Sikeres gyermek Hírlevelek

Szülők iskolája – óvodáskor

A gyermeknevelés célja, hogy gyermekeink testileg, lelkileg, szellemileg egészséges, önálló, kiegyensúlyozott életre képes felnőttekké válhassanak.A gyermeknevelés célja, hogy gyermekeink testileg, lelkileg, szellemileg egészséges, önálló, kiegyensúlyozott életre képes felnőttekké válhassanak.

A legtöbb szülő azt szeretné, ha a gyermeke okos, ügyes, kiegyensúlyozott lenne, aki tud együtt játszani a többi gyermekkel, és szófogadóan tud viselkedni a felnőttek társaságában. Aki korának megfelelően tud viselkedni, megnyilvánulásaiban pedig látszik, hogy a szülők jól szeretik őt, sokat foglalkoznak vele. Valljuk be: mindenki szeret büszke lenni a gyermekére.

A legtöbb szülő valóban nagyon lelkiismeretesen, szeretetteljesen foglalkozik a gyermekével, s ennek ellenére rémülten tapasztalja, hogy a gyermek egyre frusztráltabban viselkedik, érthetetlen a magatartása, hisztissé, rosszkedvűvé válik, agresszív cselekedetei vannak. Egyes gyermekeknél a túlzott megfelelési kényszer, a nyíltan felismerhető szorongás, másoknál a szóbeli agresszivitás, a verekedés, autoagresszio (a gyermek önmagát üti, harapja, bántja) formájában jut felszínre az üzenet: anya, apa bajban vagyok.

Ilyen esetekben a szülők azt a kérdést teszik fel maguknak: hol rontottam el? Miben hibáztam?Ilyen esetekben a szülők azt a kérdést teszik fel maguknak: hol rontottam el? Miben hibáztam? S a bűntudathoz társul a tehetetlenség érzése, hiszen a szülők a legjobb tudásukkal és a legjobb szeretetükkel nevelik a gyermekeiket. S jön a kudarc érzése: alkalmatlan anyának/apának érzik magukat, s kapkodnak fűhöz-fához, kipróbálnak különféle módszereket, amelyek részben segítenek is.

Gyakran azonban az tapasztalható, hogy a kezdeti sikerek után a gyermeknél alvás zavarok, vagy ismeretlen eredetű has- fej- és egyéb fájdalmak, valamint a legkülönfélébb allergiás reakciók jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy a belső feszültségek, szorongások szomatizálódtak, és testi tünetek formájában próbálják a szülők felé „elmondani” a gyermek problémáit, mindazt, amit a gyermek verbálisan képtelen kifejezni.

Szülők iskolája – óvodáskorEzért nagyon fontos lenne minden szülőnek ismerni azt a gondolkodásmódot, ahogyan a kisgyermek gondolkodik, érteni azt a nyelvet, amit a gyermek beszél, tudni, hogyan gondolkodnak a kicsik önmagukról, a megfelelő viselkedési szabályokról.

Ha értenék a szülők a gyermek sajátos logikáját, akkor kezelni tudnák azt helyzetet, amelyben képes a gyermek egyik percben logikus önuralmat mutatni, míg a következőben szeszélyessé és kezelhetetlenné válni.

Jó, ha tudatosan segítjük a nemi szerepek elsajátítását (ami ennek a kornak az egyik fő feladata, lásd: ödipális kor, mint freudi meghatározás), a gyermek személyes identitásának fejlődési fázisát, és megkönnyítjük az életét, ha megtanítjuk neki az érzelmek szabályozásának társadalmilag elfogadott módjait, s az életkorának megfelelő önkontrollt.

Az óvodáskor témái

  1. Miért értjük félre a gyermeket? A gyermek mást gondol, mint amit mond. A kisgyermekkori gondolkodás és a beszéd fejlődésének sajátosságai.

  2. Mi az, hogy jó, és mi az, hogy rossz? A jó és a rossz tanulása. Az önkontroll megtanulása. Az érzelmek fejlődése. A saját érzelmek szabályozása, a mások érzelmeinek megértése és figyelembe vétele.

  3. Az érzelmek helyes kinyilvánítása. Hogyan kell bánni a tárgyakkal, hogyan kell bánni az emberekkel? Az agresszió okai, az agresszív viselkedés egyéni különbségei, az agresszió kezelése.

  4. A gyermeki szocializáció. A proszociális viselkedés (köszönés, udvariasság, segítőkészség, együttérzés, osztozkodás, együttműködés), az antiszociális viselkedés (lelki beállítódása miatt elnyom másokat, beilleszkedési zavarokkal küzd), az aszociális viselkedés (mintha egyedül lenne a világon, nem veszi figyelembe a normákat).

  5. Amit a gyermek nem képes szavakkal kifejezni. A gyermekrajzok, mint a gyermek belső világának non verbális kifejezési módjai. Hogyan olvassa a szülő a gyermek rajzait?

  6. Hogyan készítsük fel a külvilág hatásaira? A környezet hatása. A nagyszülők szerepe, a szülők baráti társasága, az óvodában dolgozó felnőttek hatása a gyermek fejlődésére. A mesék, a média, az állatok, a természet szerepe a gyermeknevelésben.

Szülők iskolája – óvodáskor

Arra bátorítok minden szülőt, hogy szorongások nélkül forduljon szakemberhez, ha úgy érzi, vagy arra kap jelzést az óvodából hogy a gyermeke viselkedése eltér az elvárt viselkedéstől. Teljes nyugalommal feltárhatja az otthoni helyzetet, hiszen a pszichológus nem fog ítélkezni felette, nem fogja kritizálni, hanem a legjobb tudása szerint abban fogja segíteni, hogy megtalálják a baj okát, és megszűntessék a tüneteket.

Elég jó szülő vagyok? Tanácsadás szülők részére
Jelentkezz Elég jó szülő vagyok? tanácsadásra!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a tanácsadás időpont egyeztetése érdekében!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek