Sikeres gyermek Hírlevelek

Kirekesztettség

KirekesztettségElutasítottnak lenni reménytelen állapot. Az összetartó osztályközösségek megvédik a tagjaikat, és kapaszkodót adnak a nehézségek idején. Régen, ha valakit kizártak egy közösségből, az gyakran egyenlő volt a halálos ítélettel, hiszen attól kezdve nem védte őt a csoport. Tulajdonképpen ma is ezt éli meg a gyermek, akit kiközösít az osztály hangadó magja.

A kamaszkorban, amikor a megszokott világszemlélet amúgy is megváltozik, az egyik gyermek a „komoly felnőtt” lét, a konformizmus felé indul el, a másik a „megcsinálom magam” kreativitásával a lendületes, kissé másként gondolkodó ifjúvá válás útját járja, és van az a fiatal, aki destruktív megoldásokat, alkoholt, drogot, csavargást, tanulás nélküli állapotot választ.

Bármennyire sokan vannak is az első és a középső csoportban, akik a „normális” felnőttekké válás folyamatát élik, egyre nagyobb a hangjuk a „vagányoknak”. Mert ők azok, akik „beszólnak” a tanároknak, akik tiltott dolgokat tesznek, nagyhangúak, gyakran erőszakosak, és ők azok, akik kiközösítik azokat, akik nem vesznek részt a féktelen bulikban, a drogozásban, a durvaságban.

Boldog és sikeres fiatalnak lenni nem lehet úgy, hogy valamilyen szertől függünk.Pedig boldog és sikeres fiatalnak lenni nem lehet úgy, hogy valamilyen szertől függünk. Aki átadja az irányítást a drognak vagy az alkoholnak, az feladja a saját maga feletti uralmat. Átengedi az irányítást egy olyan szernek, ami csak rövid ideig jelent megoldást, mert mindenkinek szembe kell néznie a saját életével, annak nehézségeivel, terheivel. Pedig pont ennek az elkerülése a célja annak, aki rendszeresen drogokhoz, alkoholhoz nyúl. Persze, megkönnyebbül egy rövid időre, amikor egy kicsit feldobja a szer, és ilyenkor nem gondol a következményekre, és arra, hogy milyen mélyre kerül utána.

Pedig minden fiatalnak vannak gondjai, problémái, de sokan nem tudják, hogy a problémákra léteznek tartós megoldások. Egyszerűbb elmenni egy buliba, bevenni valamilyen szert, és könnyűnek érezni magát néhány órára.

A kirekesztettség ellenszere

 • Kedves Kamasz!

  A kirekesztettség ellenszere a problémák mögött meghúzódó érzelmekkel való szembenézés. Érdemes felvállalni, hogy szerinted nem vagány dolog a drogozás, a berúgás, mert neked más az értékrended. Te tudod, hogy mennyire fontos, hogy önmagad légy.

  A kirekesztettség ellenszereHa az osztályodban nem tisztelik a gondolataidat, az életérzésedet, akkor valószínűleg nem vagy jó helyen, az osztályodból nem tudsz barátokat választani. Mert neked olyan barátokra van szükséged, akikkel nyíltan és őszintén viselkedhetsz.

  Ha megpróbálsz más lenni, mint amilyen valójában vagy, az lehetetlenné teszi, hogy lazíts. Keress olyan társaságot, ahol elfogadnak téged olyannak, amilyen vagy. Mindenkinek vannak bolondságai, furcsaságai, de mi emberek így vagyunk normálisak.

  Keresd azokat a fiatalokat, akik elfogadják az egyenességedet, az egyéniségedet, azokat a tulajdonságaidat, amiben más vagy, mint ők. Akik ugyanolyan toleránsak, mint te vagy, hiszen te is el tudod fogadni az ő egyéniségüket.

  Tudnod kell, hogy nem veled van a baj, ha kirekesztenek, mert megérdemled, hogy elfogadó, toleráns barátaid legyenek.

 • Kedves Szülő!

  Ha szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréning » -re. A tréning öt önálló modulból áll, a gyermeked bármikor bekapcsolódhat az önbizalom növelés folyamatába.

Kamasz önbizalom növelő tréning

Mi történik a kamasz önbizalom növelő tréningen?

A kamaszok egy része nyíltan, más részük rejtetten önbizalom hiányos. Nyíltan, mindenki számára első pillantásra is észrevehetően önbizalom hiányos az a kamasz, aki a szűk családi körön kívül elpirul, ha megszólítják, kicsit akadozva válaszol, keresi a szavakat, vagy szívesebben hallgat a társaságban.

Rejtetten önbizalom hiányos az a kamasz, aki nyitottan beszélget, alkalmazkodó, szeretne megfelelni a környezete elvárásainak, de gyakran él meg indokolatlan elbizonytalanodást, szégyen érzetet, és/vagy bűntudatot. Aki ismeri a saját képességeit, de mindig elégedetlen önmagával, és nem tudja elfogadni, hogy néha bizony hibázik, mint mindenki más. (Ezt jól tudják növelni a pedagógus olyan mondatai: Tőled többet vártam…)

Milyen változások várhatók?

A kamasz megismeri a saját, eddig rejtve maradt értékeit. A legtöbb esetben e szülő hiába mondja a kamasz gyermekének, hogy szép, csinos, okos, a gyermek azt gondolja, hogy a szülő elfogult, ezért nem hiszi el a szülői véleményt. No de egészen más, ha idegenektől hallja ugyanezt. Megváltozik az Én-képe, amikor egy kisebb csoportban megtapasztalja, hogy ő maga elfogadható, szerethető, tisztelhető személy.

A tréningen a kamaszok ahhoz kapnak segítséget, hogyan boldoguljanak az iskolával, a tanulással, a társakkal, a felnőttekkel. A közös munka során a kamasz gyermek gyakorolja azt a helyzetet, amikor a csoport rá figyel, és mindenki kíváncsi a véleményére. Gyakorolja a „fontos vagyok” élményét, a dicséret elfogadását. Csoportjainkban nem bírálunk, nem kritizálunk, mindenkit elfogadunk és mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. A tréningen nincsenek rossz válaszok, és az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés.

Tréningterv - Kamasz Önbizalom növelő tréning

A Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning 5 napon, naponta 7 tréningóra időtartamban rendezzük meg. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Rendezvénynaptár:

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz kamasz önbizalom növelő tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Kamasz önbizalom növelő tréning »

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek