Sikeres gyermek Hírlevelek

Anyává válni: Élvezd az áldott állapotodat és ne ijedj meg!

Anyává válniSzülővé, Anyává vagy Apává válni, fogadni a Gyermeket, az egyik legfelkavaróbb, legizgalmasabb, leggyönyörűbb, legnehezebb, legkülönlegesebb feladat. Szembesülünk önmagunkkal, a múltunkkal, az őseink múltjával.

Minden nő és férfi egyedi módon lesz szülővé, olyan belső átalakulás révén, amely a jelen és a múlt összefogásából, valamint a jövő előrevetítésének összekapcsolódásából jön létre.

Anyává válni azt jelenti, hogy minden megváltozik

A kicsi élet beléd költözik, és irányítani kezdi az életed. Az émelygés, a könnyes hányások, a szúró, nyomó, égető fájdogálások, feszülések egy percre sem engedik feledni, hogy egy élet növekszik benned. Te pedig, humorral, örömmel, türelemmel és türelmetlenül kérdezed: tényleg ez a gyermekvárás öröme?

Védőnő, orvos, vérvétel, ultrahang, óvó-védő intézkedések sorozata, felvilágosítások, és tanácsok, ha kéred, ha nem.

„Egyél kettő helyett”, „edzz csak tovább, amennyi jól esik”, „jaj, hadd fogjam meg a hasad”, és a „na majd most te is megtudod”

Döntenek helyetted a hajfestés, napozás, szolárium, szauna, szőrtelenítés, masszázs, étkezés, szexualitás, dohányzás, diéta, testmozgás és kisállatok tekintetében, és így engednek utadra:

Élvezd az áldott állapotodat és ne ijedj meg a saját árnyékodtól!

Élvezd az áldott állapotodat és ne ijedj meg a saját árnyékodtól!Mert a boldog gyermekvárás igenis létező állapot. Igaz, hogy nem állandó, de időről időre megélhető érzés a kilenc hónap alatt. A kellemetlen testi tünetek mind azt jelentik: életet adsz valakinek. Mert aki benned növekszik, hozzád tartozik. Örökre. Akkor is, amikor felnőtt lesz, és elmegy, egy láthatatlan szál mindig összeköt vele. Ennek az életre szóló kapcsolatnak az alapját jelentik azok a hónapok, amelyek alatt anyává válsz.

A testi – lelki változások nagy igénybevételt jelentenek. Senki sem születik magabiztos, türelmes, határozott anyának. Mindenki egy hosszabb-rövidebb idő alatt alakítja ki a saját anyaságát. Nagyon sok ambivalens érzésen át vezet az út addig, amíg biztosan érezzük, hogy képesek vagyunk a baba ellátására, a gyermekünk nevelésére. Amíg ki merjük mondani magunkról: elég jó anya vagyok.

Különbség a gyermek utáni vágy és a várandósság utáni vágy között

Amikor egy nő gyermekre vágyik, egyáltalán nem biztos, hogy a várandósságra is vágyik. Bár tudjuk, hogy a kettő nem megy egymás nélkül, az érzéseink azonban nem mindig „tudják” ezt. Előfordulhat, hogy a kismama boldogan elfogadja a gyermek érkezését, de akaratlanul elutasítja a terhességet, a terhességgel járó változásokat.

Különbség a gyermek utáni vágy és a várandósság utáni vágy közöttMinden anyaságra készülő nőben vannak ambivalens érzések. de különösen erősek lehetnek ezek az érzések akkor, ha valakinek gondjai vannak a saját testével, vagy elutasítja, hogy a teste átmenetileg megváltozik. Aki nem szeret nő lenni, és elutasítja a saját női mivoltát (akár csak azért is, mert úgy érzi, hogy a férfiaknak igazságtalanul könnyebb az élete), az nehezebben barátkozik meg a várandóssággal, és tehernek éli meg az állapotát.

A várandósság nehéz megéléséhez hozzájárulnak az egzisztenciális problémák, a nagyon fiatal életkor, vagy az idősebb korban vállalt első gyermek. De okozhat problémát, ha egyedülálló anyáról van szó, vagy olyan személyről, aki nagyon függ a családjától. S nem könnyíti meg a várandósság boldog elfogadását az sem, ha erős rosszullétek gyötrik a kismamát, vagy az, ha nem tervezett gyermeket hord.

Van, aki kemény munkához van szokva, s nehezen éli meg a korlátokat, a teljesítményének, a munkabírásának a csökkenését, a gyengeséget, a belső káoszt, amit nem tud irányítani. Aki eddig tudatosan élte az életét, nehezen fogadja el, hogy gyakran kicsúszik a kezéből az irányítás.

A terhesség nem betegség, mégis számos múlékony vagy tartós lelki zavar gyötörheti a várandós kismamát. Az anyává válás lehet kellemes és lelkes érzésekkel járó folyamat, de kétségek és szorongások is kísérhetik ezt az állapotot. Érthető, ha a várandós kismamának segítségre, támogatásra van szüksége.

A terhes gondozáson, vagy a védőnőnél kereshetnek segítséget a kismamák. Aki személyre szabott segítséget szeretne, annak érdemes a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdiót felkeresni, mert mi a kismamát az egyedi igényei, élethelyzete és érzései alapján támogatjuk. Az anyaság kapujában sokkal nagyobb szükség lehet a szakember támogató segítségére, hogy a terhességgel járó különféle hangulati zavarokat megelőzzük, vagy ha már kialakult, megsegítsük.

Sajnos, nem tudok segíteni, ha

Jöjj el, bátran! Nagy örömmel, tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Problémám van, segíts!
(Pszichológiai és életvezetési tanácsadás)

Egyéni tréning: alkalmanként 50 perc
Részvételi díj: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalmanként
További információ: info@lelkititkaink.hu » Telefon: 06-20-353-7262 Skype: lelkititok »
KÓDHELYSZÍNIDŐPONT
V2451036 Budapest,
3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.
térkép »
Folyamatos, online jelentkezést követően telefonos időpont egyeztetés szerint.

Miben segít a pszichológus? »

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az időpont egyeztetése érdekében!

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek