Sikeres gyermek Hírlevelek

Gyermek születik

Gyermek születik - A magzat emberré válikAhhoz, hogy egy gyermek megszülessen, sokáig azt gondolták, hogy két ember akarata szükséges. Azt gondolom azonban, hogy valóban, az anya és az apa akarata elengedhetetlen, de a magzatnak is akarnia kell a világra jönni. A statisztikák azt mutatják, hogy minden két megtermékenyült petesejtből csak egy marad életben. Amióta a fogamzásgátlás hatékonysága megfelelő, többnyire olyan gyermekek születnek, akiket a szülők valóban világra akarnak hozni.

Tehát a magzanak is akarni kell élni, akarni kell megszületni. Az biztos, hogy a méhen belüli fejlődés, a világra jövetel folyamata számtalan nehézséggel jár, és vannak olyan tapasztalatok, amikor egy gyermek sok-sok akadály ellenére is világra jött.

Amikor egy születendő gyermekről gondolkodunk, akkor először embrióról beszélünk. Ez a terhesség 12. hetéig van így. A 13. héttől magzatról beszélünk, mert addigra az embrió valamennyi szerve kialakul.

Gyermek születikA magzat fiziológiai, biológiai, genetikai és pszichológiai állapotának kutatása nagyot lépett előre az utóbbi évtizedekben. Kialakult a születés előtti diagnosztizálás, valamint a magzati orvoslás. Az új eljárások lehetővé tették, hogy az eddig rejtett magzati világba bekukucskáljunk. 30-50 évvel ezelőtt a magzat kíváncsi tekintetektől háborítatlanul fejlődhetett az édesanyja testében, a jelenlétét csak az anya érezte, és ő közvetített a magzat és a külvilág között. A magzatot mindenki gyermekként képzelte el, hiszen rajzok álltak csak a rendelkezésünkre a magzati formákról. Régen a magzat csak az anyáé volt.

Ma a magzat mindenkié. Az orvosé, aki a magzat biológiai állapotát figyeli, a testi fejlődésre koncentrál. A szülőké, rokonoké, barátoké, hiszen az UH felvételeken látjuk a magzat gerincét, hólyagját, szívbillentyűjét, de nem látjuk magát a magzatot. Látjuk azt, ami eddig rejtve volt, és ezzel megszűnik a misztikum, az a legbensőbb titok, amit a nő elképzelt a szíve alatt hordott gyermekéről. A három dimenziós ultrahang felvételek gyakran szorongást keltenek a szülőkben, hiszen elvárás velük szemben, hogy gyönyörködjenek a látványban, miközben a legtöbben a benyomódott orrú, kissé torz arcú magzatot egyáltalán nem látják gyönyörűnek. Sokan elfelejtik, hogy ilyenkor magzatot látunk, nem csecsemőt.

A magzat emberré válik

A magzat emberré válikA magzat születés előtti és a gyermek születés utáni élete szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ebben a folytonosságban a szülés csak egy esemény. A magzat már érez, és a viselkedésével jelzi is az érzéseit. Igazolódott például, hogy a hasfalon át történő magzatvíz mintavételkor a magzat igyekszik a szúrás helyétől minél messzebbre húzódni.

Nyilvánvaló, hogy az érzékelés és a lelki képességek nem fejlődnek ki teljesen a magzati létben, de ez a fejlődés határozottan megindul a pocakban. Az érzékelés képessége a szaglással indul a kilencedik, ezt követi az ízérzékelés a tizenegyedik hét tájékán. A tizenhatodik hét tájékán alakul ki a szem mozgatása, a hallás és a látás körülbelül a huszadik hétre alakul ki. A magzat huszonnégy hetes korától képes reagálni a külső hangingerekre. A készségek elsajátítása a születés után nagy ütemben folytatódik.

F. Dolto foglalkozik a magzati lét pszichodinamikai változásaival, az anyai és a magzati érzelmek egymásra hatásával. A magzat a terhesség folyamatában válik emberré, s a szülővé válás is egy folyamat. A magzat és egy ideig a csecsemő is az anyán keresztül érez, „gondolkodik”. Az anya a gyermek „gondolkodókészüléke”. (Corinne Antoine)

A magzat emberré válikKésőbb a gyermek egyre inkább a saját fejével gondolkodik, és érez. A nyelvi fogékonyság már a méhen belül kialakul, tehát nem véletlenül mondjuk, hogy az anya nyelve az anyanyelvünk.

Születéskor az addig passzív, vízben élő magzat csecsemővé lép elő, és ebben a pillanatban örökre megszűnik az a szimbiózis, ami eddig a léte volt, de amit ezután soha többé nem tapasztalhat meg. Így hát a születés bizonyos értelemben gyászt hoz a gyermeknek és az anyának is, mert a hónapokon át tartó szoros együttélésük véget ér.

Ezért nem mindegy, hogyan fogadják a szülők a gyermeküket. A szülők a beszédükkel, a tekintetükkel, a mozdulataikkal megteremtik a folytonosságot a magzati lét és a csecsemő élete között. Ezért fontos, hogy a gyermek és az anya a születés után hamar érezhessék egymást.

Ha te is jól akarod várni a gyermekedet, és azt szeretnéd, hogy a kis lény erősen kötődjön hozzád, tudj meg minél többet a magzati létről és a csecsemő életének kezdeti szakaszáról.

Gyermek születik - A magzat emberré válik

Jöjj el, bátran! Nagy örömmel, tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Problémám van, segíts!
(Pszichológiai és életvezetési tanácsadás)

Egyéni tréning: alkalmanként 50 perc
Részvételi díj: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalmanként
További információ: info@lelkititkaink.hu » Telefon: 06-20-353-7262 Skype: lelkititok »
KÓDHELYSZÍNIDŐPONT
V2451036 Budapest,
3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.
térkép »
Folyamatos, online jelentkezést követően telefonos időpont egyeztetés szerint.

Miben segít a pszichológus? »

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az időpont egyeztetése érdekében!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek