Sikeres gyermek Hírlevelek

Érzelmek a kamaszkorban

Érzelmek a kamaszkorbanA kamaszkor felfogható egy második születésnek. Ebben a korban sok kamasz testi, fizikai értelemben is elhagyja a szülői házat, a (jó esetben) védelmező burkot, és kollégiumba, vagy másokkal közös albérletbe költözik. Lelki értelemben is elkülönül a szüleitől, kritikusan szemléli az eddig feltétel nélkül elfogadott szülői nézeteket. Önálló véleményt formál, több dologban megfogalmazza az eltérő véleményét, és ha a szülő ellenáll, könnyen kitörhet a kamaszlázadás.

Mégis, minden nehézsége ellenére csodás időszak a kamaszkor. Nincs két egyforma nap, mert minden nap alakul a kamasz személyisége. S ez a folyamat hangulatingadozásokkal, látszólag ok nélküli szomorúságokkal, féktelen jókedvvel, türelemmel és türelmetlenséggel jár. Ekkor alakul ki a fiatal felnőtt kori személyisége, átalakul a külseje, a beszédmódja.

A kamasznak vannak titkai, és a szülőknek tudnia kell, hogy ez nem őszintétlenség a gyermekétől, hanem a személyiségfejlődés velejárója. Hiszen a felnőtteknek is vannak titkai. A kamaszkori titkok segítenek a bizalom – bizalmatlanság egészséges egyensúlyának a kialakulásában.

A kamasz néha olyan, mint egy sündisznó

A kamasz néha olyan, mint egy sündisznóEgy olyan sündisznó, aki mégis a legjobban szeretetre, elfogadásra, a lelke „simogatására” vágyik, és ha megmerítkezhet ezekben a kellemes érzésekben, máris szurkálni kezd. A legtöbb kamasznak „bántania” kell a szülőt, hogy könnyebb legyen a leválás. A kamasz a szülő megkritizálásával abban segít saját magának, hogy önállóan tudjon gondolkodni, döntéseket hozni. Hiszen úgy tud „más” döntést hozni, ha a saját véleményét szembeállítja a szülői véleménnyel. Ilyenkor a szülő elveszíti a mindenható szerepét, és átalakul „edzővé”, aki a partvonalról drukkol a gyermekének, és elkapja, ha a kamasz zuhan.

A kamasz egyszer hihetetlen teljesítményekre képes, máskor pedig hanyag, érthetetlenül fáradt, a környezete szerint lusta. Pedig nem feltétlenül igaz ez így. A kamaszkori változások fárasztóak. A lelkében zajló krízisek nagyon sok kérdést vetnek fel. Amikor a kamasz bambul, és csak az üvöltő zene hallatszik a szobájából, lehet, hogy a válaszokat keresi. A belső változások, a ráismerések, az érzések, történések rendszerezése időigényes és ehhez a belső munkához az elmerengő állapot szükséges. Amikor a kamasz bámul ki a fejéből, elmereng, álmodozik, akkor a legtöbbször nagy dolgok történnek a lelkében. A zene azért nagyon fontos, mert érzelmi stimulációt okoz, tehát kifejezetten hasznos, még akkor is, ha a szülő számára pusztán idegesítő.

A kamasz szellemi kapacitása is hullámzó. Van, amikor nagyon megnövekszik a teljesítménye, máskor szinte üresnek érzi a fejét, bármennyit tanult is. Ez a nagy regényolvasások időszaka, és mivel oly sok a változás, a kamasz mindig elfoglalt, egyre kevésbé ér rá bármire, ami családi program.

Ma több kamaszkori fejlődési folyamat időeltolódást mutat. A testi szerelem egyre korábbi életkorban kezdődik, míg a szülői ház elhagyása egyre később történik meg.

A fiatalok nem akarnak, nem tudnak felnőni

A fiatalok nem akarnak, nem tudnak felnőniÁltalánosan megtapasztalható, hogy a fiatalok nem akarnak, nem tudnak felnőni. Nehéz felelősséget vállalniuk, nehéz a saját lábukra állva küzdeniük. Nem szívesen hagyják el a szülői házat, vagy ha igen, napi telefonkapcsolatban maradnak a szülőkkel. A döntéseikben, a mindennapi életvitelükben a szülőre támaszkodnak, mert így kényelmesebb az élet.

Segít a „könnyebb születésben” a kamaszkori változásokban, a felnőtt létbe való magabiztosabb átlépésben, ha a kamasznak megfelelő önismerete, önbizalma van. Az önbizalom növekedésében segít az öt modulból álló Kamasz Önbizalom Növelő tréningünk. Szeretettel várjuk azokat a kamaszokat, akik több és jobb minőségű önbizalomra vágynak.

Szeretettel ajánljuk olvasgatásra, a szemléletünk megismerésére a www.sikeres-gyermek.hu/kamasz » weboldalunkat, valamint a Sikeres gyermek » és a Szerethető Kamaszok » Facebook oldalunkat.

Kamasz önbizalom növelő tréning

Ha szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Kamasz önbizalom növelő tréning

Mi történik a kamasz önbizalom növelő tréningen?

A kamaszok egy része nyíltan, más részük rejtetten önbizalom hiányos. Nyíltan, mindenki számára első pillantásra is észrevehetően önbizalom hiányos az a kamasz, aki a szűk családi körön kívül elpirul, ha megszólítják, kicsit akadozva válaszol, keresi a szavakat, vagy szívesebben hallgat a társaságban.

Rejtetten önbizalom hiányos az a kamasz, aki nyitottan beszélget, alkalmazkodó, szeretne megfelelni a környezete elvárásainak, de gyakran él meg indokolatlan elbizonytalanodást, szégyen érzetet, és/vagy bűntudatot. Aki ismeri a saját képességeit, de mindig elégedetlen önmagával, és nem tudja elfogadni, hogy néha bizony hibázik, mint mindenki más. (Ezt jól tudják növelni a pedagógus olyan mondatai: Tőled többet vártam…)

Milyen változások várhatók?

A kamasz megismeri a saját, eddig rejtve maradt értékeit. A legtöbb esetben e szülő hiába mondja a kamasz gyermekének, hogy szép, csinos, okos, a gyermek azt gondolja, hogy a szülő elfogult, ezért nem hiszi el a szülői véleményt. No de egészen más, ha idegenektől hallja ugyanezt. Megváltozik az Én-képe, amikor egy kisebb csoportban megtapasztalja, hogy ő maga elfogadható, szerethető, tisztelhető személy.

A tréningen a kamaszok ahhoz kapnak segítséget, hogyan boldoguljanak az iskolával, a tanulással, a társakkal, a felnőttekkel. A közös munka során a kamasz gyermek gyakorolja azt a helyzetet, amikor a csoport rá figyel, és mindenki kíváncsi a véleményére. Gyakorolja a „fontos vagyok” élményét, a dicséret elfogadását. Csoportjainkban nem bírálunk, nem kritizálunk, mindenkit elfogadunk és mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. A tréningen nincsenek rossz válaszok, és az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés.

Tréningterv - Kamasz Önbizalom növelő tréning

A Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning 5 napon, naponta 7 tréningóra időtartamban rendezzük meg. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Rendezvénynaptár:

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz kamasz önbizalom növelő tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Kamasz önbizalom növelő tréning »

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek