Kamasz önismeret

Nem lehet elég korán kezdeni

Sikeres gyermek Hírlevelek

Kamasz önismeret Nem lehet elég korán kezdeniAmikor egy felnőtt kliensemmel a gyermekkori emlékeiről, gondolkodásáról, viselkedéséről beszélgettünk, sóvárogva ezt mondta: „Az önismeretet tanítani kellene már az általános iskolában. Mennyivel könnyebb lett volna az életem, ha korábban is értem, hogy miért vagyok olyan, amilyen, vagy ha tudtam volna azt, hogy szabad nekem más lenni, mint az osztálytársaim.”

Mire jó a korai önismeret?

Bizony, az önismeret rendkívül fontos, és nem lehet elég korán kezdeni. Persze, a gyermek nagyon sok mindent megtanul magáról az évek során, aztán a fejlődése, növekedése során az önmagáról való tudása összezavarodik vagy elvész.

Az önismeretre, a személyiségfejlődésre azért van szükség, hogy a kamasz tisztában legyen az erősségeivel és a gyengeségeivel. Hogy tudja, mi írható a kamaszkori változások számlájára, és mi az, ami a személyiségében megerősítésre szorul.

Mire jó a korai önismeret?A kamaszkorban különösen megnő a kortársak hatása. Ma nagyon sok gyermek szenved a kiközösítéstől, az osztályon belüli klikkesedéstől. Manapság nem oly népszerű viselkedés a gyengébbek felkarolása, az együttműködés, a jó cselekedetek, sokkal inkább „menő” a provokatív viselkedés, a tiszteletlenség, a keménykedés, a márkavillogtatás.

12 éves fiú kliensem rendszeresen megvédi az osztály „boksz-zsákként” használt tanulóját, akit a „menők” rendszeresen megvernek, és piszkálnak, ám ezt mélységesen titkolja a szülei előtt, hiszen a szülői nevelés tiltja a verekedést, ő pedig meg akar felelni a szülői elvárásoknak is, és a saját igazság érzetének, erkölcsi értékrendjének is.

Miközben egyre nagyobb hangsúly kerül a külsőségekre, a belső értékeket gyakran a felnőttek is csendes szégyenlősséggel vállalják.

A kamasz és a családi érzések

A kamasz és a családi érzésekA serdülőkor előtti években a gyermekek úgy érzik, hogy boldog az életük, mert nekik van a legszeretőbb, legrendesebb anyukájuk, dolgos, okos, erős apukájuk, és szerethető, vagy legalábbis elviselhető testvérük, vagy testvéreik. A kamaszkor beköszöntével azonban ez a megnyugtató, csillogó világ fakulni kezd.

A kamasz számára megváltozik az eddig ideálisnak látott család, hűl a levegő, a boldog, szerető család képe már nem olyan stabil, nem annyira biztonságos, mint amilyennek eddig hitte. Kinyílik a szeme, és az apukáját már nem is látja olyan okosnak, dolgosnak és erősnek, az anyukáját is másképpen látja már.

Nehezíti a kamasz egyébként is nehéz életét, ha iskolaváltás, költözés, válás, szerelemben vagy barátságban való csalódás történik. A kamaszkorban óriási értéket veszítenek a kamaszok az életükből: a gondtalan, felelőtlen gyermekkort.

A kamaszok gyakran érzik a lelki egyedüllétet, a lelki magányt. A családjukról megváltozik a véleményük, és a „nem értenek meg, kritizálnak, tiltanak, távolodok tőlük” állapot miatt nem fordulnak a családtagokhoz, ha a szerelemben, barátságban csalódnak.

A kamasz személyiség és a fontos mások

A pszichológia „tárgyvesztésnek” nevezi azt az eseményt, amikor valaki elveszíti azt a személyt, aki közel állt hozzá. Így, amikor váláskor az egyik szülő kilép a családi közösségből, vagy amikor a barát másfelé fordul, az osztálytársak kiközösítik, vagy szerelmi csalódás éri a kamaszt, rendszerint letargikus állapotba kerül, ahol a vezető érzés a csalódottság és a reménytelenség érzése.

A kamasz személyiség és a fontos másokA kamaszkori változások nagyon érzékennyé teszik a kamaszt, az érzékeny ember pedig hajlamos a magába fordulásra, rosszabb esetben a depresszióra. Ilyenkor a kamasz könnyen kilép az eddigi élete keretei közül, és inni kezd, drogozik, keresi a hasonlóképpen érzők társaságát. Ha befogadják, akkor a „más is így él, így érez” közös élménye a „nem vagyok egyedül a problémáimmal” érzése segít túlélni ezt a nagyon érzékeny időszakot. Egymásba kapaszkodnak, vigasztalják egymást, s a másik segítése közben a figyelem kissé elterelődik a saját gondjairól, bajairól. Ha másnak nagyobb gondjai vannak, akkor gyakran azt érzik, hogy „de jó, hogy ez nem velem történt meg”, s a tegnap még elviselhetetlen fájdalomként megélt helyzet mára elviselhetővé szelídül.

Rosszabb a helyzet, ha a kamasz egyedül kénytelen szembenézni az élete nehézségeivel. Ha nem akar a klikkesedésben részt venni, ha nem talál barátokra, és nincs megtartó közössége. Ilyenkor végképp tehetetlennek érzi magát, és reménytelennek látja a saját helyzetét. Keresi a kapaszkodót, de nem találja meg a környezetében, hiszen akikkel együtt tanul, sportol, vagy együtt él, azokban valamiért nem mer megbízni. Valószínűleg sok csalódás és elutasítás érte.

Ezek a fiatalok gyakran bántják magukat. Nem csak szavakkal ostorozzák magukat, hanem a cselekedeteikkel is önmaguk ellen fordulnak. Tépkedik a hajukat, a szempillájukat, „karcolgatják” magukat, a csuklójukat, vagy a bokájuk feletti területet. Megpróbálnak megkapaszkodni valaki idegenben, gyakran kérnek segítséget anonim módon, interneten, vagy lelki segélytelefont használva. Ők azok, akik a leghamarabb megtanulják, hogy önmagukban kell megkapaszkodniuk, önmaguknak kell utasítást adni a rendezett életvitelre, és önmaguknak kell ezt az utasítást végrehajtani is.

Ha szeretnéd, hogy a gyermeked könnyebben birkózzon meg a köztudottan nehéz életkor hozta változásokkal, akkor mutasd meg neki az egyik lehetséges segítséget, a Kamasz Ego buildinget.

Kamasz önismeret Nem lehet elég korán kezdeni Kamasz Ego building tréning

Kamasz Ego building tréning

Kamasz Ego buildingA kamaszoknak szóló Ego building tréning abban segít Neked, hogy megismerd önmagad, és ne érezd olyan bizonytalannak, elveszettnek magad a téged körülvevő világban.

Tudom, hogy már sok mindent megoldottál, de a legtöbb hasonló korú fiatal komoly nehézségekkel küzd. Ezek a nehézségek lehetnek saját magaddal kapcsolatosak, de lehet, hogy az otthonnal, az iskolával, a barátaiddal, a szerelmeddel vannak kapcsolatban.

  • Mit kapsz ezen a tréningen?

    Tudást kapsz arról, hogy ki is vagy, milyen is vagy te tulajdonképpen? Ha veled is előfordult már, hogy nem találtad a helyedet a közösségben, akkor megkeressük, megerősítjük, hogy milyen helyet foglalsz el a környezetedben, és mire érdemes törekedned.

    Kamasz Ego buildingNagyon fontos a személyiséged, a viselkedésed szempontjából, hogy mennyire magas az érzelmi intelligenciád. Az érzelmi intelligencia tanulható, és köze van ahhoz, hogy mennyire hamar jössz indulatba. Ha neked is „elgurul néha a gyógyszered” vagy „elönti a lila köd az agyadat”, akkor nagyon hasznos lesz számodra az önuralom megtanulása. Az önuralomra mindenképpen szükséged lesz, mert jó sok olyan emberrel fogsz még találkozni, akik kihoznak a béketűrésből.

    A magabiztos kamasz tudja, hogyan hozzon jó döntéseket. A legtöbben azonban nem tudják ezt, gyakran még felnőtt korban sem. Te itt megtanulhatsz olyan módszereket, amelyek alkalmazásával többnyire jó döntéseket tudsz hozni, és bátran tudod vállalni a felelősséget is a döntéseidért, akár jók voltak, akár nem.

  • Mi történik a tréningen?

    Kis csoportban, 6-8 résztvevővel dolgozunk. Kellemes hangulatban folyik a tréning. Szóbeli szerződést kötünk arról, hogy ami a csoportban bizalmas információként elhangzik, azt mindenki titokként kezeli. Senki sem kritizálja a másikat, elfogadjuk mindenki véleményét, és kimondjuk, hogy mindenkinek joga van a saját érzéseihez. Nem hibáztatunk senkit semmiért, és előre vivő megoldásokat keresünk a felmerülő élethelyzetekre. Sokat nevetünk, és élményekkel, sok új tudással zárjuk a tréninget.

Kamasz Ego building

Ha elfogadó, támogató, megerősítő kis csapatra vágysz, gyere, és tartozz azok közé, akiknek nő az önbizalma, a határozottsága, tud jó döntéseket hozni, és ismeri a saját értékeit.

Tréningterv - Kamasz Ego building, azaz önbizalom növelő tréning

A Kamasz Ego building tréninget 3 napon át, naponta 7 tréningóra időtartamban rendezzük meg. A tréning önismereti játékok, gyakorlatok segítségével növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napKi vagyok én, és hol a helyem a világban?
2. napÉrzelmi intelligencia és az indulatok kezelése
3. napEgyéniség, döntés, felelősség

Rendezvénynaptár:

Kamasz önbizalom növelő tréning »

A kamasz megismeri a saját, eddig rejtve maradt értékeit. A legtöbb esetben a szülő hiába mondja a kamasz gyermekének, hogy szép, csinos, okos, a gyermek azt gondolja, hogy a szülő elfogult, ezért nem hiszi el a szülői véleményt. No de egészen más, ha idegenektől hallja ugyanezt. Megváltozik az Én-képe, amikor egy kisebb csoportban megtapasztalja, hogy ő maga elfogadható, szerethető, tisztelhető személy.

A tréningen a kamaszok ahhoz kapnak segítséget, hogyan boldoguljanak az iskolával, a tanulással, a társakkal, a felnőttekkel. Választ találnak arra a kérdésre, hogy „Ki vagyok én?” „Hogyan tudom kezelni az indulataimat?” „Hogyan hozzak döntéseket, és miképpen vállaljam a felelősséget?” A közös munka során a kamasz gyermek gyakorolja azt a helyzetet, amikor a csoport rá figyel, és mindenki kíváncsi a véleményére. Gyakorolja a „fontos vagyok” élményét, a dicséret elfogadását. Csoportjainkban nem bírálunk, nem kritizálunk, mindenkit elfogadunk és mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. A tréningen nincsenek rossz válaszok, és az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Kamasz ego building tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek