Bepisilés: Bepisil a gyermeked?

Úgy érzed, hogy a gyermekeddel valami baj van?
Nem tudod, hogy mitévő legyél?

Gyakorlati útmutató sikeres gyermekükért aggódó szülőknek

Vannak szülők, akik biztosak abban, hogy mindent jól csinálnak, mégis gond van a gyermekükkel. Más szülők pedig magukat hibáztatják, amiért valamilyen tünet jelentkezett a családban.

Bármelyik csoportba is tartozol, a lényeg, hogy egy olyan problémával állunk szemben, amelyet felismertél, ez az első lépés a megoldás felé. A megoldás pedig mindenki számára fontos, hiszen biztosan észreveszi a gyermeked is, hogy valami megváltozott.

Mi történik?

A gyermeked nappal, vagy éjszakánként bepisilA gyermeked nappal, vagy éjszakánként bepisil, pedig a kortársai már jelzik, ha ki kell menniük a toalettre? Talán már sokszor megbeszéltétek, kérted őt, hogy szóljon, büntetést illetve jutalmat is ígértél, említetted a barátját, aki ebben már nagyon ügyes, és mégsem értétek el a változást? Ha a gyermeked bepisil, az mindenképpen jelentőséggel bír. A gyermek részéről a bepisilés nem feltétlenül tudatos folyamat, ezért nem biztos, hogy akaratlagosan szabályozható cselekvéssel állunk szemben. Lehetséges, hogy már szobatiszta volt, és visszaesés tapasztalható a fejlődésében, újra bepisil, de gyakori eset, hogy még nem tanulta meg kontrollálni ezt a szükségletét, és ezért elhúzódó problémaként jelenik meg.

Bepisilés az otthonon kívül

Bepisilés az otthonon kívülHa csemetédre szokott más is vigyázni, akár rokon, barát vagy babysitter, akkor a bepisilés másra is hatással lehet. Érdemes egyeztetni ebben a helyzetben, hogy mi a teendő, a szülő hogyan szokott reagálni az adott szituációban. Érdemes előre felkészíteni azt a felnőttet, aki a gyermekkel van, hogy előfordulhat „baleset”, jó ötlet lehet előkészíteni tiszta ruhaneműt erre az esetre.

A bepisilés előfordulását fokozó tényezők

A stresszes környezet, otthoni, óvodai konfliktusok, ijesztő filmek, mesefilmek, rémálmok mind fokozhatják a bepisilés esélyét. Ha a felnőtt agresszióval reagál, felemeli a hangját, kiabál, azzal semmiképpen nem segíti a tünet oldódását. Az érzelmi zsarolás sem jár eredménnyel. Mélyebbre kell mennünk ahhoz, hogy pozitív változás álljon be a gyermek viselkedésében. A háttérben álló tényezőkre kell nagyobb figyelmet fordítanunk.

A bepisilés lehetséges okai

A bepisilés lehetséges okaiHa a gyermeked bepisil, abban az esetben meg kell vizsgálnunk a körülményeket. Elmúlt-e már öt éves? Körülbelül öt és fél éves kor körül még előfordul többeknél. Illetve fiúk esetében gyakoribb, mint kislányoknál. Minden esetben fontos lehet a szülő megnyugtató közelsége, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, megkapja a megfelelő törődést, szeretetet. Eltérő lehet az ok, amiért a gyermekek bepisilnek, időszakos, vagy tartósabb problémát is jelenthet. Gyakran szorongás, félelem áll a háttérben, amelynek oldása az elsődleges cél. Előfordulhat a félelem a szülő elvesztésétől, amely valószínűsíthető, ha a gyermek hall balesetről, halálról, vagy esetleg a környezetében tapasztalja azokat. Lehetséges az is, ha többször előfordult, hogy nem tartották be ígéretüket a szülők, például nem akkor mentek a gyermekért az óvodába, amikorra ígérték, vagy ha elutaztak, akkor később tértek haza, mint ahogy ígérték stb. Költözés, illetve kistestvér születése is kiválthatja a tüneteket.

Az okokra mindenképpen egyénileg érdemes fényt deríteni. Vannak például olyan esetek, amikor játszmáról van szó, amely során a gyermek megtanulta, hogy a szülőnél az esetek többségében eléri azt, amit szeretne, több figyelmet kaphat akkor, ha a kisebb gyermekekhez hasonlóan viselkedik. Ugyanez lehetséges nem tudatos módon is.

Mit tehet a szülő?

 • Hogyan kezeljük a gyermek viselkedését?

  BepisilésA szülő részéről a gyermeke felé az érdeklődő, szeretetteljes odafigyelés mindenképpen kincset ér. A fegyelmezési eszközök gyakran kudarcot vallhatnak, vagy csupán rövidtávú eredményt hoznak. Érdemes átgondolnunk, hogy a tünetek kezdete körüli időben történhetett-e valamely, a gyermeket érintő esemény, hallott-e, látott-e valamit, szerettei körében volt-e megbetegedés, baleset, műtét stb. Minden esetben érdemes megbizonyosodni arról, hogy nem szervi probléma okozza-e a nehézséget. Lehetséges, hogy gyermekünk e tekintetben lassabban érik, mint kortársai.

  Segítünk Neked
  Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

  Tanácsot is szeretnél kapni?

  Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

  Kattints ide »

  Fontos, hogy a gyermek biztosan tudhassa, szeretik őt, és fontos a szüleinek, biztonságban érezhesse magát. Elalvás előtt kiemelt szerepe van az esti mesének, éneklésnek, jóéjt-pusziknak és öleléseknek. A játék állatok, babák, tárgyak is segíthetnek a megnyugtatásban.

  Mindig a pozitívumokra koncentráljunk, a dicséretek, megerősítések jussanak hangsúlyos szerephez az elmarasztalással szemben. Nem érdemes gyakran felemlegetni a hibákat, és az elvárt viselkedéstől eltérő cselekedeteket, ez nem vezet eredményre.

 • Mikorra várhatok eredményt?

  Tudnunk kell, hogy az a folyamat, amely javuláshoz vezet, nem feltétlenül gyors. Elképzelhető, hogy időszakosan megszűnik a probléma, de ez alapján nem következtethetünk a tünetek végleges múlására. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

  Gyakran a gyermeknek arra van szüksége, hogy a lelkének egyensúlya helyre billenjen, több odafigyelést, szeretetet igényel, önbizalmának növelését és a biztonságérzetének fokozását.

Ha egyedül nem megy

Bepisilés: Ha egyedül nem megyElőfordulhat, hogy kilátástalannak tűnik a helyzetünk, és egyedül nem találjuk a megfelelő utat. Néha nehéz kérni, bátorság kell ahhoz, hogy kimondjuk, segítséget szeretnénk igénybe venni, hogy minél hamarabb visszatérjen a mosoly az arcunkra.

Megoldás mindig létezik. Engedd kérlek, hogy segítsek ebben! A személyes találkozó alkalmával fényt deríthetünk arra, hogy a gyermekednek mire van szüksége.

Beszéljünk a problémáról, találjunk a nehézségben együtt megoldást, hogy a gyermeked újra felszabadult, boldog kis ember lehessen, te pedig büszke szülő!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Mivel vizsgálunk?

A gyermekek verbális, szóbeli kifejezőkészsége fejletlen, a gazdag érzelemviláguk megmutatására nincs elegendő szókincsük. A nyelvfejlődés üteme nem teszi lehetővé, hogy a gyermek elmondja, megfogalmazza az érzéseit. Ezért a gyermek képekben, szimbólumokban beszél, s nekünk felnőtteknek meg kell fejtenünk ezeket a rejtjeles üzeneteket. Az alábbi projektív tesztek tolmácsolják a gyermeki lélek üzeneteit.

 • Világteszt

  A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer.A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer. Korosztályra való tekintet nélkül használható, a gyermekben lévő feszültségek és problémák megelevenednek, láthatóvá válnak az építés és a játék közben.

  A világteszt jól használható információkat ad az intelligencianívótól kezdve a személyiségstruktúráig, s megmutatja a gyermek félelmeit, vágyait, konfliktusait, s az esetleges traumáit, lehetőséget ad a gyermeki lélek kulcskérdéseinek megválaszolására.

  A dolgok mögé kell néznünk, és meglátni a nem kézenfekvő dolgokat is, ezt segíti a gyermekkel való beszélgetés a felépített világról. A gyermek a világának bemutatása közben önmagát mutatja be.

 • Rajztesztek

  RajztesztekA rajz a rajzoló gyermek érzelmi, pszichés állapotának tükre, vizuális fogalmakat jelenít meg. A rajzteszt egyszerű feladatokat tartalmaz, kis változtatással olyanokat, amelyeket a gyermekek maguktól is szívesen rajzolnak. A gyermek élményei képi elemekké formálódnak, s ezeket a gyermek a formák és a színek segítségével könnyebben képes megjeleníteni.

  A gyermekek belső világa őszinte, ártatlan, ösztönös világ, gyermekeink a rajzaikon keresztül beszélnek nekünk, de mi gyakran nem értjük meg őket.

  „Remekművemet megmutattam a fölnőtteknek, és megkérdeztem nem félnek-e tőle.

  - Miért kellene félnem egy kalaptól? - válaszolták.

  Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt.Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt. Erre lerajzoltam az óriáskígyót belülről is, hogy a fölnőttek megérthessék, miről van szó. Mert nekik mindig mindent meg kell magyarázni. (…)

  Ha olyannal találkoztam, aki kicsit értelmesebbnek látszott, kipróbáltam rajta az 1. számú rajzomat, mert azt mindig magamnál tartottam. Meg akartam tudni, valóban megérti-e a dolgokat. De a válasz mindig így hangzott:

  - Ez egy kalap.

  Erre aztán nem beszéltem neki se óriáskígyóról, se őserdőkről, se csillagokról. Alkalmazkodtam hozzá. Bridzsről beszéltem neki, meg golfról meg politikáról és nyakkendőkről. Az illető felnőtt pedig nagyon örült neki, hogy ilyen okos emberrel került ismeretségbe.”

  Antoine de Saint-Exupéry

  10 éves koruk után egyre kevesebbet rajzolnak a gyermekek, a rajzok kommunikációs értéke csökkenni kezd, idővel a tudatosság elfedi a rajzok őszinteségét, s az akarat irányítja a gyermeki kezet. Ebben az időszakban a gyermek verbális kifejezőképessége nagyot fejlődik, és egyre inkább képessé válik az érzései, gondolatai szóbeli kifejezésére.

 • C.A.T teszt (Children Apperception Test)

  Children Apperception TestA C.A.T teszt (Children Apperception Test) képei a gyermeket körülvevő világ egy-egy szituációját ábrázolják, s a gyermek ezeket a többjelentésű helyzeteket a korábbi élményei alapján értelmezi. Támpontokat kaphatunk ahhoz, hogy megismerjük a gyermek viselkedését irányító érzéseket, történéseket. A gyermek reakciói mögött zajló belső folyamatok jutnak kifejezésre.

  Elsősorban 3-10 éves gyermekek vizsgálatára alkalmas, de értékes adatokat nyújthat 13-14 éves korban is.

  A teszt vizsgálja az agresszivitást, a testvér-féltékenységet, szorongásokat, a gyermek családi elhelyezkedését, a regressziót.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek tréning

 • 1. Állapotfelmérés

  Két találkozásból áll. Az első találkozáskor 2x50 perc (megismerkedünk a szülővel és a gyermekkel, és a szükséges tesztek felvétele történik meg.

  A második találkozáskor a tesztek eredményeit ismertetjük a szülővel, tanácsokat adunk, módszereket tanítunk a szülőnek az eredményesebb gyermekneveléshez, válaszolunk a felmerülő kérdésekre, kialakítjuk a személyre szabott gyermeknevelési stratégiát.

  Ára: 17 000 Ft + ÁFA = 21 590 Ft

  Amennyiben írásos pszichológiai véleményt szeretne, annak külön díja van: 20 000 Ft + ÁFA

 • 2. Szülők felkészítése a sikeres gyermeknevelésre

  Az állapotfelmérést követően szabadon választható, alkalmanként 45 perc. A szülők személyre szabott felkészítése, a konkrét problémák orvoslása, az élethelyzetek megnyugtató megoldása, módszerek, eszközök megtanulása a konfliktusmentes, sikeres gyermekneveléshez.

  Ára: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalom

 • 3. Gyermek viselkedés terápia

  Az állapotfelmérést követően szabadon választható, alkalmanként 45 perc. A gyermekkel történő személyre szabott foglalkozások, amelyek pszichológus vezetésével történnek, de szükség szerint bevonhatunk a gyermekkel való munkába óvónőt, mentálhigiénés szakembert, szociálpedagógust, pszichiátert is.

  Ára: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalom

Helyszíne: 1036 Budapest 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. térkép »

Jelentkezésed elfogadása után, az Állapotfelmérés időpontját pontosítjuk.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Jelentkezz sikeres gyermek állapotfelmérésre!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Álapotfelmérés időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Csizmadia Dóra Dalma vagyok. A Károli Gáspár Egyetemen diplomáztam 5 év rendkívül gyakorlatorientált képzés keretében. Büszke vagyok arra, hogy Dr. Bagdy Emőke keze alatt végezhettem, és hálás vagyok a tanáraimnak, mert sehol másutt nincs ilyen színvonalú oktatás e szakon. Az utóbbi években fókuszt és NLP-t tanulok, amelyeket hasznosítok is a munkámban. A szakdolgozatom párkapcsolati kutatásokból készült, amely téma igen kedves a számomra. Gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozom, harmadik éve dolgozom egy intézményben, ahol minden korosztály rendelkezésére állok. Szívesen segítek, hogy kibontakozhasson a Benned, illetve gyermekedben rejlő út a megoldás felé.

Hivatásunk segíteni, szolgálni a tőlünk telhető legjobban, a bizalom, felelősségvállalás, elfogadás, empátia és szeretetteljes légkör jegyében, szakmai etikánkat mindig szem előtt tartva. A megoldás mindenkiben ott él, csak gyakran több figyelem és odafordulás szükséges ahhoz, hogy rátaláljunk.

Gyermek problémák

Asperger szindróma » Autizmus spektrum zavar »
Autizmus spektrum zavar a gyermek oldaláról » Autizmus: a szülők szerepe »
Hiperaktív gyermek a családban » Hiperaktivitás: a szülő szerepe »
Dadog a gyermeked? » Agresszív a gyermeked? » Hazudik a gyerek » Nincsennek barátai »
Nem beszél a gyermeked? » Éjszakai felébredés » Bepisilés » Körömrágás »
Gyermek gyász, gyermekek egyéni gyászfeldolgozása » A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek