Kamasz korban is hasznos az asszertivitás

Ha én ezt akkor tudtam volna…

Sikeres gyermek Hírlevelek

Kamasz korban is hasznos az asszertivitásSok felnőtt megfogalmazta már, hogy ha kamaszként ismerte volna az asszertiv kommunikáció módszerét, sokkal kevesebb konfliktussal kellett volna megküzdenie. A kamaszkor manapság egyre hosszabb ideig tart. Korábban kezdődik, és hosszasan kitolódik. Akár az is előfordulhat, hogy a szülő az életkorát tekintve felnőtt, lélektanilag pedig megrekedt a kamasz korban.

Szülői dilemmák kamasz gyerekeknél

Sok szülő nem is tudja magáról, hogy a kamasz gyermekével való kommunikációja figyelmetlen, provokatív, gyakran megalázó, és ez óriási mértékben befolyásolja a kamasz válaszaitSok szülő nem is tudja magáról, hogy a kamasz gyermekével való kommunikációja figyelmetlen, provokatív, gyakran megalázó, és ez óriási mértékben befolyásolja a kamasz válaszait. Ezek a szülők aztán többnyire agresszív módszerekkel akarják elérni, hogy a kamasz gyermekük a családon belül engedelmes, alkalmazkodó, ám a külvilágban önmagáért kiállni tudó, jó célokért együttműködő, sikeres kamasz legyen. A szülői módszerek káosza a gyermek lelkében egyébként is meglévő káoszt növeli. A szülők jót akarnak a kamasz gyermeküknek, és a saját agresszív fegyelmezési módszereiket csakis a gyermek érdekében történő racionális nevelésnek tartják. „Engem is így nevelt az apám/anyám, mégis felnőttem”, vagy „csak rendes embert akarok faragni belőle” – halljuk lépten-nyomon.

Azok a szülők, akik nem erőszakkal, hanem szeretettel, elfogadással fordulnak a kamasz gyermek felé, gyakran tanácstalanná válnak, nem tudják, hogyan őrizhetnék meg a jó viszonyt az egyre kritikusabbá, engedetlenebbé, idegesebbé váló gyermekükkel.

A szembefordulás és a lázadás kötelező

A szembefordulás és a lázadás kötelezőA legtöbb szülő szeretné elkerülni, hogy a kamasz gyermeke lázadjon, kritikussá, „utálatossá” váljon vele szemben. Azt gondolja, hogy a kamaszlázadást meg kell tudni úszni. Ez óriási tévedés, a kamaszkori krízis az élet része, melynek eredményeképpen küzdőképes, dönteni képes, sikeres új felnőtt születik. Senkinek ne legyen kétsége, hogy az a kamasz, aki a mama kedvenceként kedves és szófogadó gyermekként problémamentes kamaszkorral ajándékozza meg a szüleit, ebben a folyamatban jól megtanul hazudni – önmagának is. Bizonytalan önértékelésű felnőttként veszi majd észre, hogy valami fontos kimaradt az életéből, egy fejlődési szakaszt kihagyott.

Szembefordulni és lázadni a fejlődési szakasz velejárója, ám nem mindegy, hogy milyen formában és mennyi megoldatlan konfliktussal történik a változás.

A kamasznak is joga van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak vele

A kamasznak is joga van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veleAz asszertiv kommunikáció megtanítja a kamaszt arra, hogyan bánjon tisztelettel másokkal, és hogyan vívja ki a tiszteletet önmaga számára. A kamasznak joga van ahhoz, hogy kifejezhesse az érzéseit, hogy megváltoztathassa a véleményét, hogy meghallgassák és komolyan vegyék a szavait, érzéseit, cselekedeteit. Joga van kérni azt, amire szüksége van, joga van hibázni és vállalni ezért a felelősséget, joga van nemet mondani. És joga van megtanulni azt is, hogy ezekkel a jogokkal hogyan éljen. Az asszertiv kommunikáció azt tanítja meg a kamasz gyermeknek, hogy ezekkel a jogaival hogyan tud jól élni.

Szép számmal vannak gyerekek, akiknek a családi kommunikációja rendben van, a szülők meleg szeretettel, a kreatív gondolkodást elősegítő módon nevelik őket, ám ezek a kamaszok is találkoznak az iskolában a tanárok vagy a kortársak provokatív, megalázó, agresszív viselkedésével. Úgy tűnik, hogy a szülők védelmező attitűdje ellenére mindenki számára elkerülhetetlen, hogy kellemetlen, bántó emberekkel, élethelyzetekkel találkozzon. Ezek kezelését, a személyiség védelmét szolgálja az asszertiv kommunikáció alkalmazása.

Az asszertív kommunikáció

Az asszertív kommunikációBármerre fordulunk a világban, mindenütt agresszióval találkozunk. Akár híreket olvasunk, akár az iskolai történeteket hallgatjuk, azt tapasztaljuk, hogy mindenütt jelen van az agresszió. Manapság bármiből kialakulhat konfliktus. Tanári kérdésből, kölcsön adott leckéből, öltözködésből, posztokból, véleményekből, mozdulatokból, bármiből, ha a másik gyerek vagy a tanár konfliktust keres, és provokál.

Az asszertív kommunikáció segíti a kamaszt abban, hogy felismerje, milyen viselkedési típusba tartozik az, akivel éppen beszél. Ha már felismeri a viselkedési típust, könnyebben tudja eldönteni azt is, hogyan szóljon az illetőhöz úgy, hogy csökkentse a konfliktus kialakulását, a másik fél agresszióját.

Az asszertiv kommunikáció képessé teszi a kamaszt a szándékok határozott megfogalmazására, az érzések nyílt és jóindulatú kifejezésére, az egyenes, határozott, nyílt beszédre. Az asszertív kommunikáció használatával elkerülhető a célozgatás, a kertelés, a mellébeszélés. Az asszertiv kommunikációhoz hozzá tartozik az őszintén a másik szemébe nézés, a nyugodt testtartás, és a magabiztosságot sugalló testbeszéd.

Az asszertív kommunikációA kamasz gyereknek nagy szüksége van a megértésre. Arra, hogy megértsék őt, és arra is, hogy ő jól értse a környezetét. A pontos helyzetelemző kommunikáció befolyásolja az érzéseinket. Csökkenti a félelmet, a szorongást, a gátlásosságot, magabiztossá tesz, bátrabbá, határozottabbá.

Az asszertiv kamasz hamar megtalálja a helyét az osztályban, a családban, a változásokat természetesen fogadja, nyíltan kérdez és őszintén válaszol. Az asszertiv viselkedés jóindulatú, becsületes, odafigyel mások érdekeire, de szem előtt tartja és érvényt szerez a kamasz saját érdekeinek is. Az asszertiv kamasz úgy áll ki a saját jogaiért, hogy közben nem sérti mások jogait.

Ha szeretnél magabiztos lenni, eredményesen érvényesíteni a jogaidat, de közben nem bántani másokat, ha nyugodtabb, indulat mentesebb életet szeretnél magadnak, akkor itt a helyed köztünk. Gyere és tanuld meg kezelni azokat a családi és iskolai kommunikációs helyzeteket, amelyek eddig gondot okoztak neked. Segít a Kamasz Asszertív Kommunikációs Tréning!

Kamasz korban is hasznos az asszertivitás

Kamasz asszertív kommunikáció tréning és tanfolyam

Kamasz asszertív kommunikáció tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz asszertív kommunikáció tréningre. A tréning 10 éves kortól látogatható.

Az alapozó tréning 10 x 90 perces foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő asszertív tréningek követhetnek.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning
Jelentkezz Kamasz asszertív kommunikáció tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek