Sikeres gyermek Hírlevelek

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek?

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek?Hogy ezek a mai kamaszok milyenek… Nos, hát milyenek? Mint más korok kamaszai. Hiszen az idősebbek minden korban fejcsóválva szemlélik a fiatalokat. Pedig a kamaszok alapvetően nem változnak, szinte minden korban élénkebbek, gyorsabbak, színesebbek, hangosabbak, mint az idősebb nemzedék.

Kamasz gyermekeink néhány dologban többet tudnak nálunk. Míg a felnőtteknek sok technikai eszköz használata élményként, addig a kamaszoknak ugyanezek eszközként épülnek be a mindennapi életükbe.

A kamaszkor a személyiségfejlődés egyik szakasza, s mint életszakasz, alapvető lélektani változásokat hoz.

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek?Mi felnőttek irányítani akarjuk a kamasz gyermeket, mert féltjük, mert jót akarunk neki, és meg vagyunk győződve arról, hogy jobban tudjuk, mi a jó a gyereknek. Ez bizony de facto így is van, ám nem mindegy, hogyan, milyen kommunikációval akarjuk elfogadtatni a gyermekkel a szándékainkat.

Nem mindegy, hogy a szülő gyermeke felé irányuló hétköznapi kommunikációja mennyire provokatív, megalázó, figyelmetlen, agresszív, humoros, vagy nevetséges. Sajnos sok szülő agresszív módszerekkel akarja elérni, hogy a gyermeke ne legyen agresszív. Pedig egyetlen gyermekbe sem lehet beleverni azt, hogy tilos verekedni.

Könnyen belátható a szülők és a kamaszok kommunikációját hallgatva, hogy egyik fél sincs könnyű helyzetben. Gyakran a kamasz is tanácstalan, a szülő is tanácstalan, mert tulajdonképpen mindketten el akarják kerülni a lázadást és a szembefordulást, de nem tudják, hogyan tegyék ezt.

Az eszköz az asszertív kommunikáció

Az eszköz az asszertív kommunikációHa elkerülni nem is lehet a szülő és a kamasz közötti kapcsolat válságait, enyhíteni, kezelhetővé tenni lehet. Ha elnyomjuk a kamasz fel-fellángoló önérvényesítési törekvéseit, akkor belekényszerítjük egy hazug viselkedésbe, amikor is azt kell eljátszania, hogy állandóan kedves és szófogadó gyermeke a szüleinek.

Ritkán gondolunk arra, hogy a kamasznak is joga van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak vele, hogy hibázhasson és vállalja ezért a következményeket, hogy meghallgassák és komolyan vegyék, hogy bűntudat nélkül nemet mondjon, hogy kérje azt, amire szüksége van, hogy kimondhassa: nem tudom.

A kamasz gyakran ingerlékeny, és a félelmeiből fakadóan agresszív is.

Amelyik kamasz olyan szerencsés, hogy megtanulja az asszertív kommunikáció módszerét, a kapcsolataiban sokkal sikeresebbé válik, a konfliktusai megszelídülnek. Képessé válik a szándékai határozott és intelligens megfogalmazására, egyenes, világos mondatok megfogalmazására, kerülni fogja a kertelést és a mellébeszélést, a testbeszéde nyugalmat sugároz, a személyisége magabiztosabbá válik.

Aki gyakran haragszik, vádaskodik, akinek mindig igaza van, aki felsőbbrendűnek hiszi magát, annál ez a viselkedés az alacsony önértékelés kompenzálására alakul ki. Aki túl csendes, visszahúzódó, megfelelési kényszeres, az nyíltan felvállalja az alacsony önbizalmat.

Mindkét viselkedési típusnak segít az asszertív kommunikáció.

Az asszertív kommunikáció

Az asszertív kommunikáció tiszta, egyenes, becsületes kommunikáció. A célja, hogy tudassam a másikkal, hogy mit szeretnék, s azt is megüzenem neki, hogy megértem az ő kívánságait, sőt még azt is, hogy a megoldást keresem, s a közös jutalmunk a vitás helyzet megoldása. Mindkettőnk megelégedésére.

A legtöbb gyermek azért nem tudja megtanulni a szülői házban az asszertív kommunikációt, mert a szülei nem ismerik az erőszakmentességnek ezt a módját. Mert nem tanítják az iskolában, és ezidáig az „élet iskolájában” sem találkoztak vele. Lehetséges, hogy az asszertív kommunikáció is olyan újdonság, mint az a sok elektronikus kütyü, amit a gyermekek ügysebben használnak, mint a szüleik.

S végül egy kedves történet, amelyet egy szülő osztott meg velem, akinek a gyermeke részt vett az asszertív tréningünkön, és a win-win kommunikációt próbálta használni.

„A szülő kissé körülményesen akarta rávenni a gyermekét arra, hogy vigye le a szemetet. A gyermek válasza:
- Anya, azt hiszem, hogy te most manipulálni akarsz engem. Hogy mondanád ezt egyenes kommunikációval?
- Hát úgy, hogy kérlek vidd le a szemetet, mindjárt itt vannak a vendégek, én addig letusolnék.
- Rendben anya, viszem máris, ez asszertív volt, mert mindketten nyerünk: sem a lakás, sem te nem leszel büdös.”

Mi újat tanulhat a kamasz az asszertív tréningen?

Mi újat tanulhat a kamasz az asszertív tréningen?Megtanulhatja felismerni a viselkedési típusokat. Ez segít abban, hogy eredményesebben tudjon kommunikálni, mert felismeri, mikor akarják manipulálni, és időben, hatékonyan, mégis udvariasan vissza tudja utasítani a manipulációt.

Védekezési módokat tanul az agresszió ellen, gyakorolja az agresszió megállítását, kezelését. Megtanulja, mi köze a szorongásnak az agresszióhoz, és mit kezdjen az egyikkel, mit a másikkal.

Hogyan előzze meg az otthoni konfliktusokat, vagy hogyan kezelje azokat, ha már bekövetkeztek?

Megismerkedik a testbeszéd alapjaival, a gesztusok jelentésével.

A legtöbb kamasz nem, vagy csak nehezen ismeri fel az aktuális érzéseit, nehezen tudja megnevezni azokat, inkább csak addig jut el, hogy most jól vagy rosszul érzi-e magát. Az asszertív tréningen megtanulják az önreflexió fogalmát és gyakorolják a saját érzéseik pontos felismerését.

Megismerik az asszertív jogok listáját, amely segít abban, hogy magabiztosabban, intelligensen, másokra és önmagukra figyelve éljék az életüket.

Megtanulják, hogy hibázni nem bűn, de érdemes őszintén beszélni róla, és vállalni a felelősséget.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Kamasz asszertív kommunikáció tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz asszertív kommunikáció tréningre.

Az alapozó tréning 1 x 7 órás foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő tréningek követhetnek.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning
Jelentkezz Kamasz asszertív kommunikáció tréningre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Kamasz asszertív kommunikáció tréning »

Szeretettel várunk!

Csehák Hajnalka pszichológus és Tar Eszter tréner

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Hírlevelek

Kamasz önismeret » Asperger szindróma kisgyermekkorban »

Mi az Asperger szindróma és mi nem? » Fegyelmezz szeretettel! » Kamaszok ötödik szeretetnyelve »

Kamaszok negyedik szeretetnyelve » Kamaszok harmadik szeretetnyelve »

Kamaszok második szeretetnyelve » Kamaszok első szeretetnyelve »

Szívességek » Ajándékok » Minőségi idő » Elismerő szavak » Kamasz önismeret »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

Szereted a gyermekedet? Testi érintés » Kamasz korban is hasznos az asszertivitás »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Talán Asperger szindróma? »

Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak » Szükséges szavak szótára » Apának alkalmatlan? »

A leghasznosabb ajándék az önbizalom » Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? »

Utálom magam! » Szülők iskolája – óvodáskor »

Gyermek születik » Apává válni » Anyává válni » A nagymamáknak szóló legfontosabb tanácsok »

Kirekesztettség » Az elég jó szülő » Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? »

Érzelmek a kamaszkorban » Kerüld el a kamaszkor csapdáit » Beköszöntő szám »

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres Gyermek Hírlevelek

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek