A gyermekemnek nincsenek barátai

Mit tegyél, hogy a gyermekednek legyenek barátai?

A gyermekemnek nincsenek barátai | Mit tegyél, hogy a gyermekednek legyenek barátai?Minden közösségben vannak gyermekek, akik népszerűek, a középpontban vannak, akik „falkavezér” szerepet töltenek be az osztályban, és vannak a perifériára szorulók, akiknek nem sikerül barátot, vagy barátokat szerezniük.

Első lépésként mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mi okozhatja a gyermek magányosságát. Lehet, hogy a gyermeked félénk, visszahúzódó, szégyenlős? Vagy lehet, hogy nem tud megfelelően kommunikálni, nem tudja megértetni magát másokkal? Vagy ő szeretne barátkozni, de a többi gyermek kiközösíti?

Mit tegyél, hogy a gyermekednek legyenek barátai?

Bármi is az ok, nem javasolom, hogy azonnal az osztályfőnökkel beszéld meg a problémát. Az osztályfőnök kellő tapintattal tud ugyan segíteni, de ugyanennyit rontani is tud a helyzeten, ha „parancsba” adja, hogy játszani kell egymással. Nőhet az ellenszenv, ami újabb sérelmek elszenvedését jelenti a gyermekednek.

Mit tegyél, hogy a gyermekednek legyenek barátai?Sokkal célravezetőbb, ha nyíltan nem avatkozol közbe, ugyanis – bár ez a szülői szívnek nagyon fáj – a gyermekednek sok mindent egyedül kell megtennie ahhoz, hogy barátokat szerezzen magának. Többet segítesz a gyermekednek, ha megtanítod néhány szociális készségre, mert ezzel edzettséget is szerez, és megszokja, hogy a szülő nem oldhatja meg helyette a kapcsolati problémákat.

Először is, a saját aggodalmaidat tartsd meg magadnak, és óvatosan, tapintatosan kérdezd meg a gyermekedet, hogy miként éli meg azt, hogy nincsenek barátai. Ha a gyermeked jó tanuló, és nincs hiányérzete a barátok miatt, akkor ezzel a kérdéssel nem most kell foglalkozni. Amennyiben azonban a gyermeked szenved a barátok hiányától, ha kirekesztettségnek éli meg az egyedüllétet, akkor taníts meg neki néhány viselkedési formát, amivel kapcsolatokat tud építeni.

Kiváló módszer a szerepjátékok játszása. Játszd el, mintha te szeretnél barátkozni vele, szólítsd meg őt, vess fel témákat, így meg tudod mutatni neki játékos formában, hogyan közeledhet másokhoz.

Bevált módszer, ha arra bíztatod a gyermekedet, hogy hívjon meg magához osztálytársakat, és játszanak együtt. Engedd, hogy a gyerekek maguk döntsék el, hogy mivel játszanak, mert lehet, hogy eleinte csak egy filmet fognak együtt megnézni, és annyi lesz az összes kommunikáció köztük, hogy ülnek egymás mellett, és utána együtt meguzsonnáznak. Lehet, hogy beszélgetni fognak, de az is lehet, hogy ketten két sarokban egyedül játszanak. Hagyd őket, ne erőltesd a közös játékot, a gyerekeknek időnként több időre és térre van szükségük ahhoz, hogy „megszokják” egymást.

Ha van a gyermekednek olyan hobbija, ami csoportos foglalkozást igényel, támogasd ebben. Mindegy, hogy az foci, vagy papírbaba klub, harcművészet vagy disco tánc, engedd, hogy ő maga válasszon tevékenységet. A lényeg, hogy minél több időt töltsön más gyermekek társaságában.

Mit tegyél, hogy a gyermekednek legyenek barátai?Előfordulhat, hogy a gyermeked olyan barátokat választ majd, akik neked nem tetszenek. Lehet, hogy ezek a barátok rossz hatással lesznek a te gyermekedre, de mindig vigyázz arra, hogy a kifogásaidat négyszemközt beszéld meg a gyermekeddel, és ne tegyél rosszalló megjegyzéseket a másik gyermek előtt. Amikor a vendég gyermek elhagyta az otthonotokat, türelmesen és nyugodtan ülj le a gyermeked mellé, és beszéljétek meg a dolgot.

Próbáld arra ösztönözni, hogy másokat is hívjon meg, és így egyrészt gyakorolja a kapcsolatfelvételt, másrészt több gyermekből válogatódnak ki a barátok. Így te is megismered az osztálytársakat, és jobban tudsz segíteni a gyermekednek a barátszerző kommunikációban és viselkedésben. Tudod abban támogatni, hogyan szerettesse meg magát másokkal.

A gyermek barátságok alapja az érzelmi biztonság

A gyermekednek érzelmi biztonságra van szüksége ahhoz, hogy másokhoz tudjon kapcsolódni.

Hogyan segítheted az érzelmi biztonság kialakulását?

 • Legyél gyengéd. Már a pocakban is beszélj a gyermekedhez, születése után gügyögj, mesélj, énekelj neki, öleld és ringasd minél többet. És mosolyogj rá, amikor csak teheted.

  Segítünk Neked
  Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

  Tanácsot is szeretnél kapni?

  Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

  Kattints ide »

 • Engedd egyedül játszani, amikor ahhoz van kedve. Ha a gyermeked „elfoglalja” magát, soha ne szakítsd félbe ok nélkül.

 • Teremts biztonságos körülményeket, és a saját kis „játszóterén” belül engedd, hogy önállóan fedezzen fel eszközöket, hogy felmászhasson dolgokra, gyakorolhasson különféle mozgásokat.

 • Állíts szabályokat, amelyeket minden körülmények között betartasz te is és a gyermekkel is betartatod. A szabályok rendkívül fontosa, mert nem csak korlátok, hanem kapaszkodók is a gyermek számára. A legtöbb gyermek, akit a szülei „igény szerint” nevelnek, elveszíti az érzelmi biztonságát, mert olyan „döntéseket” várnak tőle, amely döntésekhez életkora és élettapasztalata miatt nincs elegendő információja.

 • Legyen egy állandó, minőségi bébiszitter, akit a gyermeked kicsi korától elfogad.

A fenti tanácsok betartása esetén a gyermeked óvodás és iskolás korában sokkal könnyebben viseli a beilleszkedéses időszakokat, kíváncsibbak lesznek, könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat más gyermekekkel, és könnyebben fognak tanulni is.

Ha úgy látod, hogy a te gyermekednek nincsenek barátai, vagy gátlásos más gyermekek társaságában, többnyire egyedül játszik, és a pálya széléről nézi a többieket, akkor hozd el egy felmérésre, ahol megtudhatod, mi okozza a gátlásait.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Mivel vizsgálunk?

A gyermekek verbális, szóbeli kifejezőkészsége fejletlen, a gazdag érzelemviláguk megmutatására nincs elegendő szókincsük. A nyelvfejlődés üteme nem teszi lehetővé, hogy a gyermek elmondja, megfogalmazza az érzéseit. Ezért a gyermek képekben, szimbólumokban beszél, s nekünk felnőtteknek meg kell fejtenünk ezeket a rejtjeles üzeneteket. Az alábbi projektív tesztek tolmácsolják a gyermeki lélek üzeneteit.

 • Világteszt

  A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer.A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer. Korosztályra való tekintet nélkül használható, a gyermekben lévő feszültségek és problémák megelevenednek, láthatóvá válnak az építés és a játék közben.

  A világteszt jól használható információkat ad az intelligencianívótól kezdve a személyiségstruktúráig, s megmutatja a gyermek félelmeit, vágyait, konfliktusait, s az esetleges traumáit, lehetőséget ad a gyermeki lélek kulcskérdéseinek megválaszolására.

  A dolgok mögé kell néznünk, és meglátni a nem kézenfekvő dolgokat is, ezt segíti a gyermekkel való beszélgetés a felépített világról. A gyermek a világának bemutatása közben önmagát mutatja be.

 • Rajztesztek

  RajztesztekA rajz a rajzoló gyermek érzelmi, pszichés állapotának tükre, vizuális fogalmakat jelenít meg. A rajzteszt egyszerű feladatokat tartalmaz, kis változtatással olyanokat, amelyeket a gyermekek maguktól is szívesen rajzolnak. A gyermek élményei képi elemekké formálódnak, s ezeket a gyermek a formák és a színek segítségével könnyebben képes megjeleníteni.

  A gyermekek belső világa őszinte, ártatlan, ösztönös világ, gyermekeink a rajzaikon keresztül beszélnek nekünk, de mi gyakran nem értjük meg őket.

  „Remekművemet megmutattam a fölnőtteknek, és megkérdeztem nem félnek-e tőle.

  - Miért kellene félnem egy kalaptól? - válaszolták.

  Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt.Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt. Erre lerajzoltam az óriáskígyót belülről is, hogy a fölnőttek megérthessék, miről van szó. Mert nekik mindig mindent meg kell magyarázni. (…)

  Ha olyannal találkoztam, aki kicsit értelmesebbnek látszott, kipróbáltam rajta az 1. számú rajzomat, mert azt mindig magamnál tartottam. Meg akartam tudni, valóban megérti-e a dolgokat. De a válasz mindig így hangzott:

  - Ez egy kalap.

  Erre aztán nem beszéltem neki se óriáskígyóról, se őserdőkről, se csillagokról. Alkalmazkodtam hozzá. Bridzsről beszéltem neki, meg golfról meg politikáról és nyakkendőkről. Az illető felnőtt pedig nagyon örült neki, hogy ilyen okos emberrel került ismeretségbe.”

  Antoine de Saint-Exupéry

  10 éves koruk után egyre kevesebbet rajzolnak a gyermekek, a rajzok kommunikációs értéke csökkenni kezd, idővel a tudatosság elfedi a rajzok őszinteségét, s az akarat irányítja a gyermeki kezet. Ebben az időszakban a gyermek verbális kifejezőképessége nagyot fejlődik, és egyre inkább képessé válik az érzései, gondolatai szóbeli kifejezésére.

 • C.A.T teszt (Children Apperception Test)

  Children Apperception TestA C.A.T teszt (Children Apperception Test) képei a gyermeket körülvevő világ egy-egy szituációját ábrázolják, s a gyermek ezeket a többjelentésű helyzeteket a korábbi élményei alapján értelmezi. Támpontokat kaphatunk ahhoz, hogy megismerjük a gyermek viselkedését irányító érzéseket, történéseket. A gyermek reakciói mögött zajló belső folyamatok jutnak kifejezésre.

  Elsősorban 3-10 éves gyermekek vizsgálatára alkalmas, de értékes adatokat nyújthat 13-14 éves korban is.

  A teszt vizsgálja az agresszivitást, a testvér-féltékenységet, szorongásokat, a gyermek családi elhelyezkedését, a regressziót.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek tréning

Hogyan dolgozunk?

 1. Állapotfelmérés

  Az első találkozás az állapotfelmérés, amikor személyesen megismerkedünk a gyermekkel, és felvesszük a szükséges teszteket. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe.

  A második találkozáskor megmutatjuk a szülő(k)nek a tesztek eredményeit, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk, válaszolunk a kérdésekre, közösen kialakítjuk a gyermek szükségleteinek és egyéniségének megfelelő nevelési vagy fejlesztési stratégiát.

  Ez a találkozás körülbelül egy órát vesz igénybe.

  Az állapotfelmérés díja: 35 000 Ft, melyet az első alkalommal kell kifizetni, a második találkozáskor értelemszerűen nem kell fizetni semmit.

 2. Tanácsadás vagy terápiás foglalkozások

  Ha az állapotfelmérés azt mutatja, hogy a szülőnek vagy a gyermeknek további segítségre (tanácsadásra vagy terápiára) van szüksége, akkor újabb időpontot egyeztetünk.

  Tanácsadás és foglalkozások díja: 9 000 Ft/ 45 perc, melyet alkalmanként kell fizetni.

  Szükség esetén gyógypedagógus bevonásával dolgozunk.

  Nagy földrajzi távolság esetén a skypen történik a tanácsadás, minden más változatlan.

 3. Írásos pszichológiai vélemény

  Ha írásos véleményre, elemzésre van szükség, elkészítjük, ennek díja: 30 000 Ft.

 4. Első interjú

  Az úgynevezett „első interjúra” mindenképpen szükség van, hogy a vizsgálat előtt legyenek ismereteink a gyermekről. Ez az első interjú történhet írásban is és személyesen is. Írásban ingyenes, ha személyesen történik, óradíjat kell érte fizetni.

  • Az ingyenes megoldás:

   Az alább látható linken letölthető a „Gyermek anamnézis” című kérdés-sorozatot. Ha kitöltötted, kérlek küldd el e-mailben (info@sikeres-gyermek.hu) még az első személyes találkozásunkat megelőzően, hogy előre „felkészülhessünk a gyermek élettörténetéből”. Amit küldök, az egy általános kérdéssor, és lehet, hogy nem tudsz majd minden kérdésre válaszolni, mert esetleg nem vonatkozik a gyermekre, vagy elfelejtett dolgokra kérdez rá. Értelemszerűen csak azokat a kérdéseket kell megválaszolni, amelyekre megvan a biztos válasz.

   Gyermek anamnézis
   Az Ingyenes Gyermek anamnézis kérdőív letöltése


   Iratkozzon fel a Sikeres gyermek Hírlevélre is!


  • A fizetős megoldás:

   Ha az anamnézis lapot nem szeretnéd kitölteni, inkább egy személyes találkozás keretében adnál információkat a gyermekedről, akkor a gyermekkel való első találkozás előtt egyeztessünk időpontot a személyes találkozásra.

  Az első interjú díja: 9 000 Ft.

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Gyermek problémák

Asperger szindróma » Autizmus spektrum zavar »
Autizmus spektrum zavar a gyermek oldaláról » Autizmus: a szülők szerepe »
Hiperaktív gyermek a családban » Hiperaktivitás: a szülő szerepe »
Dadog a gyermeked? » Agresszív a gyermeked? » Hazudik a gyerek » Nincsennek barátai »
Nem beszél a gyermeked? » Éjszakai felébredés » Bepisilés » Körömrágás »
Gyermek gyász, gyermekek egyéni gyászfeldolgozása » A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek