Asperger szindróma kisgyermekkorban

Talán Asperger szindróma?

Sikeres gyermek Hírlevelek

Asperger szindróma kisgyermekkorbanNagyon sok szülő aggódva figyeli a gyermekét, amikor bármilyen, az átlagostól eltérő mozdulatot, viselkedést fedez fel. Azonnal keresni kezdi a különleges, furcsa, szokatlan viselkedés okát. Szeretnék a gyermekük fejlesztését időben elkezdeni, hogy megkönnyítsék a gyermekük majdani beilleszkedését a különféle csoportokba. A gyermekek pszichológiai tesztekkel való vizsgálata azonban körülbelül 3 éves kortól lehetséges. Addig pedig marad az alapos és tudatos megfigyelés, esetleg videó felvételek készítése a gyermek mozgásáról, viselkedéséről, s a kapcsolattartás szakemberekkel, akik a gyermek fejlődését figyelemmel kísérik, és tudják, melyik időpontban milyen fejlesztés segíthet.

Az Asperger szindróma leggyakoribb megjelenési formái

Az Asperger szindróma az autisztikus jellegű zavarok közé tartozik, miközben a legtöbb AS diagnózist kapott gyermek az intelligenciában vagy a tanulási képességekben kiemelkedő, kifejezetten okos, különleges képességei vannak, tehetséges.

Az Asperger szindróma leggyakoribb megjelenési formáiA társas kapcsolatok, a kommunikáció, a mozgás területén több azonban több gond mutatkozik. A szülők a kisgyermeknél először arra figyelnek fel, hogy a gyermek 1-2 másodpercnél tovább nem tartja a szemkontaktust, illetve a nonverbális kommunikációs jelek hiányoznak. A gyermek mimikája szegényes, gesztusai korlátozottak.

Amikor a gyermek a kortársaival együtt van, gyakran igyekszik közeledni, együtt játszani másokkal, ám ez az igyekezete rendre kudarcba fullad, mert félreérti a többiek érzelmeit, nonverbális jelzéseit. Mivel a gyermek nem szívesen osztja meg mással a megszerzett játékát, valamint sajátosan értelmezi a játékszabályokat, a legtöbbször kimarad a közös játékokból.

Az Asperger szindróma leggyakoribb megjelenési formáiAmikor az aspergeres gyermek beszél, akkor nem képes figyelni arra, hogy a beszélgetőtársa válaszol-e, vagy egyáltalán érdekli-e a másikat a mondandója. Hosszan beszél az őt érdeklő témáról, még abban az esetben is folytatja a mondandóját, ha a másik hátat fordít neki vagy elsétál mellőle. Az AS diagnózist kapott gyermek ilyenkor követni kezdi „hallgatóját”, és nem észleli azt, hogy a másik szabadulni akar. Van olyan aspergeres gyermek is, aki hallgatag, és csakis annak beszél, akit kedvel.

Az Asperger szindrómával élő gyermek erősen ragaszkodik bizonyos mintákhoz, viselkedésekhez, rutinokhoz. Az ismétlődés a mozgásában is megjelenhet, jellegzetes mozdulatsorban, vagy repdeső kézmozdulatokban. Ezekbe a mozdulatokba néha az egész test bevonódik. A különleges, ismétlődő mozdulatok sajátossága, hogy akaratlagosak, nem önkéntelenek, mint például a tick. Nehezen tanulnak meg ugrálni, biciklizni, egyensúlyozni, és a térérzékelésükkel is gond lehet, gyakran nekimennek álló tárgyaknak.

Az Asperger szindróma leggyakoribb megjelenési formáiJellemző tünet még a nagyon szűk érdeklődési körre való erőteljes fókuszálás. A gyermek a kiválasztott kedvenc témájáról mindent tudni akar, folyamatosan arról kérdez, és elképesztő mennyiségű információt képes begyűjteni és észben tartani.

A nyelvi fejlődés szempontjából különleges, hogy egészen korán óriási és nagyon szofisztikált szókincse van a gyermeknek, ugyanakkor különleges hanghordozása, hangszíne, hangereje van. (Gyakran hadarnak, vagy indokolatlanul túl hangosan beszélnek a gyerekek.) A beszédük „akkurátus”, minden körülmények között végigmondják, amit kigondoltak, nem alkalmazkodnak a társadalmilag elvárt kommunikációs szabályokhoz, például, hogy nem vágunk egymás szavába. Jellemző lehet, hogy automatikusan ismételgetik, amit éppen hallottak.

Érzékelésük az átlagostól eltérő, a hangokra, erős fényre, szagokra érzékenyek, „kiborulnak”, ha az érzékelésüket szokatlan ingerek érik.

Asperger szindróma kisgyermekkorban

Arra bátorítok minden szülőt, hogy szorongások nélkül forduljon szakemberhez, ha úgy érzi, vagy arra kap jelzést az óvodából hogy a gyermeke viselkedése eltér az elvárt viselkedéstől. Teljes nyugalommal feltárhatja az otthoni helyzetet, hiszen a pszichológus nem fog ítélkezni felette, nem fogja kritizálni, hanem a legjobb tudása szerint abban fogja segíteni, hogy megtalálják a baj okát, és megszűntessék a tüneteket.

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Az első interjú díja: 9 000 Ft.

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek