Sikeres gyermek Hírlevelek

Apává válni: Az apakép

Apává válniSzülővé, Anyává vagy Apává válni, fogadni a Gyermeket, az egyik legfelkavaróbb, legizgalmasabb, leggyönyörűbb, legnehezebb, legkülönlegesebb feladat. Szembesülünk önmagunkkal, a múltunkkal, az őseink múltjával.

Minden nő és férfi egyedi módon lesz szülővé, olyan belső átalakulás révén, amely a jelen és a múlt összefogásából, valamint a jövő előrevetítésének összekapcsolódásából jön létre.

Apává válni azt jelenti, hogy minden megváltozik

A férfiak évszázadokon keresztül be sem tehették a lábukat a szülőszobába, így a szülésből semmit sem láthattak. Kezdetben csak a szülészorvosok, később az apák jelenléte is megengedetté vált a szülő nő mellett. Ma már megszokottá vált, hogy „apás szülések” zajlanak, de 25-30 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt Magyarországon is.

Apává válni azt jelenti, hogy minden megváltozikSokan nem is gondolják, hogy a férfi számára sem egyszerű, hogy a párja szülésénél segédkezzen. Sok férfi szorong a különös helyzettől, amikor haszontalannak érzi magát, hiszen sem a párja fájdalmait nem tudja enyhíteni, sem a születendő gyermeknek nem tud segíteni. Nyugtalaníthatja, hogy milyen lesz, amikor a gyermek kibújik a párja nemi szervéből. Ez a látvány sok férfi szexuális életét tönkre tette már, ezért inkább tanácsos a születés pillanataiban az ágy fejénél állva a párját szavakkal támogatni, karját nyújtva engedni, hogy a nő belé kapaszkodhasson, vagy együtt lélegezzenek.

Az első igazán nagy apai feladat, elvágni a köldökzsinórt. Ezzel a cselekedettel az apa elindítja a gyermekét az önálló élet felé vezető úton, tulajdonképpen szétválaszt, de nem a gyermeket az anyától, hanem a méhlepényt a gyermektől.

Az anya életet, az apa nevet ad a gyermeknek

Az anya életet, az apa nevet ad a gyermeknekKezdetben van a pár, aki a gyermek születésével családdá válik. Minden párkapcsolatban a felek hozzák magukkal a származási családjuk viselkedési mintáit, amit egymással megosztanak. Ezek a minták alapul szolgálnak az új család szokásainak kialakulásában, s ezen szokások egyike a gyermek származásának „bizonyítéka”, az apától, az apa családjától kapott vezetékneve. Sok családban a keresztnevek is „öröklődnek”.

A szülés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ki a gyermek anyja, az apának ezzel szemben el kell ismernie a gyermekét azzal, hogy a nevét adja neki.

Az apaság nem korlátozódik csupán a gyermeknemzésre és a névadásra. Az apa latinul „pater”, ami azt jelenti: tiszteletre méltó ember, ős. Évszázadokon keresztül az apa számára a törvény biztosította a mindenhatóságot a gyermeke felett, az apa élet, halál ura volt, és addig nem is volt ezzel baj, amíg az apa megfelelt a „tiszteletre méltó ember” erkölcsi feltételeinek.

Az apai mindenhatóság trónfosztása 1889-ben kezdődött, amikor törvényt hoztak a bántalmazott és elhagyott gyermekek védelméről. Az apai hatalom azóta is folyamatosan gyengül, az apa és anya szerepe „egyenrangúsodik”.

Az apakép

Az apaképA mai apák kettős kihívással találják szembe magukat: biztonságot, védelmet, anyagi hátteret várnak el tőlük, de részt kell vállalniuk a gyermek gondozásában, a gyermeknevelésben, a játékokban, kirándulásokban, óvodai, iskolai programokban is, és elvárt, hogy érzelmi síkon is jelen legyenek a gyermek életében.

Miközben az elvárások nőttek, nagyot fordult a világ: válás, újraházasodás, életvitel szerűen külön élő, földrajzilag távol dolgozó apák, nem beszélve a munkamániás, alkoholfüggő, vagy bűnöző apák jelenlétéről a gyermek életében. A távol lévő apa képét az anya közvetíti a gyermek felé, miközben az apának a saját felelőssége, hogy mennyire távolodik el a gyermekétől. Az anya és az apa kapcsolatától függ, hogy az anya mit mesél a gyermeknek a távollévő apjáról. Megteheti, hogy aljasnak, nemtörődömnek, idealizáltnak, vagy közömbösnek állítja be, a saját érzései szerint.

A gyermek felé elkötelezett apának, még ha távol van is, nagyok sok lehetősége van arra, hogy a modern eszközök használatával jelen legyen a gyermeke életében.

Tudjuk, hogy általában az apák többet követelnek, és szigorúbbak is a gyermekkel, de játékosak, és többnyire nyitottabbak a világra, így sok mindent tudnak közvetíteni a külvilágból.

Az apák is segítségre szorulhatnak, hiszen új, szokatlan szerepekbe kényszerülnek, olyan viselkedést várnak el tőlük, amelyekre esetleg nincs megfelelő mintájuk. Akik szeretnének jó apák lenni, de mégis megőrizni a férfiasságukat, gyakran kerülnek dilemma elé, azon töprengve, hogy mikor tesznek jól, jót. Ezeket a viselkedési mintákat segítünk kialakítani már a várandósság idején, vagy a gyermek születése után az apákban is.

Apává válni - Az apakép

Jöjj el, bátran! Nagy örömmel, tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Problémám van, segíts!
(Pszichológiai és életvezetési tanácsadás)

Egyéni tréning: alkalmanként 50 perc
Részvételi díj: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalmanként
További információ: info@lelkititkaink.hu » Telefon: 06-20-353-7262 Skype: lelkititok »
KÓDHELYSZÍNIDŐPONT
V2451036 Budapest,
3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.
térkép »
Folyamatos, online jelentkezést követően telefonos időpont egyeztetés szerint.

Miben segít a pszichológus? »

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az időpont egyeztetése érdekében!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek