korban van, amikor új eszközökre és új szabályokra van szüksége. A szülők gyakran érzik azt, hogy meg kell zabolázniuk, meg kell törniük a gyermeküket, különben a fejükre nő. A megtörés azonban veszekedést, kritikákat, kölcsönös sértegetést és súlyos érzelmi sebeket jelent.

A szülőknek fel kell készülniük a kamasz korra, és ehhez a kamasz szemszögéből is meg kell érteni a változásokat. A szülőket a legjobb szándék vezeti, amikor a gyermeküket a megkezdett úton akarják tartani. Mégis az a tapasztalat, hogy egyre nő a szakadék a kamaszok és a szüleik között. A meg nem értettség érzése és a változatlan módszerek lázadó kamaszkort jelentenek a családok életében.

A tűzszünet eszköze az új típusú kommunikációValószínűleg a szülők úgy döbbennek rá, hogy gyermekük kamaszodik, hogy konfliktusaik támadnak, az eddig könnyen kezelhető gyermek és a szülők között egyértelműen harc kezdődik. Nagyon fontos, hogy a szülők kössenek tűzszünetet a kamasz gyerekükkel. Mondják el neki, hogy szeretik, jót akarnak neki, és szeretnék egyeztetni vele ennek a szülői jóakaratnak a módszereit. Tegyék nyílttá, hogy mind a szülőknek, mind a kamasznak új típusú kommunikációt szükséges tanulni. Ígérjék meg a szülők, hogy a szándékaik szerint kerülik a kritizáló, bíráló, ítélkező vagy megalázó szavakat, a kamasz pedig cserébe felelősségteljesen fog viselkedni. Nyílttá kell tenni azt is, hogy valószínűleg egyik félnek sem fog sikerülni maradéktalanul betartani az egyezséget, és hajlandók lesznek belátni a hibáikat és bocsánatot kérni egymástól, mert nem szándékosan sértik meg az egyezséget.

Az elismerés fontossága

Az elismerés fontosságaA kamaszok túlnyomó többsége önértékelési problémákkal küzd. Állandóan összehasonlítják magukat a kortársaikkal, és többnyire arra a következtetésre jutnak, hogy csúnyábbak, butábbak, kevésbé menők, mint a társaik, tehát nem ütik meg a mércét. Kisebbrendűségi érzésük támad, „összezsugorodnak” egy-egy kritika (hát még megaláztatás) hatására. A serdülőknek elsősorban nem kritikára, hanem elismerésre van szükségük.

Azonban az sem mindegy, hogyan dicsérünk. A legfontosabb, hogy legyünk őszinték, ugyanis az üres dicséret több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz a kapcsolatban. A kamaszok különösen érzékenyek a szavahihetőségre, és nagyon gyorsan felismerik, ha hízelgésből dicsérünk. Ilyenkor kétszínűnek tartják a szüleiket, és kétségbe vonják a felnőttek becsületességét.

Fontos, hogy konkrét dolgot, cselekedetet dicsérjünk meg, így sikerül majd megőrizni a hitelességünket. Ha csak áradozunk, hogy milyen nagyszerű gyermekünk van, az idegesíti, és mesterkéltnek hat a kamasz számára. Ha azt mondjuk, hogy „köszönöm, hogy levitted a szemetet, így maradt egy szabad kezem az ajtót bezárni”, akkor a kamasz örülni fog, mert jót tett, és mi ezt észrevettük.

Az általános kommunikációban hogyan is hangzik ez manapság? „Végre-valahára levitted a szemetet. Hova kell ezt felírni?!” A szülő ez esetben is szóvá teszi, hogy a gyermeke levitte a szemetet, ám ezt a jó cselekedetet szemrehányással „ismeri el”. Pedig a kamasz hálás, ha elismerjük, hogy jót tett.

Vannak helyzetek, amikor a végeredményt nem tudjuk megdicsérni, mert a dolgozat eredménye közepes lett. Ez esetben az igyekezetet érdemes méltányolni. „Közepesre sikerült a dolgozatod, pedig láttam, hogy mennyit görnyedtél a tankönyv felett.” Vagy amikor a kamasz meglep minket egy porszívózással. Látjuk, hogy a sarokban ott maradtak a porcicák, de legyünk nagyvonalúak, és ne tegyük szóvá, hogy a sarokban is takarítani kellett volna. Inkább mondjuk ezt: „Köszönöm a segítségedet, ezzel pihenő időt ajándékoztál nekem.”

Az elismerés fontosságaA legtöbb szülő kétségbe esik, és azt gondolja: „ha nem mondom meg neki, hogy mit rontott el, vagy mit csinált meg hiányosan, akkor a slendrián munkát fogja természetesnek, értékesnek tartani.” Nem erről van szó, csak az időzítésre érdemes figyelni. Ha a kamasz egy órát dolgozott valamivel, és mi megkritizáljuk, ne csodálkozzunk, ha leforrázva elkullog, és legközelebb porszívózás helyett berugdossa a kanapé alá a lehullott szemetet. Amikor legközelebb porszívózunk, mutassuk meg neki, hogyan takarítjuk mi a sarkokat. Így, ha legközelebb is porszívózni támad kedve, akkor a tanácsunkat is hasznosítani fogja.

Váljunk olyan szülővé, aki észreveszi, mi mindenért adhat elismerést a gyermekének. A mi kultúránkban még mindig tartja magát az a nézet, hogy amit a kamasz jól csinál, azt nem kell elismerni, megdicsérni, mert az a természetes, hiszen erre neveltük. A legtöbb szülő arra fókuszál, amiben a gyermeke nem tudott megfelelni az elvárásainak, azt teszi szóvá, ami szerinte hiba. Az örökös elégedetlenség a gyermekünkben haragot, fájdalmat, kiábrándulást okoz, és hiába van bennünk szeretet, ha ő ezt nem érzi.

Szeretlek, mert létezel

Szeretlek, mert létezelAmikor dicsérünk, akkor egy gondolatot, egy cselekedetet értékelünk. A kamasz gyermekünknek azonban arra is nagy szüksége van, hogy tudassuk vele, hogy őt magát, az egész lényét szeretjük, elfogadjuk, értékesnek találjuk. Ennek a legáltalánosabb kifejezése a „szeretlek”. Ügyelnünk kell arra, hogy ezt négyszemközt mondjuk meg a kamasznak, mert mások előtt zavarba jön, és nem tudja felszabadultan fogadni a szeretetünk megnyilvánulásait.

Tartsuk tiszteletben az érzékenységét, és figyeljünk oda arra, hogy alkalmas pillanatban mondjuk ki az érzéseinket. Nagyon sok felnőtt nővel é férfival találkozom a munkám során, akiknek a lelkében ma is hiányként tátong a szeretet megnyilvánulása. „Apám/anyám sosem mondta, hogy szeret. Tudtam, hogy szeret, de nem tudta kimutatni a szeretetét. Sokat tett értem, innen gondoltam, hogy talán szeret, de sosem voltam ebben biztos, mert sohasem mondta. Azt bezzeg sokat hallottam, hogy miben hibáztam.”

Mondjuk meg a kamasz gyermekünknek, hogy mennyire szeretjük. Természetesen, ha mindig ezt a kifejezést használjuk, elcsépeltté válik. Többféle módon is kifejezhetjük a szeretetünket.

Mondhatjuk ezeket is:

 • Jó veled lenni.
 • Amikor rád gondolok, büszkeség tölt el.
 • Egyszerűen rajongok érted.
 • Te vagy a szemem fénye.
 • A világ összes kamasza közül is téged választanálak.
 • Egy csoda vagy a számomra.
 • Te vagy az életem ajándéka.
 • Ültem a buszon, és egyszer csak azt éreztem, hogy nagyon hiányzol.
 • Szeretem, amikor a közelemben vagy.
 • Te nem is mész, hanem vonulsz, mint egy igazi királynő.
 • Lehet, hogy keveset szólsz, de amikor megszólalsz, érdemes odafigyelni rád.
 • Sokkal okosabb/szebb vagy, mint amilyennek tartod magad.
 • Megnyugtató, hogy mindig számíthatok rád, mert amit mondasz, az úgy van.
 • Megbízható vagy, mindig megtartod az ígéretedet.
 • Tehetséges vagy ………-ban.

A szeretetteljes szavaink a szeretetünkről, megbecsülésünkről, elismerésünkről győzik meg a kamasz gyermeket. A kamaszkor a bizonytalanság életkora. Az elismerő szavainkkal, a hiteles dicséreteinkkel magabiztosabbá, erősebbé, boldogabbá tesszük a serdülés gyötrelmeivel küzdő gyermekünket.

Kamaszok első szeretetnyelve: az elismerő szavak - Ismered a kamasz gyermeked szeretet-nyelvét?

Milyen más kamasz szeretetnyelvek vannak?

Szeretetnyelvek

Kamasz asszertív kommunikáció tréning - Önérvényesítés, asszertivitás kamaszkorban

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Kamasz asszertív kommunikáció tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz asszertív kommunikáció tréningre.

Az alapozó tréning 1 x 7 órás foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő tréningek követhetnek.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning
Jelentkezz Kamasz asszertív kommunikáció tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

A könyvespolcra ajánljuk

Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!

Gary Chapman

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!Sohasem volt izgalmasabb és nehezebb feladat kamasznak lenni és kamaszt nevelni, mint napjainkban, a globális társadalom új távlatai és veszélyei közepette.

A világ nagyot változott, de - minden látszat ellenére - továbbra is a szülők lehetnek a legnagyobb hatással kamasz gyermekeik életére. Ehhez pedig mindössze azt a szeretet-nyelvet kell megtanulni, melyet a tinédzser legjobban megért.

Gary Chapman könyve választ ad a legégetőbb kérdésekre, melyek a mai kamaszok szüleit foglalkoztatják. Ha betöltjük kamasz gyermekünk szeretet-szükségletét, mindennél nagyobb befolyással lehetünk az életére, és hatékonyan segíthetjük őt a „nehéz évek” átvészelésében.

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva »

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva - Szeresd feltétel nélkül!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek