Az anyai szerep

Az anyai szeretet

Gyakorlati útmutató sikeres gyermekükért aggódó szülőknek

Az anyai szerep: az anyai szeretetA pszichológiai fejlődés szempontjából is rendkívül fontos az a tény, hogy az anya és gyermeke a várandósság során testileg is összetartozik. Az anya különleges szerepéből eredően az anyai szeretetet Bálint Alice „archaikus szeretetnek” nevezi. Az anya és gyermekének kapcsolata más, kevésbé szabályozható, mint az apa és gyermekének kapcsolata.

A csecsemő kapcsolatát az anyához a naiv egoizmus jelzővel jellemezzük, mivel a gyermek nem különíti el a saját szempontjait az anyáétól, az anya pedig a saját részének érzi a gyermekét. Az anyai szeretetben a vágyak és késztetések harmonikusak: ami jó az egyiknek, az jó a másiknak is.

Ez az archaikus szeretetkapcsolat azonban csak az egészen kicsi gyermekkel kapcsolatban létezik. Ahogyan nő a gyermek, az ösztönös anyaságot fel kell, hogy váltsa a kulturális anyaság. A leválást mindig az anya kezdeményezi (pl. amikor másik gyermek születik), s ezért van az, hogy az anya mindenkor pótolhatatlan a gyermek számára, míg fordítva ez nem teljesen van így.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A gyermek kezdetben nem tudja elkülöníteni saját testi-lelki valóját az anyától, úgynevezett „duálunio” jellemzi a kapcsolatot. Ez az anya – gyermek duálunio létfeltétel a babának, de súlyos ajándék az anyának abból a szempontból, hogy nehéz benne lenni, de nehéz belőle kinőni is. Hiszen az anya éppen csak megszokta és megszerette az „össze vagyunk nőve” állapotot, amikor a csecsemő egyre jobban a külvilág felé fordul. Felfedezi az apját, feléje nyújtja a karjait, várja, hogy az apja a levegőbe dobálja, dögönyözze egy kicsit. S bár minden anya azt kívánja, hogy jó apja legyen a gyermekének, oly sokszor hallani azt a mondatot: „Én gürcölök, én vesződök a gyerekkel éjjel-nappal, te csak naponta egy órát vagy vele, mégis neked örül, neked mosolyog, téged szeret jobban”.

Amikor a gyermek megéli a saját elkülönülését az anyától, amikortól az anyát különálló lényként kezeli, az archaikus szeretet átalakul szociális szeretetté. Az anya pedig érzi, hogy a gyermekének már nem csak rá van szüksége. Ebben az időszakban az anyának gyakran van bűntudata, mert egyrészt örül annak, hogy a gyermeke és az apa között szeretetteljes a kapcsolat, másrészt kicsit féltékeny is erre a kapcsolatra. Hiszen megszűnt az „egyedül én vagyok a fontos a gyermekemnek” érzés. S az anyának a saját rossz érzései miatt bűntudata támad.

Az anya viselkedése rendkívüli jelentőségű a gyermek fizikai és lelki jólléte szempontjából. Az anyák arra törekednek, hogy nagyon jó, szinte tökéletes anyák legyenek. Az anyák többsége magától is „elég jó anya”, az anyai viselkedés lényege a fizikai körülmények biztosítása, valamint a fizikai-érzelmi összetartozás hangsúlyozása. Nagyon fontos az anya tükröző funkciója, ahogyan megérti és értelmezi a gyermek jelzéseit, hozzájárul a gyermek én-képének alakulásához.

Kutatások bizonyítják, hogy az anyai viselkedés alakulásában a korai tanulás igen fontos szerepet játszik. Az anyává vált nő a gyermekkorában, a saját nevelkedése során elsajátított érzelmi reagálás módok és kötődési képességek szerint tudja szeretni a gyermekét.

A gyermeknevelés

Az anyai szerep: a gyermeknevelésA gyermek nevelésének egyik legfontosabb tényezője az anya viselkedésének következetessége.

Anyának lenni sohasem olyan, mint amilyennek képzeljük. Egyik órában sokkal könnyebb, a másik órában sokkal nehezebb.

Az anyaságtól elválaszthatatlan feladat a gyermeknevelés. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a gyermeknevelés ma válságban van. Egyre több hír szól a kiskorúak erőszakos cselekedeteiről, a figyelem-hiányos és magatartás-zavaros gyerekekről, a kábítószer fogyasztásról, a korai terhességekről, a gyermekek öngyilkosságáról.

A szülők ma nehezen találnak jó nevelési módszereket. Úgy vélik, hogy sem a régi, sem az új nevelési módszerek nem hatékonyak. Egyes szülők véleménye szerint a problémákat a túlzott engedékenység okozza, s az, hogy a gyermekeket mindennel elhalmozzák. Mások a durvaságot, a veréseket, az ordítozást, a büntetést teszik felelőssé. Kifogásolják a túlzott tévézést, a számítógép használatot, az erőszakos filmeket, és sokan a társadalmi változásokat okolják. Mindezek természetesen hatással vannak a gyermekekre, a problémák gyökere azonban a családon belül van. Éppen ezért az adódó problémák is elsősorban a családon belül oldhatók meg.

A szülőknek, az anyáknak és az apáknak tudomásul kell venniük, hogy bármilyen változások mennek is végbe a társadalomban, ők a felelősek azért, hogy gyermekeikből ép, magabiztos, dönteni és küzdeni tudó, együttműködésre és szeretetre képes felnőtteket neveljenek.

A mai anyáknak sokkal kevesebb idejük marad a gyermeknevelésre, mint régebben. Éppen ezért nagyon fontos annak a tudatosítása, hogy mi a legfontosabb a gyermekük számára.

Minden gyermek ártatlannak és jónak születik

Az anyai szerep: Minden gyermek ártatlannak és jónak születikMinden egyes gyermek egyedülálló a maga nemében. Ez azt jelenti, hogy az anyáknak és az apáknak nem kell megtervezniük, hogy milyenné formálják a gyereküket, inkább arra kellene figyelniük, hogyan segítsék a gyermek egyéni adottságainak a kibontakozását.

A gyermekeket nem kell olyanná formálni, amilyennek mi szeretnénk látni őket, hanem ismerni kell őket, mert ha ismerjük a gyermekünkben rejlő lehetőségeket és a gyermekünk igényeit, akkor tudjuk biztosítani a feltételeket a megfelelő fejlődéséhez.

Ha a szülők mindenáron mást akarnak nevelni a gyermekükből, mint amire a gyermeket a képességei alkalmassá teszik, akkor mind a szülőket, mind a gyermeket kudarcok, csalódások érik, folyamatosan aggódnak majd és tele lesznek bűntudattal és az alkalmatlanság érzésével. Elveszítik az örömöket, a vidámságukat, a humorérzéküket, és azt az érzést, amit az anyák a gyermekük születésekor éreznek: csodálatos ajándékot kaptak.

Kemény és kitartó gyermeknevelési munkával az ajándékból probléma- és feladathalmazt nevelünk.

Anyai szívünk igénye, hogy minden nehézségtől és bajtól megóvjuk a gyermekünket. Ez azonban nem csak lehetetlen, hanem szükségtelen, sőt káros is. Ugyanis a gyermekeknek szükségük van arra, hogy minden életkorban megtanulják bizonyos problémák megoldását. Ha a gyermek helyett mindig az édesanya oldja meg a problémákat, akkor sohasem fognak kifejlődni a gyermek megküzdési képességei.

A gyermekeknek is szükségük van az „élet nehézségeire”, mert ezek a nehézségek megedzik a gyermeket és kihozzák belőle a maximumot. A gyermekek okulnak a saját – életkoruknak megfelelő – problémáik megoldásából, megnövekszik az önbizalmuk, és sikeresnek érzik magukat. Emlékezzünk csak rá, mennyi kínlódással, küszködéssel jár, amíg a lepke kiverekszi magát a gubójából, de a szárnyainak szüksége van erre az erőfeszítésre, mert ha jó szándékú segítséggel kinyitjuk a gubót, a lepke szárnya nem lesz elég edzett a repüléshez, és hamarosan elpusztul.

Ha a gyermekünk helyett mindent megoldunk, a gyermek nem tud önállóságot, kitartást, bátorságot, optimizmust tanulni. Ha nem kapnak nehéz feladatokat, akkor sohasem hibáznak, és így nem tanulják meg a hibák kijavítását sem. Ha mindent megkönnyítünk a gyermekünk számára, azzal meggyengítjük őt. Ha túl nehéz feladat elé állítjuk, vagy magára hagyjuk a számára elvégezhetetlen feladatokban, akkor kudarcosra neveljük.

A gyermekeink számára akkor biztosítjuk a fejlődés lehetőségét, ha olyan módon támogatjuk őket, amitől egyre erősebben, magabiztosabbak, dönteni és küzdeni tudókká válnak. Ha szeretetet és támogatást kapnak az édesanyjuktól és az édesapjuktól, akkor ki tudják fejleszteni magukban mindazokat a képességeiket, amelyekre a saját sikeres életvitelükhöz szükségük van.

A gyermekeket életszerűen érdemes nevelni, hiszen az életre készítjük fel őket. Nevelhetünk a saját ideáljainknak és álmainknak megfelelő gyermeket is, csak hol találja meg azt az ideális álomvilágot, amelyre felkészítettük?

Kedves Anyuka!

Gondolkodj el az alábbi kérdéseken, és nagyon őszintén válaszolj magadnak.

  • Könnyedén elfogadod-e, ha a gyermeked más, mint a többi gyermek?
  • Hogyan viselkedsz, ha a gyermeked hibázik?
  • Hogyan fogadod, ha a gyermeked negatív érzelmeket fejez ki az irányodba?
  • Mit érzel, amikor a gyermeked többet követel, mint amennyit meg tudsz adni neki?
  • Megengeded-e a gyermekednek, hogy néha nemet mondjon neked?
  • Milyen gyakran fordul elő, hogy a gyermeked átveszi az irányítást, ő lesz a „főnök”?

Ha úgy érzed, hogy vannak kérdéseid vagy kétségeid kérj tanácsot!

Elég jó szülő vagyok? Tanácsadás szülők részére
Jelentkezz Elég jó szülő vagyok? tanácsadásra!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a tanácsadás időpont egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdezz tőlünk!

Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Az anyai szerep

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Az anyai szerep

Szülői szerepek

Az anyai szerep » Az apai szerep » Apának alkalmatlan »
A nagymama és a nagypapa szerepe » Nagyszülők szerepe a gyermeknevelésben »
Az első unoka »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Sikeres gyermek

Sikeres gyermek Hírlevél

Sikeres gyermek tippek, megoldások elsőkézből.
Sikeres gyermek