Hazudik a gyerek

Hazudozás kisgyermekkorban

Hazudik a gyerekA gyerekből néha harapófogóval sem lehet kihúzni semmit. Sokszor viszont nyilvánvalóan nem mond igazat. Mégsem kell dühbe gurulni. Kétségtelen leggyakrabban, nem a hazugság ténye zavarja a szülőt, hanem a szorongató érzés, hogy elvesztette gyereke bizalmát.

Mi a különbség?

Az ötéves: lelkesen elmeséli, hogy űrlényekkel találkozott az óvodában, ezért nem figyelt az óvó nénire. (A szülő mosolyog.)

Egy óvodás gyermek igazából még nem tud hazudni, hamar rajtakapják a lódításon. Ebben a korban nem mindig a rosszalkodást akarják elhallgatni, előfordulhat, hogy félelmükben az élményeiket akarják eltitkolni. Iskolás korban is jellemző a hazugság.

Az első öt évben a gyermek nem mond igazat, de nem is hazudik, hanem csak beszél. Ne törődjünk ezekkel a nagyotmondásokkal? Dehogynem, csak egy percig se csináljunk belőlük drámát! Mert a kisgyerek akaratlanul, sokszor tudatlanul mond valótlant. Egyszer tényleg bántani akarta egy óvodástársa. Mikor? Az időbeli tájékozódás még nem kisóvodások sajátja… Ám a majdnem hazugságokra is reagálni kell! Tényleg akkora volt az a macska, kérdezhetjük a Háry Jánosra formádzó pici lánytól, majd töprengve hozzátehetjük: én még soha nem láttam ekkora cicát, mutass nekem ilyet, ha legközelebb sétálunk!

A tízéves: rendszeresen kitalált történetekkel próbálja igazolni késéseit. (A szülő már nem mosolyog). Megijed, hátha elkótyavetyélte a gyerek bizalmát, attól tart, hogy kicsúszik a kezéből, így hát szigorral, parancsok áradatával próbálja kordában tartani. A folyamatos számonkérés, a rajtacsípéstől való félelem azonban nem ébreszt bensőséges érzéseket, legfeljebb új és újabb „törvénysértő” módszerek kiötlésére készteti a gyereket. Az eredmény: állandó hadiállapot.

Kamaszkorban a fiatalok gyakran a „szabadságuk” érdekében füllentenek, például ha feltétlenül el szeretnének menni egy buliba, de nem engedik el őket. Sajnos az anyagi természetű hazugságok is elég korán, már hat-hét éves kortól jelentkezhetnek.

Mi a hazudozás oka?

Hazudik a gyerekHazudós csecsemő nem születik, ez a tulajdonság egyénileg alakul ki a környezet és a neveltetés hatására.

A gyakori hazugság általában akkor alakul ki, ha a családi rendszer működésében olyan zavar van, melyből a gyerek egészen kis kortól arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes őszintének lenni. Például ha a szülők túl szigorúak, nagy elvárásokat támasztanak vele szemben, esetleg indulatos felnőttek veszik körül. Tudatos hazugságról, pszichés manőverekről a kicsiknél körülbelül hatéves kortól beszélhetünk. Az e kor előtti füllentések inkább a fantázia szülöttei. A hazugságok életkori sajátosságai is eltérőek. A szülőknek a gyermekkori hazugságot nem ajánlott szigorúan büntetni. Lényeges, hogy nem szabad a gyermeknek azt mondani, hogy hazudós, mert ezzel minden felelősséget a kicsire hárítanak.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Óvodás korban, mikor a szülő füllentésen kapja gyermekét, ne szidja le, hanem türelmesen éreztesse vele, hogy ez nem jó viselkedés. Iskolás korban is a legrosszabb reagálás a büntetés. Hatásosabb eredményt hoz egy szülő–gyerek közti baráti beszélgetés, ahol a fiatal érezheti, őszinte lehet nevelőivel.

Számos érv szól a hazudozás mellett. Általa a kamasz elkerülheti a büntetést, megtarthatja titkait – a serdülőkor egyébként is a titkok időszaka –, független maradhat, s jó fejnek tűnhet a haverok szemében. A gyerek ráérez az önállóság és a felnőttség ízére, azt hiszi, hogy senkinek sincs joga dolgokat számon kérni tőle. A felügyelet – úgy véli – fölösleges korlátozó erő, s hazugságaival próbál menekülni.

A szülőnek előbb-utóbb el kell fogadnia, elmúlt az az idő, amikor mindent tudhat az ő kis picikéjéről. Más a család, és más egy baráti kapcsolat – ne várjon hát örömteli ugrándozást a gyerekétől, ha mindenáron bele akar látni a vele egykorúakkal kialakított kapcsolataiba. Ne a kíváncsiság szóljon a szülőből, amikor azt firtatja: kivel és mikor találkozik a gyerek. Az efféle kérdezősködés szörnyűbb, mint egy rendőrségi kihallgatás. Mondja el gyerekének őszintén: nyugtalanul alszik, ha nem tudja, merre jár. Tehát jelentse be, mikor jön haza, és azt is, ha kell, milyen számon lehet utolérni.

Mi a megoldás?

Hazudik a gyerekNemcsak a függetlenedés vágya vezet hazugságokhoz, hanem a szégyentől való félelem is. Ha fültanúja, amint a gyerek megvetően nyilatkozik barátai előtt egy ötéveseknek szóló rajzfilmről (jóllehet, kiguvadt szemekkel nézte), ne pirítson rá. Legyen nyugodt, a többiek is látták. Ha ruhájából árad a cigarettaszag, tegyen úgy, mintha elhinné, hogy nem ő, hanem a barátai dohányoznak ilyen sokat. A gyerek lelki életét ugyanis durván megbolygatja, ha rendre rajtakapják, ha folyamatosan és mindenért „gyanús”. A dohányzás ártalmairól beszélgessen vele egy másik alkalommal, hátha anélkül szoktathatja le, hogy önérzetét sértené.

Legyen engedékeny. Ha teljesen megtiltja a bulizást, csak azt éri el, hogy titokban jár majd a gyerek szórakozni. Cserében viszont kérjen őszinteséget és pontosságot. Ne törődjön lényegtelen apróságokkal. Ha a kislány nem árulja el, hogy melyik fiúval jött össze a szombat esti diszkóban, gondoljon arra: ön tizenöt éves korában mindig beszámolt erről a mamájának?

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Mivel vizsgálunk?

A gyermekek verbális, szóbeli kifejezőkészsége fejletlen, a gazdag érzelemviláguk megmutatására nincs elegendő szókincsük. A nyelvfejlődés üteme nem teszi lehetővé, hogy a gyermek elmondja, megfogalmazza az érzéseit. Ezért a gyermek képekben, szimbólumokban beszél, s nekünk felnőtteknek meg kell fejtenünk ezeket a rejtjeles üzeneteket. Az alábbi projektív tesztek tolmácsolják a gyermeki lélek üzeneteit.

 • Világteszt

  A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer.A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer. Korosztályra való tekintet nélkül használható, a gyermekben lévő feszültségek és problémák megelevenednek, láthatóvá válnak az építés és a játék közben.

  A világteszt jól használható információkat ad az intelligencianívótól kezdve a személyiségstruktúráig, s megmutatja a gyermek félelmeit, vágyait, konfliktusait, s az esetleges traumáit, lehetőséget ad a gyermeki lélek kulcskérdéseinek megválaszolására.

  A dolgok mögé kell néznünk, és meglátni a nem kézenfekvő dolgokat is, ezt segíti a gyermekkel való beszélgetés a felépített világról. A gyermek a világának bemutatása közben önmagát mutatja be.

 • Rajztesztek

  RajztesztekA rajz a rajzoló gyermek érzelmi, pszichés állapotának tükre, vizuális fogalmakat jelenít meg. A rajzteszt egyszerű feladatokat tartalmaz, kis változtatással olyanokat, amelyeket a gyermekek maguktól is szívesen rajzolnak. A gyermek élményei képi elemekké formálódnak, s ezeket a gyermek a formák és a színek segítségével könnyebben képes megjeleníteni.

  A gyermekek belső világa őszinte, ártatlan, ösztönös világ, gyermekeink a rajzaikon keresztül beszélnek nekünk, de mi gyakran nem értjük meg őket.

  „Remekművemet megmutattam a fölnőtteknek, és megkérdeztem nem félnek-e tőle.

  - Miért kellene félnem egy kalaptól? - válaszolták.

  Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt.Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt. Erre lerajzoltam az óriáskígyót belülről is, hogy a fölnőttek megérthessék, miről van szó. Mert nekik mindig mindent meg kell magyarázni. (…)

  Ha olyannal találkoztam, aki kicsit értelmesebbnek látszott, kipróbáltam rajta az 1. számú rajzomat, mert azt mindig magamnál tartottam. Meg akartam tudni, valóban megérti-e a dolgokat. De a válasz mindig így hangzott:

  - Ez egy kalap.

  Erre aztán nem beszéltem neki se óriáskígyóról, se őserdőkről, se csillagokról. Alkalmazkodtam hozzá. Bridzsről beszéltem neki, meg golfról meg politikáról és nyakkendőkről. Az illető felnőtt pedig nagyon örült neki, hogy ilyen okos emberrel került ismeretségbe.”

  Antoine de Saint-Exupéry

  10 éves koruk után egyre kevesebbet rajzolnak a gyermekek, a rajzok kommunikációs értéke csökkenni kezd, idővel a tudatosság elfedi a rajzok őszinteségét, s az akarat irányítja a gyermeki kezet. Ebben az időszakban a gyermek verbális kifejezőképessége nagyot fejlődik, és egyre inkább képessé válik az érzései, gondolatai szóbeli kifejezésére.

 • C.A.T teszt (Children Apperception Test)

  Children Apperception TestA C.A.T teszt (Children Apperception Test) képei a gyermeket körülvevő világ egy-egy szituációját ábrázolják, s a gyermek ezeket a többjelentésű helyzeteket a korábbi élményei alapján értelmezi. Támpontokat kaphatunk ahhoz, hogy megismerjük a gyermek viselkedését irányító érzéseket, történéseket. A gyermek reakciói mögött zajló belső folyamatok jutnak kifejezésre.

  Elsősorban 3-10 éves gyermekek vizsgálatára alkalmas, de értékes adatokat nyújthat 13-14 éves korban is.

  A teszt vizsgálja az agresszivitást, a testvér-féltékenységet, szorongásokat, a gyermek családi elhelyezkedését, a regressziót.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Az első interjú díja: 9 000 Ft.

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Csizmadia Dóra Dalma vagyok. A Károli Gáspár Egyetemen diplomáztam 5 év rendkívül gyakorlatorientált képzés keretében. Büszke vagyok arra, hogy Dr. Bagdy Emőke keze alatt végezhettem, és hálás vagyok a tanáraimnak, mert sehol másutt nincs ilyen színvonalú oktatás e szakon. Az utóbbi években fókuszt és NLP-t tanulok, amelyeket hasznosítok is a munkámban. A szakdolgozatom párkapcsolati kutatásokból készült, amely téma igen kedves a számomra. Gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozom, harmadik éve dolgozom egy intézményben, ahol minden korosztály rendelkezésére állok. Szívesen segítek, hogy kibontakozhasson a Benned, illetve gyermekedben rejlő út a megoldás felé.

Hivatásunk segíteni, szolgálni a tőlünk telhető legjobban, a bizalom, felelősségvállalás, elfogadás, empátia és szeretetteljes légkör jegyében, szakmai etikánkat mindig szem előtt tartva. A megoldás mindenkiben ott él, csak gyakran több figyelem és odafordulás szükséges ahhoz, hogy rátaláljunk.

Gyermek problémák

Asperger szindróma » Autizmus spektrum zavar »
Autizmus spektrum zavar a gyermek oldaláról » Autizmus: a szülők szerepe »
Hiperaktív gyermek a családban » Hiperaktivitás: a szülő szerepe »
Dadog a gyermeked? » Agresszív a gyermeked? » Hazudik a gyerek » Nincsennek barátai »
Nem beszél a gyermeked? » Éjszakai felébredés » Bepisilés » Körömrágás »
Gyermek gyász, gyermekek egyéni gyászfeldolgozása » A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

A könyvespolcra ajánljuk

Andrea Kisch - Sabine Pauli: Amíg nem késő

Hogyan ismerhető fel időben a figyelem- és mozgászavar?

Andrea Kisch - Sabine Pauli: Amíg nem későAz Ön gyermeke megfelelően fejlődik? A kicsik fejlődési zavarát a szülők nem mindig észlelik időben. Pedig a gyermek egész életére kihat, ha mozgás- illetve figyelemzavarát nem ismerik fel mielőbb. A korai diagnózis és a megfelelő terápia óriási lemaradásokat pótolhat.

Andrea Kisch - Sabine Pauli: Amíg nem késő - tovább a könyvesboltba »

A könyvespolcra ajánljuk

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek